Η κυβέρνηση επεκτείνει στα 12 ναυτικά μίλια τα χωρικά μας ύδατα, σε αντιστάθμισμα για την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία στους Σκοπιανούς

181

Γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ1 «Η Επόμενη Ημέρα» αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Νίκος Κοτζιάς

Όπως είπε, ο σχεδιασμός του υπουργείου Εξωτερικών είναι, να κάνει χρήση του δικαιώματος που απορρέει από την Διεθνή Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας για επέκταση των χωρικών υδάτων έως και 12 ναυτικά μίλια. Δεν αποκάλυψε το πότε, «διέρρευσε» όμως πως αυτό θα γίνει τμηματικά με εκκίνηση από την «ανώδυνη» περιοχή του Ιονίου Πελάγους με πρόθεση να κάνει αργότερα το δεύτερο βήμα στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Θυμίζουμε πως, τους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες με την Αλβανία για Συμφωνία επανακαθορισμού της οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών, και η Ελλάδα επιθυμεί αυτές θα γίνουν με δεδομένη την ελληνική κυριαρχία στα 12 ναυτικά μίλια.

Θυμίζουμε ακόμη πως, για πρώτη φορά, η στρατηγική των ΗΠΑ δεν έρχεται σε αντίθεση με την μετατροπή του Αιγαίου σε «κλειστή Ελληνική λίμνη», δεδομένου ότι έτσι παρεμποδίζεται η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία των Ρωσικών πολεμικών σκαφών στην διαδρομή προς Συρία και πως οι σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία που κυρίως αντιδρά, βρίσκονται σε αρνητική βάση.

Οι κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, δεν άσκησαν πότε το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων έως τα 12 ναυτικά μίλια. Υπό την απειλή του casus belli της Τουρκίας, περιόριζαν την πολιτική τους στην δήλωση πως «διατηρούν το δικαίωμα επέκτασης και επιφυλάσσονται για τον χρόνο άσκησης τους».