Ειδήσεις από ένα κόσμο που αλλάζει

83

Επιμέλεια Νίκος Πατρινός

* Η μετατροπή και αλλαγή της Αφρικής από το 2023 στο 2063 θα είναι ισοδύναμη με την αλλαγή τοποθέτησης της Κίνας στην Παγκόσμια Οικονομία από το 1980 στο 2020.

Η είδηση μπορεί να μοιάζει μακρινή ή υπερβολική. Όμως όλα τα χαρακτηριστικά της Αφρικής, πλούτος σε πόρους, έκρηξη ανθρώπινου δυναμικού με νέους, τεράστια κοινή αγορά, παρουσία ανθρώπων αφρικανικής καταγωγής σε όλο τον κόσμο δείχνουν ότι η Αφρική θα είναι ένας σημαντικός πόλος στον πολυπολικό κόσμο του μέλλοντος. Μάλιστα, πρωτοβουλίες όπως BRICS και η αλληλεπίδραση των αφρικανικών οικονομιών με Κίνα και Ινδία θα συμβάλλουν σε αυτό. Χώρες όπως η Ελλάδα θα έπρεπε να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Τουρκίας και να αντιμετωπίσουν την Αφρική ως αγορά με τον δυναμισμό που της πρέπει.

* Ο τζίρος της νόμιμης βιομηχανίας SEX έφτασε τα 15 δις ευρώ το χρόνο, στη Γερμανία.

Δεν το λες και ανάπτυξη αλλά δείχνει την τάση μιας χώρας όπου ο έρωτας είναι κυρίως αντικείμενο ισχυρού εμπορίου και ποσοστό στο ΑΕΠ. Ήδη οι Γερμανοί με τις πράσινες υπερβολές τους εδώ και χρόνια έκλεισαν τα εργοστάσια Πυρηνικής ενέργειας που τους έδιναν φτηνό και πράσινο ρεύμα! Σε τέτοιες λεπτομέρειες της ατμομηχανής της Ευρώπης Γερμανίας φαίνεται και το μέλλον της…

* Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την έκθεση Verheyen πρέπει να καταργήσει τις εθνικές ιστορίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σύμφωνα με την έκθεση Verheyen πρέπει να καταργήσει τις εθνικές ιστορίες και να τις αντικαταστήσει στα σχολικά βιβλία με ιδέες Ευρωπαϊκού φενταμενταλισμού. Αυτό λέγεται αλλιώς και προσπάθεια Εθνικής και Πολιτιστικής αυτοκτονίας των κρατών Εθνών της Ευρώπης. Μη θεωρηθεί υπερβολικό γιατί και οι “δικαιωματιστές” και όλα τα περίεργα αιτήματά τους ξεκίνησαν ως γραφικότητες. Μικρές και γραφικές μειοψηφίες οι οποίες όμως στο τέλος επιβάλουν τις θέσεις τους.

* Η ανάπτυξη των πανεπιστημίων οδηγεί σε μείωση των ρυθμών ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εξέλιξης της βιομηχανικής έρευνας, το βάρος της τα τελευταία χρόνια μετατοπίσθηκε από ιδιωτικά εταιρικά ερευνητικά κέντρα προς τα πανεπιστήμια. ταυτόχρωνα μειώθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης ειδικά σε θέματα καινοτομίας και παραγωγικότητας. Αυτό δείχνει το εγγενές πρόβλημα σύνδεσης της ακαδημαϊκής έρευνας με την παραγωγή.

Όταν σε χώρες όπως οι ΗΠΑ αναδεικνύονται τέτοια προβλήματα γίνεται σαφές ότι άλλες χώρες όπως η Ελλάδα θα πρέπει να δουν συνολικά το θέμα της ανώτατης εκπαίδευσης ανεξάρτητα από δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα. Εξ άλλου άλλη η επιστήμη και άλλη η τεχνολογία που έχει ανάγκη ο παραγωγικός ιστός.

* Στην Κορέα με χρήση εικονικής πραγματικότητας μητέρα “είδε” και επικοινώνησε με νεκρό παιδί της.

Με χρήση Τεχνητής νοημοσύνης και αρχείο με VIDEO και φωτογραφίες του παιδιού έγινε αυτή η απίστευτη “συνάντηση”. Με τρανταχτό τρόπο αναδεικνύει τα ηθικά διλήμματα του μελλοντικού κόσμου με τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης. Θυμίζει λίγο τα τρυκ νέων θρησκειών και ανατολικών, για να κάνουν τον άνθρωπο να πιστέψει σε μια αθανασία, που χρησιμοποιούν την μετεμψύχωση. Δηλαδή θα πεθάνεις αλλά κάπου αλλού θα βγει η ψυχή σου σε ζώο ή άνθρωπο.

Τεράστια τα ερωτηματικά ή τι συνέπειες μπορεί να έχει π.χ. στην ψυχολογία αυτών που θα συναντούν εικονικά ένα νεκρό αγαπημένο τους. Θυμίζει λίγο τις ψευδαισθήσεις των παραισθησιογόνων. Και οι χρήστες τους βλέπουν “υπέροχους” κόσμους όσο διαρκεί η επιρροή των ναρκωτικών ουσιών αλλά μετά πέφτουν σε κατάπτωση. Κάπως έτσι μπορεί να λειτουργήσει και αυτή η ψευδαίσθηση “ανάστασης”. Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και οι ευκαιρίες συνυπάρχουν με τους κινδύνους.