Ο Μητσοτάκης γλυκαίνει τους αγρότες με Kazandibi (Καζάν Ντιπί)

53

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» είπε ο Πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο «τι ακόμα μπορούν να περιμένουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι» από την αυριανή συνάντησή του με εκπροσώπους των ξεσηκωμένων, στο Μαξίμου.

Οι φίλοι των ανατολίτικων γλυκών γνωρίζουν ότι υπάρχει ένα θεσπέσιο κρεμώδες γλύκισμα που ονομάζεται Kazandibi (Καζάν Ντιπί) και προκύπτει από το ξύσμα  του καμένου υπόλοιπου που κολλάει στον πάτο του σκεύους παρασκευής. Απομένει να δούμε αν ο Κυρ. Μητσοτάκης, σαν μάγειρας, θα φανεί αντάξιος του Καζάν Ντιπί.

Ας δούμε όμως την όλη υπόθεση πιο σοβαρά και ας προσπαθήσουμε να προβλέψουμε κάποιες εξελίξεις.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κινηθεί εκτός ορίων της νέας ΚΑΠ (Κοινής Αγροτικής Πολιτικής) και για έναν επιπλέον λόγο. Υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών επιβολής της νέας ΚΑΠ ακολουθώντας τις επιταγές του Ευρωπαϊκού ιερατείου.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να κινηθεί εναντίων των πολιτικών της λεγόμενης πράσινης ανάπτυξης και για έναν επιπλέον λόγο. Υπήρξε εκ των πρωταγωνιστών επιβολής της βίαιας μεταβολής που είχε τόσο δυσμενείς επιπτώσεις στο κόστος της ενέργειας, στο κόστος των λιπασμάτων, στο κόστος των ζωοτροφών και στην απόφαση -χωρίς ανάλογους όρους- αύξησης εισαγωγών γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να στραφεί κατά των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξ αιτίας των οποίων ξεσηκώνονται οι Αγροτοκτηνοτρόφοι της Ευρώπης γιατί, πέραν του γεγονότος ότι πρωταγωνίστησε για να επιβληθούν, στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει και την επιθυμία του να προωθηθεί σε ένα κορυφαίο αξίωμα της Ε.Ε.

Και βέβαια, όλα τα ανωτέρω, προστίθενται στο γεγονός ότι τον Ιούνιο διεξάγονται Ευρωεκλογές και ο Κυρ. Μητσοτάκης πρέπει να κρατήσει το ποσοστό του για να μην δημιουργηθεί αφετηρία πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και για να διατηρήσει την εικόνα ισχύος στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα.

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ

Ως απόλυτος Μονάρχης που είναι, μπορεί να αδειάσει τους υπουργούς του  -που εκτελούσαν εντολές του- και να δώσει το αφορολόγητο πετρέλαιο. Ούτως ή άλλως, τα τρία τελευταία χρόνια, επιστρέφει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Το ερώτημα είναι αν το μέτρο θα κατοχυρωθεί ως μόνιμο.

Μπορεί να δώσει ρεύμα με 7 λεπτά την κιλοβατώρα γιατί η τιμή του αερίου έχει πέσει δραματικά και το κόστος του ενεργειακού μίγματος θα χαμηλώσει και άλλο. Οι  προμηθευτές αερίου που έκαναν τις μπάζες τους με την προπέρσινη απόφαση της Ε.Ε. (στην οποία πρωταγωνίστησε ο Κυρ. Μητσοτάκης) για πλήρωση των δεξαμενών κατά 100% με αέριο (υγροποιημένο και μη) που εκτίναξε την τιμή του καυσίμου στο θεό, δεν πρόκειται να φέρουν αντιρρήσεις. Αντιθέτως, με δεδομένη την τιμή χονδρικής του ρεύματος στα 3 λεπτά, σταθεροποιούν την αγορά των αγροτών καταναλωτών και διασφαλίζουν μικτό κέρδος άνω του 100%.

Μπορεί, τέλος, να δώσει δάνεια, παρατάσεις και υποσχέσεις πασπαλισμένες με στοχοχρονοδιαγράμματα εφαρμογής. Για παράδειγμα:

ΘΑ εντείνουμε τις προσπάθειες καταπολέμησης των ελληνοποιήσεων.

ΘΑ ζητήσουμε τη σημειακή βελτίωση της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΘΑ σας εντάξουμε σε Ευρωπαϊκά επιδοτούμενα προγράμματα που σήμερα δεν σας περιλαμβάνουν.

Θα πάρουμε μέτρα δανειακών διευκολύνσεων και φορολογικών απαλλαγών προσωρινού χαρακτήρα.

ΘΑ ξανακουβεντιάσουμε την πορεία των θεμάτων.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Εκτιμώ ότι οι Αγρότες και οι Κτηνοτρόφοι, θα μείνουν με την αυτοϊκανοποίηση ότι επιβάλαμε τη συνάντηση στον Μητσοτάκη. Θα ακολουθήσουν τον κανόνα του «Πάτερ ημών» που λέει «Τον άρτον ημών τον επιούσιον δωσ’ ημίν σήμερον» και θα αποχωρίσουν σκεπτόμενοι ότι «Ας πάρουμε τώρα ότι μας δίνει και του χρόνου, πάλι εδώ θα είμαστε».

Δυστυχώς δεν μπορούν να στηριχτούν στα κόμματα της αντιπολίτευσης που είναι αναξιόπιστα και χωρίς κυβερνητική προοπτική ενώ οι ανάγκες των Γεωργοκτηνοτρόφων τεράστιες και άμεσες. Θα αυτοκοροϊδευτούν και θα υποκύψουν. Στην πορεία του χρόνου κάποιοι από αυτούς θα σκεφτούν «πούλα τα ρημάδια» και κάποιοι νεώτεροι θα οδηγηθούν να γίνουν γκαρσόνια των Ευρωπαίων συνταξιούχων.

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πει «έξυσα τον πάτο του βαρελιού και σας έδωσα όσα μπορούσα». Τα συστημικά Μέσα θα αρχίσουν να μιλάνε για εκατομμύρια και δισεκατομμύρια, οι βουλευτές θα ξαμοληθούν να καλύψουν τις πληγές του κόμματος με ρουσφέτια και προσωρινές διευκολύνσεις ή ολιγόμηνους διορισμούς. ‘Οσοι ονειρεύονται νέους ξεσηκωμούς την επόμενη χρονιά (που δεν θα υπάρχουν Ευρωεκλογές), ας σκεφτούν ότι ο Αγροτικός ξεσηκωμός –αν γίνει- θα είναι μια καρικατούρα του σημερινού.

Τα προσωρινά μέτρα διευκόλυνσης δεν θα επαναληφθούν και η διατροφική μας ασφάλεια θα επιτευχθεί με αθρόες εισαγωγές από την Ουκρανία και χώρες χαμηλού κόστους παραγωγής.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Σε όλο αυτόν τον αγώνα, τα κόμματα Πατριωτικού και Εθνικιστικού προσανατολισμού λάμπουν δια της απουσίας τους. Είναι απασχολημένα για το ποιος θα αρπάξει τις ψήφους τους άλλου και ποιος θα φτιάξει ένα ακόμη (από)κόμμα για τις ευρωεκλογές, χωρίς όμως και αυτά να έχουν ένα σχέδιο διαχείρισης μιας (α)πιθανης επιτυχίας τους.