ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! «Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στο ΘΕΟ …οι ΜΙΣΘΟΙ στα ΤΑΡΤΑΡΑ»

138

Με μία ανακοίνωση γεμάτη μηνύματα στοιχεία και μαχητικότητα, το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίας Ερμιονίδας, καλεί τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχουν στην Γενική Απεργία που έχει κηρύξει για αύριο 17 Απριλίου η ΓΣΕΕ.

«Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ στο ΘΕΟ …οι ΜΙΣΘΟΙ στα ΤΑΡΤΑΡΑ» είναι το βασικό σύνθημα της πανελλαδικής απεργίας. Ένα σύνθημα που καταγράφει την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο μέσος εργαζόμενος στον καθημερινό του αγώνα για επιβίωση της οικογένειάς του.

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων καταγράφονται σε τρεις φράσεις που θα αποτελέσουν τον εφιάλτη της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα.

«Θέλουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ  ΑΥΞΗΣΕΙΣ»!

«Θέλουμε ΠΙΣΩ τις ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ μας ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ»»

και

«Τα ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΩΡΑ»!

 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΚΝ-Ε

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Το Δ.Σ. του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ναυπλίας – Ερμιονίδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της 12-4-2024 αποφάσισε ομόφωνα να συμμετέχει στην απεργία της 17-4-2024 που προκήρυξε η ΓΣΕΕ.

Το κύμα ακρίβειας σαρώνει όλα τα εισοδήματα και εξανεμίζει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.                    

Πολλά νοικοκυριά αντιμετωπίζουν ακόμη και μια κατάσταση κρίσης επιβίωσης, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσουν βασικές μηνιαίες δαπάνες και ανάγκες τους και να πληρώσουν το λογαριασμό για τη θέρμανσή τους. Τα καθημερινά βιώματα των νοικοκυριών από τα super market και τις λαϊκές αγορές είναι αδιάψευστος μάρτυρας της συρρίκνωσης του βιοτικού μας επιπέδου και του ράλι των τιμών. Διαβάστε ένα παράδειγμα:

ΑΥΞΗΣΕΙΣ

-΄Ελαια και λίπη    87,4%,

– Λαχανικά             35,2%,

– Γαλακτοκομικά και αυγά  33,8%,

– Κρέατα                 31,2%

– Ψωμί και δημητριακά        25,3%

– Ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο και άλλα καύσιμα   39,1%

–  Ενοίκια                8,3%

– ΄Αλλα αγαθά και υπηρεσίες που σχετίζονται με την επισκευή και συντήρηση κατοικίας           7,9%,

Ένας βασικός μισθός το μήνα για γάλα, πάνες, μωρομάντηλα και κρέμες!

Την ίδια στιγμή ο πραγματικός μέσος μισθός σημείωσε μείωση το 2022 της τάξης του 8,7% έναντι του 2021, ενώ παρά τις ονομαστικές αυξήσεις των δύο τελευταίων ετών η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε στο ίδιο επίπεδο με την αγοραστική δύναμη του πραγματικού κατώτατου μισθού του 2015.

Το δε ξεπάγωμα των τριετιών είναι ο ορισμός της πολιτικής μεροληψίας υπέρ της κερδοφορίας των εργοδοτών. Το μαχαίρι έφτασε πια στο κόκαλο.

Η Ελλάδα είναι ουραγός στους μισθούς και πρωταθλήτρια στις τιμές και στην κερδοφορία στην Ευρώπη.

Τέσσερις φορές πάνω η τιμή από το χωράφι στο ράφι!

   Διαβάστε τη διαδρομή ενός μήλου από το χωράφι στο ράφι.

1.- Πώληση από τον παραγωγό στον χονδρέμπορο 0,55€/κιλό

2.- Πώληση από τον χονδρέμπορο στον λιανέμπορο  0,85€/κιλό

3.- Λιανική τιμή προ ΦΠΑ 1,42€/κιλό

4.- Τι πληρώνει ο καταναλωτής 1,60€/κιλό

 

Τι προτείνουν τα ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ

– Μείωση του ΦΠΑ για ένα χρόνο σε βασικά είδη διατροφής και διατίμηση σε βασικά αγαθά πρώτης ανάγκης των νοικοκυριών όπως, βρεφικό γάλα, παστεριωμένο γάλα, δημητριακά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, χοιρινό ζυμαρικά, όσπρια, λαχανικά, βρεφικές πάνες, προϊόντα προσωπικής υγιεινής και απορρυπαντικά.

-Τιμαριθμοποίηση των φορολογικών κλιμακίων ώστε οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και εισοδημάτων να μην εξανεμίζονται με την αύξηση των φόρων.

-Τιμαριθμική αναπροσαρμογή όλων των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών.

-Διεύρυνση των δικαιούχων επιδότησης ενοικίου βάσει εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων για να αντιμετωπισθεί το υψηλό κόστος στέγασης ειδικά σε νέα ζευγάρια και φοιτητές. Δημιουργία δημόσιου αποθεματικού κοινωνικών κατοικιών.

 

ΤΙ   ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

– Αύξηση μισθών, πέραν του κατώτατου μισθού, για την προστασία της αγοραστικής δύναμης των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων νοικοκυριών. Οι μισθοί δεν είναι η αιτία της τρέχουσας πληθωριστικής έξαρσης.

– Άμεσα επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες

– Αυστηρό θεσμικό έλεγχο και διαφάνεια του τρόπου διαμόρφωσης του κόστους, των τιμών και των περιθωρίων κέρδους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με την ουσιαστική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού.

– Πάταξη της κερδοσκοπίας σε όλες τις επιχειρήσεις βασικών κλάδων παραγωγής και εμπορίας βασικών αγαθών διατροφής και έκτακτη φορολογία επί των κερδών αλυσίδων super market και επιχειρήσεων ενέργειας και μεταφορών και τραπεζών.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ  ΑΛΛΟ, καταλήγει η ανακοίνωση:

ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