γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου
Αυτές τις ημέρες που Σχολεία και Φορείς γιορτάζουν, με κρατική εντολή, την Επέτειο του Πολυτεχνείου αξίζει να θυμόμαστε το γιατί έγινε αλλά και από ποιους έγινε.
Ξεκίνησε σαν κατάληψη που έγινε από μία ομάδα φοιτητών οι οποίοι έφυγαν από τη Νομική Σχολή (στην οδό Σόλωνος) και ενισχύθηκε (μετά την λειτουργία Ρ/Σ) από φοιτητές και άλλα εξωφοιτητικά άτομα. Η ολιγωρία της κυβέρνησης να κόψει το ρεύμα και την όποια δίοδο προσέλευσης προς τον χώρο προκάλεσε τη συσσώρευση “επαναστατικού μάγματος” και επέτρεψε την μετατροπή της κατάληψης σε εξέγερση. (Να θυμηθούμε το νόμο του Μαρξ «Η συσσώρευση της ποσότητας δημιουργεί ποιοτικό άλμα»*).
Ας περιγράψουμε την εξέγερση μέσω των βασικών αιτημάτων που πρόβαλαν οι εξεγερθέντες, με τα συνθήματα που κυριαρχούσαν.
- Ψωμί –Παιδεία –Ελευθερία!
- Έξω από το ΝΑΤΟ!
- Να φύγει η Χούντα!
Ψωμί –Παιδεία –Ελευθερία!
Η ακρίβεια, η φτωχοποίηση και η κοινωνική περιθωριοποίηση που επιβάλλεται σε όλο και μεγαλύτερο πλήθος Ελλήνων εργαζομένων, Συνταξιούχων και ανέργων, καθιστά επίκαιρο το πρώτο αίτημα …«Ψωμί»!
Η υποβάθμιση των σπουδών και η αδυναμία των οικογενειών να συντηρήσουν φοιτητικά σπίτια σε πόλεις διαφορετικές από την κύρια κατοικία των σπουδαστών αλλά και οι συνθήκες σπουδών καθιστούν επίκαιρο το δεύτερο μέρος του συνθήματος …«Παιδεία»!
Η Ελευθερία, σήμερα, για κάποιους είναι δεδομένη (π.χ. Πάροχοι Ενέργειας, Πολυεθνικές τροφίμων, Κυβερνητικοί δημοσιογράφοι, ΛΟΑΤΚΙ, Ανανιστές, αντιΝατιβιστές κ.α). Για κάποιους άλλους όμως, όλο και περισσότερους, αποτελεί ζητούμενο το αίτημα …«Ελευθερία»!
Συμπέρασμα: Το πρώτο αίτημα της εξέγερσης (Ψωμί Παιδεία Ελευθερία) παραμένει σε ισχύ, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
Έξω από το ΝΑΤΟ!
Για το ΝΑΤΟ δεν χρειάζεται να πούμε. Χρειάζεται απλά να δούμε. Να δούμε τη Σούδα, που επεκτείνεται. Να δούμε την Αλεξανδρούπολη, που επεκτείνεται. Να δούμε το Στεφανοβίκι, που επεκτείνεται. Να δούμε!
Σήμερα, δεν προβάλλεται από κανέναν φορέα το αίτημα …«Έξω από το ΝΑΤΟ!»
Να φύγει η Χούντα!
Οι νεαροί καταληψίες του Πολυτεχνείου πρόβαλαν ως αίτημα και έκαναν την εξέγερσή τους για «Να φύγει η Χούντα». Η ιστορία καταγράφει πως η Χούντα του Παπαδόπουλου, που είχε αναγγείλει και εφάρμοζε ήδη τον Οδικό Χάρτη μετάβασης στον Κοινοβουλευτισμό έχοντας προαναγγείλει εκλογές για τον Φεβρουάριο του επόμενου χρόνου, έφυγε. Για την ακρίβεια την έριξε το πραξικόπημα του Ιωαννίδη που ακύρωσε τις εκλογές και εγκατέστησε μια άλλη Χούντα.
Σήμερα, με συνθήκες και πολίτευμα Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, ΟΛΟΙ μπορούμε να θυμόμαστε ελεύθερα τη Χούντα που έκλεψε τις καταθέσεις των Ελλήνων που είχαν επενδύσει σε ομόλογα του δημοσίου! Τη Χούντα που έκλεισε τις τράπεζες καταστρέφοντας κόσμο! Τη Χούντα που μας απαγόρευε την κυκλοφορία, έδιωχνε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό από τα νοσοκομεία ή έβαζε πρόστιμα σε όσους αρνούνταν να εμβολιαστούν! Γι’ αυτό και, όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων μπορούν να διαβάζουν ελεύθερα συνθήματα του τύπου «Κάτω η Χούντα του …»
Πράγματα χιλιοειπωμένα, έγραψα σήμερα. Ας μου επιτραπεί γράψω και να θυμίσω δύο ακόμα.
* Το παράνομο -τότε- ΚΚΕ είχε αποκηρύξει την εξέγερση, τις πρώτες ημέρες, και την χαρακτήριζε ως προβοκάτσια.
* Την Ηλένια (πρόγονο της μικρής Μαρίας του Έβρου και του Πελεκάνου του Σαντάμ) που έγιναν σύμβολα, ψευδή σύμβολα, συγκινώντας και παρασύροντας τις μάζες.
Τώρα λοιπόν που θυμηθήκαμε το γιατί έγινε η εξέγερση, ας αναφέρουμε και το ποιος ήταν ο πρωταγωνιστής. Και αν συμφωνήσουμε πως την εξέγερση την έκαναν οι Νέοι, ας αναρωτηθούμε:
Σήμερα που τα αιτήματα παραμένουν ακέραια και οξυμένα, γιατί οι Νέοι δεν εξεγείρονται; Τι τους εμποδίζει;
*ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όσους το αγνοούν, ο νόμος αυτός είναι απλή αντιγραφή μιας βασικής αρχής των Μεγαρέων Φιλοσόφων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 3 ΝΑΙ και 2 ΟΧΙ για το Πολυτεχνείο