Με την συμμετοχή δεκάδων πολιτών και πολλών εκπροσώπων πολιτικών σχηματισμών του ευρύτερου Πατριωτικού χώρου πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 7 Οκτωβρίου 2018 στον Πύργο Ηλείας συνάντηση του Εθνικού Συντονιστικού Οργάνου (Ε.Σ.Ο.). Αποτελούσε την πρώτη συνάντηση του Ε.Σ.Ο. στην Ελληνική Περιφέρεια, με κεντρικό θέμα «Αυτοδιοίκηση και Πατριωτικές Δυνάμεις». Η συνάντηση εξελίχθηκε, ουσιαστικά, σε Ημερίδα αναφοράς των Ιδεών του Ελληνισμού και στην Αυτοδιοίκηση.
Τους παρευρεθέντες καλωσόρισε ο Δημοτικός Σύμβουλος Πύργου κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «ο «Κλεισθένης» είναι ένα σχέδιο των κυβερνώντων για να υποβαθμίσουν και να ελέγξουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση δημιουργώντας πεδία δυσλειτουργίας». Ωστόσο, τόνισε ο ομιλητής, «οι ερχόμενες Εκλογές στους Δήμους και τις Περιφέρειες αποτελούν μία πρόκληση για τον χώρο των Πατριωτικών Δυνάμεων, σε μία εποχή γενικής κοινωνικής αφασίας, για να κερδίσουν αυτοί την δική τους θέση».
Ακολούθως ο φιλόλογος και μέλος της Συνδυασμού «Αναγένεσις στον Δήμο Πύργου» κ. Γεώργιος Κουρκούτας ανέγνωσε χαιρετισμούς του τ. Βουλευτή και εκπροσώπου της Πατριωτικής Κίνησης Κορίνθου κ. Στάθη Μπούκουρα, του επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου κ. Μάνου Κώνστα, του εκπροσώπου ΛΑ.Ο.Σ. Ηλείας κ. Πάνου Χήνου και του υποψ. Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Κουριανίδη. Επίσης ανεγνώσθη το μήνυμα του Δημοτικού Συμβούλου Λαμίας κ. Γεωργίου Σαγιά, επικεφαλής του Συνδυασμού «Πορτοκαλί Πόλη», που ανάμεσα στα άλλα ζήτησε την «αφύπνιση ενάντια στον ανθελληνισμό, την Ισλαμοποίηση και την βίαιη αντικατάσταση του πληθυσμού».
Στην εισαγωγή της Ημερίδας ο κ. Χάρης Μιχαλακόπουλος αναφέρθηκε στο Ψήφισμα που απεστάλη από το Ε.Σ.Ο. (Εθνικό Συντονιστικό Όργανο) σε εκπροσώπους δεκάδων κομματικών σχηματισμών και πατριωτικών κινήσεων στο περασμένο διάστημα, τους οποίους και απαρίθμησε.
Στην συνέχεια ο Βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος της ΠΑΤΡΙ.Ε. κ. Δημήτρης Κουκούτσης μετέφερε χαιρετισμό του Ευρωβουλευτή κ. Ελευθέριου Συναδινού. Επίσης αναφέρθηκε στην «ανάγκη όλοι οι Έλληνες πατριώτες, σε αυτήν την δύσκολη στιγμή για τον Ελληνισμό, να ενωθούν και να μην αποκοπτόμαστε από την Κοινωνία. Ο αγώνας πρέπει να γίνει πόρτα-πόρτα», συμπλήρωσε, «αφού δεν διαθέτουμε τον Τύπο και το χρήμα». Στο τέλος δέχθηκε ερωτήσεις στις οποίες και απάντησε.
Ο επόμενος εισηγητής ήταν ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δεξιάς κ. Παναγιώτης Δούμας, που μετέφερε χαιρετισμό του Προέδρου της κ. Φαήλος Κρανιδιώτη. Τόνισε ότι «Ιδεολογικοί άξονες του χώρου μας είναι το Έθνος και η Ελευθερία. Ο Πολιτιστικός Μαρξισμός ως απειλή για τα Έθνη και τους Λαούς βρίσκεται παντού», όπως επεσήμανε. Ο κ. Δούμας δέχθηκε ερωτήσεις.
