Η κυβέρνηση αποφάσισε την μεταφορά χιλιάδων παρανόμων μεταναστών στην ελλαδική ενδοχώρα

329

Ολοκληρώθηκε η ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων αποσταθεροποίησης της κυβερνητικής ατζέντας, που δημιουργούν οι οργανωμένες αποβάσεις εκατοντάδων παρανόμων μεταναστών, καθημερινά, στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Δεδομένου ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί  στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στις 31 Αυγούστου 2019, αποδείχθηκαν ατελέσφορα και ξεπεράσθηκαν εκ των πραγμάτων, αποφασίστηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων που όμως, και αυτά, διαπνέονται από την ίδια -ηττοπαθή- φιλοσοφία αντιμετώπισης του ζητήματος.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν είναι:

Α) Να συνεχιστεί η αποσυμφόρηση των νησιών, με σταδιακή μεταφορά περίπου 5.000 από τους 25.000 που περίπου διαμένουν υπό άθλιες συνθήκες στα λεγόμενα Κέντρα Φιλοξενίας της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, στην Ελληνική ενδοχώρα.

Β) Να ενισχυθούν οι δυνάμεις του λιμενικού σε σκάφη και προσωπικό στο Ανατολικό Αιγαίο. Να θυμίσουμε ότι η ελληνική ακτοφυλακή είναι επιφορτισμένη καθαρά με αποστολή διάσωσης και ασφαλούς μεταφοράς από το πέλαγος στις ακτές των νησιών μας.

Γ) Να αυξηθεί η εμπλοκή των εταίρων μας (Frontex – ΝΑΤΟ). Ως γνωστόν, ούτε η Frontex ούτε το ΝΑΤΟ έχουν αποτρεπτική αποστολή.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Δένδιας, Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Κουμουτσάκος και οι υφυπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Στεφανής και παρά τω πρωθυπουργώ, Στ. Πέτσας και Ακης Σκέρτσος.