Το ΚΑΣ ενέκρινε την Αρχιτεκτονική μελέτη για τη μαρίνα Ναυπλίου

84

Ένα ακόμα βήμα για την υλοποίηση του πολυαναμενόμενου έργου της μαρίνας Ναυπλίου, έγινε χθες, 9 Απριλίου 2024. Εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, όπως αναμενόταν, η επικαιροποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη του έργου της μαρίνας του Ναυπλίου.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου προήδρευε ο Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου.

Ήταν η δεύτερη φορά που το ΚΑΣ ασχολήθηκε με την Αρχιτεκτονική μελέτη η οποία σημειωτέον αποτελεί υποχρέωση (όπως και η Μελέτη Περιβαλλοντικών όρων) του αναδόχου του έργου (Τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ). Την προηγούμενη φορά το ΚΑΣ είχε αναβάλει την απόφασή του ζητώντας από την ΤΕΚΑΛ την τροποποίησή της σε κάποια σημεία προκειμένου οι χερσαίες κτηριακές εγκαταστάσεις να “δένουν” με το ύφος της πόλης του Ναυπλίου.

Πρόκειται για ένα έργο εμβληματικό για το Ναύπλιο, την Αργολίδα και την Ανατολική Πελοπόννησο.

Είναι το πρώτο ΣΔΙΤ για κατασκευή μαρίνας. Έχει προϋπολογισμό 25.000.000 ευρώ και προβλέπει χωρητικότητα 210 θέσεων με δυνατότητα ελλιμενισμού σκαφών μήκους 8 έως 12 μέτρα.

Οι υποδομές της, τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία ζώνη, αφορούν στη λειτουργία και διαχείριση των θέσεων ελλιμενισμού μόνιμων ή διερχόμενων σκαφών, των βασικών και πρόσθετων υπηρεσιών των εμπορικών χρήσεων που θα αναπτυχθούν στην χερσαία περιοχή, καθώς και του αντίστοιχου χώρου στάθμευσης.

Η εταιρεία ΤΕΚΑΛ, μια ανερχόμενη στον κλάδο εταιρεία, σκοπεύει να επενδύσει, σε πλήρη λειτουργία του έργου 100.000.000 ευρώ. Το ΣΔΙΤ, στο οποίο συμμετέχουν η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προβλέπει ότι στις υποχρεώσεις της ΤΕΚΑΛ περιλαμβάνονται η Μελέτη, η χρηματοδότηση, η κατασκευή, η λειτουργία, η τεχνική διαχείριση και η εκμετάλλευση της μαρίνας.

Παναγιώτης Αναγνωσταράς

Να θυμίσουμε ότι η προσπάθεια κατασκευής μαρίνας  ξεκίνησε επί Δημαρχίας Κώστα Χαραμή. Χωροθετήθηκε αρχικώς επί δημαρχίας Παναγιώτη Αναγνωσταρά. Η σύμβαση του ΣΔΙΤ υπογράφτηκε από τον πρωθυπουργό με παρουσία του στον χώρο κατασκευής, επί δημαρχίας Δημήτρη Κωστούρου (Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Τάσος Ζαφείρης, με σημαντική συνεισφορά στην προώθηση των διαδικασιών) και όπως όλα  δείχνουν θα τεθεί σε λειτουργία επί δημαρχίας Δημήτρη Ορφανού. Για την επιτυχή έκβαση των προσπαθειών συνέβαλλαν οι Περιφερειακές αρχές Πέτρου Τατούλη και Παναγιώτη Νίκα.