Ακολούθως τον λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου κ. Αθανάσιος Καβουρίνος, ζήτησε από του βήματος «να γίνει ξεκάθαρη η απάντηση όσων παρέλαβαν το Ψήφισμα του Ε.Σ.Ο. για την ενότητα των Πατριωτικών Δυνάμεων».
Ως εκπρόσωπος της Ελλήνων Συνελεύσεως (Ε.ΣΥ.) ο κ. Γεώργιος Ζαχαρόπουλος μίλησε για την «ανάγκη ο Δήμος να γίνει η πραγματική αρχή του τόπου» και τόνισε ότι «το πρόβλημα της χώρας είναι το γεγονός ότι κυβερνάται από Ανώτατες Αρχές, όπως η ΑΑΔΕ, που δεν ελέγχεται από κανένα Υπουργείο».
Στην δική του παρέμβαση ο επικεφαλής του Πατριωτικού Συνδέσμου κ. Ιωάννης Μαλταμπές, ζήτησε -ως αναγκαία- «μια ευρεία ένωση όλων των Ελλήνων, χωρίς διακρίσεις Αριστεράς και Δεξιάς, έτσι ώστε να βρεθεί ο τόπος σε χέρια Ελλήνων και όχι αυτών που ξεγελούν τους πολίτες και υφαρπάζουν την ψήφο τους, για να κυβερνούν αντιλαϊκά και ανθελληνικά».
ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΜΙΑΣ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Σε δική του παρέμβαση ο παλαιός αγωνιστής και ενεργός πολίτης κ. Απόστολος Καπνίσης είπε ότι «παρότι είμαστε αριθμητικά λίγοι όσοι αγωνιούμε για την Ελλάδα, αυτό δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει διότι τα μεγάλα πράγματα ξεκινούν από τους λίγους και δυνατούς. Πρέπει να δοθεί βάρος στους Νέους, που έχουν αποστασιοποιηθεί από την Πολιτική. Να τους κάνουμε να νοιάζονται για το μέλλον της Πατρίδος».
Με δική του σύντομη παρέμβαση ο φιλόλογος κ. Γεώργιος Κουρκούτας μίλησε για τις «προωθούμενες αλλαγές στην Εκπαίδευση (με κέντρο αναφοράς τα μαθήματα Θρησκευτικών, Ιστορίας και Ανθρωπιστικών Επιστημών), που αποτελούν ένα όχημα ιδιόρρυθμης προσέγγισης των μαθητών, αλλά και αλλοίωσης της Ιστορίας και των Παραδόσεων του τόπου. Σε αυτό πρέπει να υπάρχει μία σοβαρή αντίδραση». Τελευταίος μίλησε ο κ. Κων. Ζάχος, ο οποίος ανέφερε ότι «πρέπει να σκεφτούμε το μέλλον της Ελλάδος και να αγωνιστούμε. Ο χώρος της Αυτοδιοίκησης είναι ένα πεδίο που μπορούν οι Πατριώτες να έχουν φωνή σε κάθε Δήμο από τους 352 Δήμους της Ελλάδος».
Ανάμεσα στα θέματα που κυριάρχησαν στον διάλογο που ακολούθησε ήταν το Δημογραφικό, η ανάγκη ενότητας του Πατριωτικού χώρου και η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πρόβλημα της Λαθρομετανάστευσης, με προσέγγιση των σημερινών δεδομένων σε μία Ευρώπη που αλλάζει και αντιδρά. Το γενικό κλίμα έδειχνε ότι, όπως ομολόγησαν όλοι στις παρεμβάσεις τους, πλέον ωρίμασαν οι συνθήκες, για την δημιουργία μιας μεγάλης Πατριωτικής παράταξης, που θα εκπροσωπεί τις αξίες των Ελλήνων στην σημερινή μεταβατική μας εποχή.