Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκίνησε το ταξίδι της

143

Η Πρωθιέρεια Μαίρη Μηνά παρέδωσε τη φλόγα στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον Ολυμπιονίκη της κωπηλασίας Στέφανο Ντούσκο, στην άκρη του αρχαίου Ολυμπιακού σταδίου για την έναρξη της ελληνικής σκυταλοδρομίας, διάρκειας 11 ημερών.

Η Ολυμπιακή φλόγα θα περάσει από την Αργολίδα με πρώτο σημείο υποδοχής τα ανάκτορα των Μυκηνών και θα την υποδεχτεί το Ναύπλιον, αύριο Τετάρτη στις 15.00 στην πλατεία Συντάγματος απ’ όπου θα αναλάβουν 4 σκυταλοδρόμοι που επιλέχθηκαν με βάση προδιαγραφές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κατόπιν δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή αιτήσεων και βιογραφικών.

Οι σκυταλοδρόμοι σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Ναυπλιέων είναι:

* Νικολέτα Τσάγαρη, αθλήτρια της Ρυθμικής Γυμναστικής, με Πανελλήνιες , Πανευρωπαϊκές και Παγκόσμιες επιτυχίες και συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Πεκίνου

* Κωνσταντίνος Θέμελης, αθλητής με Αναπηρία, Πανελληνιονίκης στην τοξοβολία

* Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, αθλήτρια στίβου, πολλές φορές Πανελληνιονίκης και Βαλκανιονίκης

* Mark Schiefsky, Διευθυντής του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μαραθωνοδρόμος.

Η διαδρομή που θα ακολουθήσει η λαμπαδηδρομία στους κεντρικούς δρόμους του Ναυπλίου είναι: Παραλιακή οδό Ναυπλίου -Νέας Κίου, Κόμβος Πολυζωίδη, Συγγρού, Βασιλέως Κωνσταντίνου.

Στην πλατεία Συντάγματος θα πραγματοποιηθεί τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπου η Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου θα ανάψει τον βωμό.

Η ΦΛΟΓΑ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Η φλόγα θα παραδοθεί στους διοργανωτές των Αγώνων του Παρισιού στην Αθήνα στις 26 Απριλίου πριν «διανυκτερεύσει» στη Γαλλική Πρεσβεία στην ελληνική πρωτεύουσα και στη συνέχεια αναχωρήσει την επόμενη μέρα για τη Γαλλία με ένα τρικάταρτο πλοίο, το «Belem».

Η Ολυμπιακή φλόγα θα φτάσει στη Μασσαλία στις 8 Μαΐου, με έως και 150.000 άτομα να αναμένεται να παραστούν στην τελετή στο Παλιό Λιμάνι της νότιας πόλης πριν ξεκινήσει το γαλλικό σκέλος της σκυταλοδρομίας.

Η Μασσαλία, που ιδρύθηκε από Ελληνες αποίκους της Φώκαιας γύρω στο 600 π.Χ., θα φιλοξενήσει τους αγώνες ιστιοπλοΐας.

Η γαλλική λαμπαδηδρομία θα διαρκέσει 68 ημέρες και θα κορυφωθεί με την Τελετή Εναρξης των Αγώνων στις 26 Ιουλίου.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Κατά τη διάρκεια των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων η φλόγα καίει μέρα και νύκτα σε ειδικό βωμό μέσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης που τους φιλοξενεί.

Η παρουσία της σε περίοπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θυμίζει σε όλους τον αρχαίο ελληνικό μύθο του Προμηθέα και της κλοπής της φωτιάς κρυφά από τον Δία, με την οποία οι άνθρωποι, λαμβάνοντάς την ως δώρο και ύψιστη ευεργεσία, μπόρεσαν να ελέγξουν την Φύση και να δημιουργήσουν Πολιτισμό. Η Ολυμπιακή Φλόγα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους σύγχρονους και τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, παραπέμποντας στην ιερή φλόγα της θεάς Εστίας που έκαιγε άσβεστη στο Πρυτανείο της Ολυμπίας, στον κοινό βωμό όλων των Ελλήνων η οποία, κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών Αγώνων, άναβε και στους βωμούς των ναών της Ήρας και του Δία.