Η προσπάθεια της Κυβέρνησης, διαμέσου των εκλεγμένων κατά τόπους Βουλευτών της, να πείσει τις κοινωνίες να δεχθούν το «σχέδιο», που όπως λέει ότι έχει για το «μεταναστευτικό» πρόβλημα, δεν δείχνουν να έχουν απήχηση στις δημοτικές αρχές και στο κόσμο.
Χθες, 13 Ιανουάριου 2020, έγιναν επεισόδια στο Δημοτικό συμβούλιο της Χίου, που είχε συγκληθεί έκτακτα με αυτό το θέμα. Η παρουσία του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Νότη Μηταράκη δεν έτυχε αποδοχής από τον κόσμο, ο οποίος δείχνει να είναι στα όρια του.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος. Οι Κυβερνητικές προτάσεις, που ο ίδιος ανέπτυξε, επίσης δεν έτυχαν αποδοχής από τα αιρετά μέλη του συμβουλίου.
Ακολουθεί η δήλωση του κ. Μηταράκη, η οποία περιέχει αναλυτικά για τις όποιες «δεσμεύσεις» της Κυβέρνησης και τα «ανταποδοτικά» έργα, που δίνει η Κυβέρνηση στη κοινωνία για να μειωθούν οι αντιδράσεις:
«Παρουσίασα στο δημοτικό συμβούλιο Χίου το ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. Σήμερα, η ανοιχτή δομή που δημιουργήθηκε το 2016 δεν πληρεί ούτε τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας για τους κατοίκους της Χίου ούτε παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό, ενώ η προτεινόμενη νέα δομή έχει μεγάλη απόσταση, πολλών χιλιομέτρων, από κατοικημένες περιοχές. Σημειώνω ότι η έλλειψη κλειστού κέντρου δεν επιτρέπει τη σωστή εφαρμογή του νέου νόμου για το άσυλο από 1/1/2020 διότι δεν μπορούν να κρατηθούν πουθενά όσοι δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, με αποτέλεσμα να μη διευκολύνονται οι επιστροφές.
Παρά τις φωνές, ο δήμος ενέκρινε τη δημιουργία νέου κλειστού κέντρου και το κλείσιμο της ΒΙΑΛ. Λυπάμαι, όμως, διότι ενώ το ζήτησα, ο δήμος δεν υπέδειξε νέα τοποθεσία σε βορειότερο σημείο για να λυθεί και η όποια ένταση με τους κατοίκους του Βροντάδου. Ο δήμος επιμένει σε μία πολύ μικρή δομή ολιγοήμερης παραμονής, η οποία όμως δεν αντιμετωπίζει την ανάγκη εξέτασης του ασύλου και επιστροφών και παράλληλα οδηγεί σε πιθανή αύξηση των ροών. Η κυβέρνηση άκουσε τις απόψεις των κατοίκων και δεσμεύτηκε για σημαντική μείωση της προτεινόμενης χωρητικότητας του νέου κέντρου. Το νέο μέγεθος που προτείνει η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί και αποτρεπτικά και να επιτρέπει επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.
Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των πολιτών, που χρόνια τώρα περιμένουν να δουν την επίλυση της κρίσης. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι ολοκληρωμένο και πλέον θα κριθεί στην πράξη. Παράλληλα, άμεσα θα προχωρήσει ο νέος περιφερειακός δρόμος του Αίπους ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα έχει καμία επίπτωση για τον Βροντάδο η λειτουργία του νέου κλειστού κέντρου, ενώ θα ικανοποιήσει και ένα χρόνιο αίτημα της Βορείας Χίου».