γράφει ο Δρ. Νίκος Μπογονικολός*
Στο Ισραήλ επιλέγουν, σε κάθε στρατεύσιμη σειρά νέων μια σειρά κατάλληλων στρατευσίμων που υπηρετούν τέσσερα χρόνια και γίνονται ειδικοί στον κυβερνοπόλεμο. Μάλιστα, μετά την θητεία τους, τους προσέχουν πάρα πολύ μήπως τους δελεάσουν ξένες δυνάμεις. Χαρακτηριστικά γι’ αυτούς τους επίλεκτους κυβερνοπολεμιστές ανακάλυψαν οι ξένες δυνάμεις μέσω εταιρειών από Ντουμπάϊ όταν τους πρόσφεραν δέκα εκατομμύρια ευρώ το χρόνο μισθό.
Αναφέρω το Ισραήλ γιατί λόγω πληθυσμού έχει ίδιο πρόβλημα με εμάς και έτσι δίνω μια ιδέα πως αντιμετωπίζει τον μελλοντικό κυβερνοπόλεμο. Μάλιστα από αυτούς τους επίλεκτους κυβερνοπολεμιστές έχουν γίνει σχεδόν όλες οι πετυχημένες Startups για την ασφάλεια πληροφορικής αξίας δις η κάθε μία!!
Λέγεται και είναι σωστό ότι η Κίνα είναι ανίκητοι στον κυβερνοπόλεμο λόγω πληθυσμού και είναι σωστό. Μου έλεγε χαρακτηριστικά ένας φίλος μου και διάσημος στην κυβερνοασφάλεια ότι π.χ. «αν αποφασίσει η Κίνα να χτυπήσει, χακάρει, ένα σύστημα πληροφορικής και βάλει 100.000, (ναι 100.000) χάκερς να το χτυπήσουν ένα Σαββατοκύριακο είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρουν».
Αν μάλιστα σκεφτούμε τον συνδυασμό αριθμού κυβερνοπολεμιστών μαζί με λογισμικό Τεχνητής Νοημοσύνης, τότε ρόλο παίζει ο όγκος των χρηστών.
Τι κάνει η Ελλάδα απέναντι σ’ αυτά; Οι σοβαροί Έλληνες κυβερνοπολεμιστές είναι ζήτημα να είναι 10-20 με μεγάλη εμπειρία χάκερς και άντε και ακόμα 100-200 με ικανοποιητικές γνώσεις και εμπειρία. Στην ουσία είμαστε ανυπεράσπιστοι σε κυβερνοπόλεμο!
Πιστεύουν λανθασμένα ότι κυβερνοασφάλεια σημαίνει να βάζεις hardware και λογισμικό ασφαλείας. Είναι σαν να λέμε ότι σε ένα κανονικό πόλεμο του 21ου αιώνα αν βάλεις φράχτες και ένα γερό τείχος σταματάς τα τανκς και τα drones! Αφέλεια πολύ επικίνδυνη!
Επίσης θεωρούν ότι κυβερνοασφάλεια είναι να έχεις κανόνες και μηχανισμούς για να εμποδίζεις εγκληματίες να χακάρουν π.χ. τράπεζες.
Αυτό μοιάζει σαν να προετοιμάζεσαι για πόλεμο και αντί για στρατό να λες «μα, έχω εξαιρετική αστυνομία»! Ουδεμία σχέση το ένα με το άλλο.
Για να φτιάξεις κυβερνοπολεμιστές πρέπει να έχεις τις κατάλληλες σχολές και εκπαίδευση κυβερνοπολέμου. Πρέπει επίσης να εκπαιδεύεις τα κατάλληλα στελέχη.
Για την Ελλάδα το μοντέλο του Ισραήλ έστω και με παραλλαγή είναι το ιδανικό. Κάθε χρόνο χίλιοι επιστήμονες με συμβόλαιο τεσσάρων ετών στις ένοπλες δυνάμεις και συνεχή εκπαίδευση και άσκηση. Έτσι, μετά από μερικά χρόνια η χώρα μας θα αποκτήσει και ένα δυναμικό κλάδο ασφάλειας πληροφορικής. Και τα στελέχη του θα είναι έφεδροι κυβερνοπολεμιστές στην υπηρεσίας της πατρίδας μας.
Βέβαια για να γίνει αυτό πρέπει να αναπτυχθεί και ο ακαδημαϊκός χώρος της ασφάλειας πληροφορικής που εκτός φωτεινών εξαιρέσεων είναι πολύ φτωχός.
Προσωπικά πιστεύω, πολύ παλιά, κάπου αρχές δεκαετίας 1950 συνέβαλα ώστε άξιοι επιστήμονες πληροφορικής να στραφούν και να εξειδικευτούν σε ασφάλεια πληροφορικής. Εκείνοι θα το θυμούνται!
*Ο Dr. Νίκος Μπογονικολός είναι Μαθηματικός.
Κάτοχος MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov.
Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT).