Οι νεκροψίες έπαθαν…«έμφραγμα» και είναι στην «εντατική»

98

Στο περίμενε θα μείνουν δεκάδες υποθέσεις ιατροδικαστικής φύσεως αφού δημιουργήθηκε κόλλημα από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το πρόβλημα θα αφορά και υποθέσεις νεκροψίας και ιατροδικαστικής από την Ηλεία αφού όπως γίνεται πολλά χρόνια τώρα η υπηρεσία αυτή καλύπτει και τον νομό μας όταν προκύπτουν τέτοιες ανάγκες.

Το πρόβλημα αυτό θα δυσκολέψει και την Ελληνική Αστυνομία με τις εξιχνιάσεις εγκληματικών υποθέσεων να μένουν πίσω και να μην είναι εύκολη η γρήγορη λύση και η απόδοση της δικαιοσύνης.

Το «Έμφραγμα» στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πατρών προκλήθηκε από την απόφαση του Πανεπιστημίου Αθηνών για την επ’ αόριστον αναστολή αποστολής υλικού για εξέταση στα εργαστήριά του.

Λόγω της απόφασης, εδώ και πάνω από ένα χρόνο, σε εκκρεμότητα βρίσκονται τουλάχιστον 55 υποθέσεις για ιστοπαθολογικές εξετάσεις. Επίσης, στις 50 ανέρχονται από τα τέλη του περασμένου μήνα οι περιπτώσεις που τελούν σε αναμονή για τοξικολογική διερεύνηση, με αριθμό που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, όπως ανέφεραν ιατροδικαστικές πηγές. Κι αυτό επειδή σχεδόν η πλειοψηφία των νεκροψιών-νεκροτομών συνοδεύονται από αιτήματα διενέργειας τοξικολογικής εξέτασης.

Το θέμα που έχει προκύψει με την Ιατροδικαστική Πατρών και αφορά εν γένει στις αντίστοιχες Υπηρεσίες Πελοποννήσου και Νήσων εγείρει σημαντικά ζητήματα, με πρωταρχικό την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων, καθώς σύμφωνα με πηγές, ο καθένας θα μπορούσε να θέσει αιτιάσεις για τις συνθήκες και τον χρόνο φύλαξης του υλικού αλλά και τα αποτελέσματα.

Ζήτημα ανακύπτει και στην πορεία της διερεύνησης των υποθέσεων, που βρίσκονται σε προανακριτική διαδικασία αλλά και την απονομή της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν ελέγχου, το πρόβλημα έγκειται στα υπέρογκα ποσά που απαιτούνται για τη διενέργεια των εξετάσεων από τα εξειδικευμένα κρατικά εργαστήρια.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρεται πως τη διετία 2020 -2021 είχαν καταβληθεί μόνο προς το Πανεπιστήμιο Αθηνών 800.000€. Σε έλεγχο το 2022, διαπιστώθηκαν υπερβολικά ποσά για τις υπηρεσίες που προσφέρθηκαν και ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας η κοστολόγηση των εν λόγω εργασιών, όπου προέκυψε κατά το υπουργείο Δικαιοσύνης υπερκοστολόγηση στα αντιδραστήρια. Έτσι, στο πλαίσιο του ορθολογισμού για την αντιμετώπιση της μεγάλης δημοσιονομικής δαπάνης, μειώθηκε η χρηματοδότηση.

ΠΗΓΗ: https://www.iliaoikonomia.gr