Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση “Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου” στο Ναύπλιον, με 1.615.197 ευρώ

128

Με 1.615.197,04 ευρώ που θα συνεισφέρουν το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, ενεκρίθη και χρηματοδοτείται το σχέδιο δημιουργίας “Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου στον Δήμο Ναυπλιέων” που υπέβαλαν ο Δήμος Ναυπλιέων (Δήμαρχος Δημήτρης Κωστούρος) και ο Εμπορικός Σύλλογος Ναυπλίου (Πρόεδρος Κώστας Βερδελής).

Σκοπός της πράξης είναι η υλοποίηση δράσεων για τον μετασχηματισμό της οριοθετημένης εμπορικής περιοχής του δήμου σε Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου, το οποίο θα παρουσιάζει αισθητική και λειτουργική ομογένεια και θα επιδεικνύει τα πλεονεκτήματα που χαρακτηρίζουν ένα οργανωμένο εμπορικό κέντρο.

Η περιοχή παρέμβασης εμπεριέχει τμήματα των οδών Άργους, Μπουμπουλίνας, Θεσσαλονίκης, Γεωρ. Μηναίου, Ναυαρίνου, Κιλκίς, Βασ. Παύλου, Βασ. Γεωργίου, Ασκληπιού, Βαρβάκη, Κολοκοτρώνη, Σιδηράς Μεραρχίας.

Στην ως άνω περιοχή παρέμβασης δραστηριοποιούνται 124 εμπορικές επιχειρήσεις εκ των οποίων οι 89 συμμετέχουν στο έργο, δείχνοντας έτσι το έντονο ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου για το πρόγραμμα.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά του Δήμου Ναυπλιέων περιλαμβάνουν:

 • Ανακατασκευή πεζοδρομίων στα τμήματα:

Άργους & Μεσολογγίου έως Άργους & Σπάρτης.

Θεσσαλονίκης & Σιδ. Μεραρχίας έως Θεσσαλονίκης & Μπουμπουλίνας.

Κολοκοτρώνη & Ασκληπιού έως Κολοκοτρώνη & Βαρβάκη. Εκτιμώμενο μήκος

Άργους & Σπάρτης έως Άργους &Μεγ. Αλεξάνδρου.

Ασκληπιού &Μαρτινειαςέως Ασκληπιού & Σπ. Γιαννοπούλου.

 • Ανάπλαση και βελτίωση μικροκλίματος σε μικρά πάρκα επί των οδών Μπουμπουλίνας & Βασ. Γεωργίου και Ασκληπιού & Ανδριανουπόλεως.
 • Σε όλη την περιοχή παρέμβασης θα πραγματοποιηθεί αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων συμβατικών φωτιστικών σωμάτων με νέα φωτιστικά σώματα τύπου LED υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
 • Εγκατάσταση συστημάτων υπόγειων βυθιζόμενων κάδων σε 4 κομβικά σημεία της περιοχής παρέμβασης
 • Εγκατάσταση συστημάτων παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες)
 • Εγκατάσταση 8 έξυπνων συστημάτων παροχής πόσιμου νερού.
 • Εγκατάσταση 5 έγχρωμων ηλεκτρονικών ενημερωτικών πινακίδων LED
 • Προμήθεια ηλεκτροκίνητου minibus το οποίο θα εξυπηρετεί το τοπικό καταναλωτικό κοινό και τους επισκέπτες του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Ναυπλιέων.

Οι δράσεις που θα πραγματοποιηθούν από την πλευρά του Εμπορικού Συλλόγου Ναυπλιέων αφορούν την δημιουργία συλλογικής ταυτότητας μέσω αισθητικών και λειτουργικών παρεμβάσεων στις όψεις μέσα από την επιλογή:

 • ενιαίας χρωματικής παλέτας αλλά και λειτουργίας για τα συστήματα σκίασης
 • ενιαίο σύστημα φωτιζόμενων ταμπελών
 • ενιαίο σύστημα φωτισμού πρόσοψης των καταστημάτων (ισχύ και θερμοκρασία)και λαμπτήρες τεχνολογίας Led για χαμηλότερη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας
 • δημιουργία ζαρντινιέρων με ενσωματωμένο πλέγμα για την εύκολη αναρρίχηση των φυτών

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δράσεις προβολής και προώθησης της εμπορικής περιοχής μέσω ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.

Το έργο αναμένεται να τονώσει την εμπορική δραστηριότητα στον Δήμο Ναυπλιέων και σε συνδυασμό με την ύπαρξη των σπουδαίων ιστορικών χώρων μνημειακού χαρακτήρα ιδιαίτερης αξίας και υπερτοπικής εμβέλειας να εδραιώσουν το Ναύπλιο σε κορυφαίο προορισμό διακοπών μικρής διάρκειας (citybreak) βελτιώνοντας έτσι το επενδυτικό και καταναλωτικό κλίμα.

Τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου θα δημιουργήσουν προϋποθέσεις πραγματικής ανάκαμψης της αγοράς

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την έγκριση χρηματοδότησης σε ποσοστό 100%, 56 προτάσεων δημιουργίας Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου με προϋπολογισμό 96.3 εκ. ευρώ, αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, την οποία η ΕΣΕΕ με συστηματικές ενέργειες και τεκμηριωμένα στοιχεία προετοίμασε και προώθησε τα τελευταία χρόνια. Το ενδιαφέρον του εμπορικού κόσμου σε όλη τη χώρα για τη δράση είναι μεγάλο, γεγονός που καταδεικνύεται από το διπλασιασμό του αρχικού προϋπολογισμού.

Τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου αναμένεται να συντελέσουν σημαντικά στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και την ποιοτική εξυπηρέτηση αυτών, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας αλλά και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, στην τόνωση της αγοράς στα εμπορικά κέντρα των πόλεων και την επανεδραίωσή τους ως ελκυστικούς προορισμούς για αγορές, διασκέδαση και κέρδος, με τελικούς ωφελούμενους τόσο τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών της οικονομικής κρίσης όσο και τους ίδιους τους καταναλωτές.

Αυτό που πλέον αποκτά ιδιαίτερη σημασία είναι να μην χαθεί χρόνος στην υλοποίηση των προτάσεων, κάτι που θα επιτευχθεί με τη σωστή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της Πολιτείας.

Δήλωση Προέδρου ΕΣΕΕ κ. Γιώργου Καρανίκα:

«Είμαστε ικανοποιημένοι, διότι στη χώρα μας, τόσο η κουλτούρα του καταναλωτή όσο και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν απόλυτα τη λειτουργία των Ανοικτών Κέντρων Εμπορίου, τα οποία εφόσον υλοποιηθούν, οργανωθούν και λειτουργήσουν με όρους σύγχρονης διοίκησης και μάρκετινγκ, θα αποτελέσουν ένα σημαντικό εργαλείο ανάκαμψης της αγοράς. Η ΕΣΕΕ εργάστηκε εδώ και πολύ καιρό για να φθάσουμε στην σημερινή εξέλιξη, θα παρακολουθεί την υλοποίηση των δράσεων και θα συμβάλλει με εποικοδομητικές προτάσεις προς την Πολιτεία, τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους επιχειρηματικούς φορείς».