Βάζοντας και τα σκουπίδια σε τάξη βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας

115

άρθρο του Δημήτρη Κρίγγου*

Αρκετά πράγματα χρειάζονται χρόνο και σωστό προγραμματισμό για να μπουν σε τάξη. Ειδικά όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις καταστάσεις διαμορφωμένες επί δεκαετίες τις οποίες κληρονόμησες. Στο Δήμο Άργους Μυκηνών από την πρώτη στιγμή κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το ευαίσθητο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και είναι κοινώς αποδεκτό ότι όλα αυτά τα χρόνια ανταποκριθήκαμε και δεν βιώσαμε καταστάσεις που άλλες πόλεις αντιμετώπισαν διατρέχοντας ακόμα και κίνδυνο η υγεία των κατοίκων τους, τρανταχτό παράδειγμα η γειτονική μας Τρίπολη. Ποτέ όμως δεν αρκεστήκαμε στην απλή διαχείριση και από την πρώτη στιγμή δουλεύαμε για την κατάρτιση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την συνολική διαχείριση των αστικών απορριμμάτων σε επίπεδο Δήμου. Σήμερα φθάσαμε στο σημείο να προγραμματίζουμε άμεσα μια σειρά από δράσεις που στόχο έχουν την εξάλειψη των παθογενειών του παρελθόντος και των συσσωρευμένων προβλημάτων που οφείλονται κυρίως στον ελλιπή σχεδιασμό και τις παλινωδίες σε Εθνικό επίπεδο, καθώς και στην έλλειψη βασικών έργων υποδομής για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Δημήτρης Κρίγγος

Ο Δήμος ενήργησε σύμφωνα με τον νόμο, τον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ και ΕΣΔΑ, καθώς επίσης και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και ήδη έχει αδειοδοτηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την ΑΕΠΟ 64Ω80Ρ1Φ-ΙΓΠ για τη λύση της ενδιάμεσης διαχείρισης την οποία και ήδη ξεκίνησε να υλοποιεί. Ενημερώνει δε συνεχώς δι’ εγγράφων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την πορεία του έργου και λαμβάνονται συνεχείς εγκρίσεις για κάθε στάδιο της διαδικασίας που απαιτείται. Αποτέλεσμα; Πολύ σύντομα κανένα σκουπίδι δε θα ξαναπέσει στην χωματερή του δήμου μας, δίνοντας τεράστια ανακούφιση στο περιβάλλον και στην τοπική οικονομία.

Ο Δήμος μας,λοιπόν, το επόμενο διάστημα, με στοχευμένες ενέργειες και σχεδιασμό ετών ολοκληρώνει πλέον μια σειρά από δράσεις οι οποίες επιγραμματικά είναι οι εξής:

  1. Η κατασκευή δομής διαχείρισης αλλά και επαναπροώθησης αστικών στερεών απορριμμάτων στη θέση «Γκριμάρια», στην οποία θα εκτελούνται εργασίες διαχείρισης ανακυκλώσιμων υλικών, κομποστοποίησης και επαναπροώθησης «ρευμάτων» των αστικών απορριμμάτων.
  2. Η τοποθέτηση συστημάτων χωριστής συλλογής τουλάχιστον τεσσάρων (4) «γραμμών συλλογής» για χαρτί, γυαλί, πλαστικό, βιοαποδομήσιμο «ρεύμα» όπως ορίζει ο εθνικός σχεδιασμός
  3. Η λειτουργία πράσινων σημείων, ενός κεντρικού και 4 μικρότερων – δορυφορικών, για την ενημέρωση και συμμετοχή των δημοτών αλλά και την χωριστή συλλογή των παραπάνω υλικών τουλάχιστον.
  4. Δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης ξεκινώντας από τα σχολεία και έπειτα για το σύνολο των δημοτών.
  5. Συντήρηση των υφιστάμενων οχημάτων συλλογής και ενδυνάμωση του στόλου των οχημάτων με νέα καθώς και την τοποθέτηση κάδων για τη συλλογή χωριστών «ειδών» απορριμμάτων.
  6. Οργάνωση και λειτουργία του παραπάνω συστήματος μέσω εξελιγμένων αλγορίθμων για τη θέση των μέσων συλλογής (κάδων), τα δρομολόγια απορριμματοφόρων (βέλτιστες διαδρομές, μείωση κόστους κ.α).
  7. Σημεία συλλογής και επαναπροώθησης επιπλέον υλικών προς ανακύκλωση (συσσωρευτές, ογκώδη υλικά, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, κ.α.) των αστικών στερεών απορριμμάτων σε σημεία της πόλης.

