Η περίπτωση του Παναγιώτη Αναγνωσταρά

489

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Τον Παναγιώτη Αναγνωσταρά τον γνωρίζουν και οι πέτρες στο Δήμο Ναυλιέων, όπου γεννήθηκε μεγάλωσε, ερωτεύθηκε και έκανε οικογένεια.

Πολιτικός Μηχανικός, με σπουδές στο εξωτερικό και πολύ μεγάλη εμπειρία στο χώρο των κατασκευών, διετέλεσε στο παρελθόν Δημοτικός Σύμβουλος, Αντιδήμαρχος και 3 φορές εκλεγμένος Δήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων. Υπήρξε διάδοχος του Γιώργου Τσούρνου και θα μπορούσε κανείς να πει ότι τον ανταγωνίζεται σε έργο, δημοφιλία, και πορεία.

Στις πρόσφατες εκλογές, παραβλέποντας το σπουδαίο Αυτοδιοικητικό παρελθόν του συμμετείχε ως απλός υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του Κωνσταντίνου Μάκαρη. Επιδίωξή του ήταν να μάθουν οι Ναυπλιείς ότι πρέπει να απομακρυνθεί ο Δημήτρης Κωστούρος από την ηγετική καθοδήγηση του δήμου και αγωνίσθηκε ώστε, αυτό να συμβεί.

Η στάση αυτή είχε μια ιδιαίτερη βαρύτητα στην κοινωνία και υποβοήθησε να σχηματοποιηθεί ο Συνδυασμός του Κωνσταντίνου Μάκαρη. Προσέλκυσε  εκατοντάδες ψηφοφόρων, και εκλέχθηκε ως Δημοτικός Σύμβουλος (αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά μεταξύ όλων των υποψηφίων του συνδυασμού).

Μετά τις εκλογές, το Ναύπλιον βοά ότι ο Αναγνωσταράς θα φύγει από τον Μάκαρη και θα γίνει Ειδικός Συνεργάτης του Δημήτρη Ορφανού ή Πρόεδρος της ΔΕΥΑΝ.  

Είναι αλήθεια αυτά που διαδίδονται;

Η λογική λέει πως, ο Δημήτρης Ορφανός θα επιθυμούσε πολύ να έχει δίπλα του έναν άνθρωπο με τις γνώσεις τις εμπειρίες και τις γνωριμίες του Αναγνωσταρά. Είναι όμως αυτό εφικτό; Τα ερωτήματα που τίθενται είναι τρία:

ΠΡΩΤΟΝ: Τι θέση θα έπαιρνε σε μια τέτοια περίπτωση ο Κώστας Καράπαυλος και η παράταξή του, δεδομένων των ισχυρών πολιτικών συγκρούσεων που είχαν μαζί του, τα χρόνια των δημοτικών του αρχών.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Τι θέση θα έπαιρναν σε μια τέτοια περίπτωση οι κορυφαίοι αιρετοί του Δημήτρη Ορφανού (π.χ. Λαμπρόπουλος Τζιαρίμας κλπ), οι οποίοι ως γνωστόν υπήρξαν εκλεγμένοι υπό τον Αναγνωσταρά κι αποχώρισαν αργότερα διαφωνούντες.

ΤΡΙΤΟΝ: Θα ανταποκρινόταν ο Παναγιώτης Αναγνωσταράς σε μία σχετική πρόσκληση;

Ας επιχειρήσουμε να απαντήσουμε:

Όσον αφορά τον Κώστα Καράπαυλο και τους συντρόφους του, αυτό που παρατηρούμε είναι η επίδειξη μια ωριμότητας εις ότι έχει σχέση με τις συνεργασίες και τους διακριτούς ρόλους των συνεργαζομένων. Επομένως, και με την προϋπόθεση ότι δεν θα έμπλεκαν οι ρόλοι, μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ότι θα παρέμεναν ουδέτεροι επικεντρωνόμενοι στην επιτυχία των δικών τους τομέων ευθύνης.

Όσον αφορά τους τέως συνεργάτες του Παναγιώτη Αναγνωσταρά, οι οποίοι θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην διοίκηση (από 1ης Ιανουαρίου 2024) του δήμου, οι πληροφορίες λένε πως θα έβλεπαν με καλό μάτι μια τέτοια συνεργασία δεδομένης της εμπειρίας του Παν. Αναγνωσταρά και του χαρακτήρα του ο οποίος είναι μη συγκρουσιακός.

Τέλος, όσον αφορά το αν ο Αναγνωσταράς θα αποδεχόταν μία τέτοια πρόταση, η απάντηση είναι πιο σύνθετη. Και είναι πιο σύνθετη γιατί εκ χαρακτήρος δεν είναι “πουλητάρι”, άρα δεν θα εγκατέλειπε τον Κωνσταντίνο Μάκαρη. Εκτός και αν είχε προϋπάρξει μια κάποια συμφωνία στα πλαίσια του μνημονίου συνεργασίας των 9 σημείων ή αν ο Κώστας Μάκαρης για λόγους που μόνον αυτός γνωρίζει αποφάσιζε την αποδέσμευση του στελέχους του.

«Τα όσα ακούγονται για τον εξασφαλισμένο μισθό είναι ανοησίες», λένε οι άνθρωποι που τον γνωρίζουν πολύ καλά. «Αυτό δεν θα ήταν ποτέ κίνητρο για έναν άνθρωπο του χαρακτήρος και του παρελθόντος Αναγνωσταρά» τονίζουν και συμπληρώνουν: «Αυτή η 5ετία είναι η τελευταία που ο π. Δήμαρχος θα μπορούσε να προσφέρει κάτι ακόμη στον δήμο του. Μετά, οι αλλαγές που θα έχουν προκύψει και τα χρόνια που θα προστεθούν, λογικά τον θέτουν πια εκτός παιχνιδιού». Οι ίδιοι άνθρωποι, όμως, τονίζουν: «Θα ήταν ευχής έργο η αξιοποίηση ενός τόσο έμπειρου στελέχους στην προσπάθεια ανόρθωσης του μισοδιαλυμένου Δήμου Ναυπλιέων, ιδιαίτερα αν σκεφτούμε την ανεπαρκή εμπειρία των συνεργατών του Δημήτρη Ορφανού».

Οι φήμες λοιπόν που διατρέχουν τον Ναύπλιον, σχετικά με το Άνθρωπο που έδιωξε τα αδρανή υλικά από το λιμάνι του Ναυπλίου και προχώρησε στην πρώτη χωροθέτηση της μαρίνας, έφερε το Χάρβαρντ στο Ναύπλιο και εξασφάλισε τις πλακοστρώσεις των στενών της Παλαιάς πόλης, έχουν λογική βάση και εκφράζουν επιθυμίες ή φοβίες ανθρώπων.

Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης, Ορφανός, Αναγνωσταράς και Μάκαρης, δεν μιλάνε καθόλου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Όμως, όλοι γνωρίζουμε πως τέτοιες εξελίξεις πρώτα γίνονται και μετά ανακοινώνονται.

Εν αναμονή λοιπόν. Ο Γενάρης θα είναι πραγματικά ο μήνας αρχής μιας άλλης χρονιάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε ποιους έστειλε μήνυμα ο Κώστας Μάκαρης ΕΔΩ

 

ΑΥΡΙΟ: Ο ρόλος του Βαγγέλη Λαμπρόπουλου στα Δημοτικά πράγματα του Ναυπλίου