Άργος και Ναύπλιο μπροστά στην πρόκληση έγκαιρης υλοποίησης των έργων πολιτισμού που χρηματοδοτούνται

156

Η στρατηγική της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως αυτή εκφράζεται δια στόματος της υπουργού Λίνας Μενδώνη και υλοποιείται υπό την επίβλεψη του Γενικού Γραμματέα Γιώργου Διδασκάλου, καταγράφεται στην φράση «Ανοίγουμε το πολιτιστικό μας απόθεμα στην κοινωνία και φέρνουμε τον κόσμο κοντά στα πολιτιστικά μας αγαθά».

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής, και σε συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, αποφασίσθηκε η από κοινού διάθεση περίπου 20.000.000 ευρώ για έργα στις πέντε Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Ειδικότερα, για την Αργολίδα, η ένταξη του έργου προστασίας του Αγίου Νικολάου Ναυπλίου είναι δεδομένη, υπό την προϋπόθεση ύπαρξης ολοκληρωμένης μελέτης μέχρι τον Φεβρουάριο. Μιας μελέτης για την οποία, με πρόταση του Δημάρχου Ναυπλιέων Δημήτρη Κωστούρου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την διάθεση ποσού 35.000 ευρώ στην Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ιερού Ναού, συντέμνοντας έτσι τους χρόνους υλοποίησης κατά ένα περίπου χρόνο.

Η δημοπράτηση του Μουσείου Άργους, για το οποίο πίεζε ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δημήτρης Καμπόσος, εγκρίθηκε και θα είναι το πρώτο έργο που θα υλοποιηθεί. Συγχρόνως αποφασίσθηκε και η ένταξη της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου του Βυζαντινού Μουσείου (Στρατώνες Καποδίστρια).

Το akromolio.gr ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού, μια δήλωση για την σύσκεψη που έγινε στην Τρίπολη, χθες Παρασκευή και τα προσδοκώμενα αποτελέσματα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν, και ο κ. Διδασκάλου μας είπε: «Ήταν μια πολύ σημαντική σύσκεψη. Συμμετείχαν σ’ αυτήν υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και της Περιφέρειας υπό την ηγεσία της Υπουργού Πολιτισμού και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου. Τα χρήματα που διασφαλίσθηκαν, προς διάθεση για ολοκλήρωση ή εκτέλεση βαλτωμένων έργων είναι σημαντικά. Θα πρέπει τώρα όλοι να τρέξουμε προκειμένου να προλάβουμε τις υπάρχουσες προθεσμίες. Ιδιαιτέρως θα πρέπει να προσέξουν οι Δήμοι και να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της απορροφητικότητας των κονδυλίων που τους αναλογούν, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πνεύμα προσαρμοσμένο στον ανταγωνιστικό χαρακτήρα του ΕΣΠΑ.  Δεν πρέπει να μην αξιοποιηθούν πλήρως και γρήγορα οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που μας δόθηκαν. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα χαθούν τα σχετικά κονδύλια και θα τα κερδίσουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες». 

ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΝΔΩΝΗ ΕΔΩ