Ο Δήμος Άργους Μυκηνών με συνέπεια απέναντι στους δημότες υλοποιεί μία λύση  σύμφωνη με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων και στοχεύει:

  1. Στη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων που καταλήγουν προς ταφή.
  2. Στη χωριστή συλλογή του 40% των βιοαποβλήτων.
  3. Στην προετοιμασία για χωριστή συλλογή και ανακύκλωση του 65% του συνόλου των ανακυκλώσιμων υλικών.
  4. Στην ανακύκλωση τουλάχιστον του 55% των υλικών συσκευασίας.
  5. Στην συλλογή τουλάχιστον του 85% κ.β. των αποβλήτων ηλεκτρονικού εξοπλισμού.
  6. Στην συλλογή τουλάχιστον του 45% κ.β. συσσωρευτών.

Η ακολουθούμενη λύση ήταν μονόδρομος αλλά και η πλέον ενδεδειγμένη με τα δεδομένα που είχαμε ως η συμφερότερη και επαρκέστερη για το Δήμο και τους δημότες μας. Βέβαιο είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος στο νομό, στην περιφέρεια ή στη χώρα, που να προτιμά την απλή δεματοποίηση και όχι την διαλογή και κομποστοποίηση των απορριμμάτων. Προτείνουμε σε όσους έχουν διαφορετική άποψη να δουν πού οδήγησε η απλή δεματοποίηση στο Κουρουπητό στα Χανιά και ακόμα και δίπλα μας, στα Δίδυμα Αργολίδας. Επιβεβαίωση ότι επιλέχθηκε η σωστή λύση είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν διαγωνισμοί που βρίσκονται σε εξέλιξη με την ίδια ακριβώς λύση με τη δική μας.Όλα κατατείνουν στο ότι ακολουθήσαμε τον ενδεδειγμένο δρόμο και χρησιμοποιήσαμε με τον πλέον επωφελή τρόπο την χρηματοδότηση των 600.000 Ευρώ που είχαμε στη διάθεση μας από το αρμόδιο υπουργείο.

Η δική μας μονάδα θα λειτουργήσει και πέρα από τα χρονικά όρια της ενδιάμεσης διαχείρισης ως μονάδα κομποστοποίησης προδιαλεγμένου  και ανακύκλωσης για πολλά χρόνια. Άρα το, κοινώς αποδεκτό, όφελος δεν θα το έχουμε μόνο στα χρόνια της λειτουργίας της μονάδας ως ενδιάμεσης διαχείρισης απορριμμάτων αλλά θα είναι μόνιμο για τους πολίτες του δήμου μας με τη μείωση από την διαλογή στη πηγή του συνολικού όγκου των αποβλήτων.

Με το εργοστάσιο των απορριμμάτων δίνουμε τέλος στην ανεξέλεγκτη ταφή απορριμμάτων, ξεκινάμε την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση, αλλάζουμε συνολικά φιλοσοφία στην αντιμετώπιση των απορριμμάτων. Συνάμα θα βρουν δουλειά  σαράντα οικογένειες από το δήμο μας και βέβαια θα αναπτυχθεί μεγάλο δίκτυο συνεργαζομένων επιχειρήσεων από την περιοχή μας, συμβάλλοντας στην τοπική ανάπτυξη. Βάζουμε και τα σκουπίδια σε τάξη και βελτιώνουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας τους οποίους θέλουμε αρωγούς σε αυτήν μας την προσπάθεια.

*ο Δημήτρης Κρίγγος

είναι Αντιδήμαρχος Άργους Μυκηνών

και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος