Ο  Ίων Δραγούμης τιμήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Δημόσια εκδήλωση για την επέτειο των 100 χρόνων από τη δολοφονία του

215

Τον μεγάλο Έλληνα οραματιστὴ και Μακεδονολάτρη Ἰωνα Δραγούμη τίμησαν εκατοντάδες Θεσσαλονικείς την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ημέρα της άνανδρης δολοφονίας του. Η εκδήλωση έγινε απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης μπροστά στον ανδριάντα του,  που επανατοποθετήθηκε από τη νέα δημοτική αρχή τού Δήμου Θεσσαλονίκης και που μέχρι τώρα βρισκόταν πεταμένη από τη διοίκηση Μπουτάρη σε δημοτικό οικόπεδο στην περιοχή των Σφαγείων.

Βασικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Γιώργος Σαγιάς, π. Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Λαμιέων και επικεφαλής του Κέντρου Μελέτης και Προώθησης Εθνικών Ιδεών «Φ». Χαιρετισμούς απηύθυναν ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη πόλη Ελληνική” δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κουριαννίδης, καθώς και εκπρόσωποι των συλλόγων – διοργανωτών της εκδήλωσης (“Δεσμοί Ελλήνων”, “Εθνικό Συντονιστικό Όργανο -,” Ένωσις Ελλήνων Πολιτών για τη Μακεδονία”, “Τετρακτύς”, “ΣΦΕΒΑ”, “Λαϊκή Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης”, “Κίνηση Φίλων Νικολάου”, “Ένωση Πολιτών Εδέσσης «Ίων Δραγούμης»”, “Σύνδεσμος Αποστράτων Αξιωματικών Δήμου Θερμαϊκού”, “Ιερός Λόχος 2012”, ‘ΑΧΕΠΑΝΣ Καλαμαριάς «Κων. Παλαιολόγος»”, “Μακεδονική Σάρισα”. Παρέστησαν δι᾽ εκπροσώπων τους η “Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων” και η “Π.Α.Ο”. Επίσης από τη Γερμανία, ο ποιητής Νικ. Τζιόπας απέστειλε ένα ποίημά του για τον Ίωνα Δραγούμη. Στεφάνια κατατέθηκαν από την Επιτροπή Μνήμης Ίωνος Δραγούμη, από την Κίνηση Φίλων Νικολάου και από τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αξιωματικών Δήμου Θερμαϊκού.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε η μνήμη τού επί σειρά ετών Προέδρου της Ένωσης Πολιτών Εδέσσης «Ἰων δραγούμης», Πέτρου Πριβαρτιτσάνη (την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η χήρα του) και ο ομιλητής Γ. Σαγιάς.

Στο τέλος της εκδήλωσης όλοι μαζί οι παριστάμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησαν μακεδονικοί χοροί από μέλη της Ένωσης Ελλήνων Πολιτών για την Μακεδονία.

Στον χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση βιβλίου για τον Ίωνα Δραγούμη και διατέθηκαν φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας των γραμματοσήμων που κυκλοφόρησαν τα ΕΛΤΑ στις 31 Ιουλίου για τα 100χρονα της μνήμης του.

Η ομιλία του Γιώργου Σαγιά ΕΔΩ