Οι τυφλοί βρήκαν το φως τους στη Ζάκυνθο

103

Το Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών καλείται να ρίξει “φως”, στους “τυφλούς” της Ζακύνθου

Μια υπόθεση που συγκλόνισε το Πανελλήνιο, ξαναζωντανεύει πάλι στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πατρών.

Πρόκειται για τα επιδόματα τυφλότητας στο νησί της Ζακύνθου, με κατηγορούμενους τον πρώην Νομάρχη του νησιού Διονύση Γάσπαρο και έναν συνταξιούχο οφθαλμίατρο.

Βαρύνονται με τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος για κατ’ εξακολούθηση ψευδούς βεβαίωσης και απάτης από κοινού για ποσό πάνω από 120.000 χιλιάδες ευρώ.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει Πανελλήνιο σάλο, καθώς αρχικά είχε γίνει καταγγελία για 800 τουλάχιστον περιπτώσεις επιδομάτων που έπαιρναν δήθεν τυφλοί στη Ζάκυνθο.

Στο κατηγορητήριο ωστόσο ο αριθμός μειώθηκε στο μισό.

Ο πρώτος έλεγχος του 2012 έδειξε ότι το 82,4% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας στο νησί δεν ήταν πραγματικά τυφλοί. Από τους 388 δικαιούχους που κλήθηκαν για επανέλεγχο, προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόνο οι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρους ζωής και 5 για έναν χρόνο. Οι υπόλοιποι 167 απλά δεν πήγαν για επανεξέταση.

Κατά την πρώτη ημέρα της δίκης στο Εφετείο της Πάτρας κατέθεσε ο πρώην διευθυντής της Δ/νσης Υγείας και Πρόνοιας της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου ο οποίος είχε διατυπώσει επιφυλάξεις για το καθεστώς ελέγχου. Όπως είπε στο δικαστήριο, από το 2003 κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά και γι’ αυτό σταμάτησε να υπογράφει τα επιδόματα.

Η δίκη ξεκίνησε χθες στις 20 Νοεμβρίου και είναι σε εξέλιξη.

Πηγή: εδω

Σχόλιο: Μετά τη Ζάκυνθο, μεγάλο ποσοστό «μαϊμού» τυφλών εντοπίσθηκε κατά κύριο λόγο στην Κάλυμνο και δευτερευόντως στη Ρόδο. Στη Ρόδο εντοπίσθηκαν 116 από τους 131. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μη τυφλών που προέκυψε από τον επανέλεγχο επιδοματούχων στην Κάλυμνο, ανήλθε στο 65,79% ενώ αισθητά μικρότερο ήταν στο Ρόδο (7,20%).