Δεν μας έφταναν οι περικοπές και οι φόροι, έρχονται και οι αυξήσεις της βενζίνης

13
Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν εστιάζουν τις ειδήσεις και τις αναλύσεις τους στην ύπουλη αφαίμαξη εισοδήματος που μας επιβάλλεται, λόγω των συνεχών αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών. Επιμένουν να αναφέρονται, μόνον, στις γνωστές υποχρεώσεις των μνημονιακών δεσμεύσεων, που θα περικόψουν σημαντικά τις συντάξεις και θα επιβάλλουν νέους φόρους στα χαμηλά εισοδήματα.

Οι πάσης φύσεως «αναλυτές» κάνουν πως δεν βλέπουν τις συνεχείς αυξήσεις τιμών στην βενζίνη και το πετρέλαιο. Αυξήσεις που οδηγούν ευθέως στην άνοδο τιμών όλων των παραγομένων προϊόντων. Μια πραγματικότητα που με την σειρά της περιορίζει τις δυνατότητες του μέσου καταναλωτή για αγορές ή μετακινήσεις, αυξάνοντας συγχρόνως και τα έξοδα της χώρας για εισαγωγή πετρελαίου.

Το 1,40 ευρώ ανά λίτρο αμόλυβδης του 2017, έχει σταθεροποιηθεί πια στο 1,54 ευρώ και όλα δείχνουν πως από το καλοκαίρι θα γίνει 1,65 ευρώ με τάση προς το 1,75 ευρώ. Μια τάση που από το 2019 θα φλερτάρει στο 1,95 ευρώ.

Η εποχή της φτηνής βενζίνης, για μια ολόκληρη πενταετία, που ουσιαστικά έσωσε την Ελλάδα από την απόλυτη οικονομική καταστροφή, πέρασε. Οι τιμές των 30, 40 και 50 δολαρίων το βαρέλι ανήκουν στο παρελθόν. Ήδη οι αγορές βρίσκονται στα 60 και οι γνώστες μιλούν για άνοδο στα 70 έως 80 δολάρια το βαρέλι, εντός του 2018.

Η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να οδηγήσει την κούρσα μέχρι τα 100 δολάρια προκειμένου να πετύχει υψηλότερη τιμή στην πώληση του 5% τις ARAMCO, εμφανίζεται να είναι άγνωστη στους πολιτικούς διαμορφωτές της αυριανής Ελλάδας. Και βέβαια, κανένας από αυτούς δεν μελετά κάποια αντίμετρα προσαρμογής στις γεωπολιτικές και γεωοικονομικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν για την περιοχή μας και ευρύτερα.

Ο Έλληνας, ναρκωμένος, εξακολουθεί να πονά και να ασχολείται μόνον με ότι του κόβουν, από τα χρήματα που φτάνουν στα χέρια του και υποτιμά τις «διαρροές» που υφίσταται το πορτοφόλι του από τις αυξήσεις των τιμών. Όμως, η περίοδος του αποπληθωρισμού έφτασε στο τέλος της και τώρα, ο πληθωρισμός που θα μας συντροφεύει από το 2019 και μετά, θα είναι το βαμπιρ που θα διαδεχτεί την άθλια κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ και ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ.