Το ΦΩΣ της Ελλάδας ξεκινά το ταξίδι του…

42

Η αφή της ολυμπιακής φλόγας θα γίνει στις 16 Απριλίου στον ιερό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας και τον επόμενο μήνα (στις 12 Μαρτίου) θα ανακοινωθούν οι τελικές λεπτομέρειες.

Καθώς θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, νέα πρωθιέρεια και γενικότερα θα είναι μια εντελώς διαφορετική αφή φλόγας σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο 2020 στην κωπηλασία Στέφανος Ντούσκος, θα είναι ο πρώτος λαμπαδηδρόμος που θα παραλάβει τη φλόγα από την πρωθιέρεια, ενώ τελευταίος –επί ελληνικού εδάφους– θα τη μεταφέρει στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών Γιάννης Φουντούλης, ο οποίος θα την παραδώσει στον πρόεδρο της ΕΟΕ Σπύρο Καπράλο που με τη σειρά του θα τη μεταλαμπαδεύσει στην Οργανωτική Επιτροπή «Παρίσι 2024».

Αμέσως μετά την αφή της φλόγας, θα αρχίσει ένα ταξίδι έντεκα ημερών όπου περίπου 600 λαμπαδηδρόμοι θα μεταφέρουν τη φλόγα σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, διανύοντας πάνω από 5.000 χιλιόμετρα σε 41 Δήμους.

Η διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας σχεδιάστηκε για να ανταποκριθεί σε τέσσερις βασικές φιλοδοξίες:

Να περιηγηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, συνδέοντας τα τέσσερα γεωγραφικά άκρα της χώρας από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη και από την Κέρκυρα έως το Καστελλόριζο.

Να προβάλει τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους μας, αναδεικνύοντας τους θησαυρούς της ιστορίας και του πολιτισμού μας (Αρχαία Ήλιδα, Μυκήνες, Κνωσός, Δελφοί, Φίλιπποι, Βεργίνα, Σούνιο, Ακρόπολη).

Να προβάλει τα εμβληματικά τοπία που συνθέτουν την ομορφιά της Ελλάδας (Μεθώνη, Ναύπλιο, Σαντορίνη, Μετέωρα).

Να τονίσει τους προαιώνιους δεσμούς φιλίας Ελλάδας – Γαλλίας. Με αυτό το σκεπτικό επιλέχθηκαν, μεταξύ άλλων, το Μεσολόγγι ως αναφορά στο έργο του Ευγένιου Ντελακρουά «Η Ελλάδα στα ερείπια τουΜΕΣΟΛΛΟΓΓΙ

ΝΤΕΛΑΚΡΟΥΑ

ΠΥΛΟΣ

ΝΑΥΑΡΙΝΟ

Μεσολογγίου» και η Πύλος για την περίφημη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.

Για πρώτη φορά μάλιστα μετά το 2004 η φλόγα θα περάσει από τις Κυκλάδες.

Η παράδοση της φλόγας στους Γάλλους διοργανωτές θα γίνει στις 26 Απριλίου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο όπου όπως αποκαλύπτουν σήμερα τα «ΝΕΑ» θα τραγουδήσει τον ολυμπιακό ύμνο η σπουδαία Ελληνίδα καλλιτέχνις Νανά Μούσχουρη.

πηγή: https://www.tanea.gr