Κυκλική Οικονομία: Οι παλιοί Η/Υ αντί για ανακύκλωση σε επαναχρησιμοποίηση!

49

γράφει ο Νίκος Μπογονικολός*

Αφορμή για το σημείωμα είναι η εξαιρετική πρωτοβουλία της εταιρίας πληροφορικής VSTORE.gr και της SOCIALPOLIS (Φορέας Κοινωνικής Οικονομίας) για την συλλογή παλιών ηλεκτρονικών υπολογιστών που δεν χρησιμοποιούν επιχειρήσεις, δήμοι και άλλοι οργανισμοί και την επαναχρησιμοποίησή τους μέσω  διανομής τους σε απομακρυσμένα σχολεία και Ιδρύματα που έχουν ανάγκη από Η/Υ.

Δρ. Νίκος Μπογονικολός.

Πραγματικά αυτό είναι 100% κυκλική οικονομία και μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σε συνδυασμό με δράση Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

Δίνει απάντηση στον υπερκαταναλωτισμό προϊόντων πληροφορικής και κυρίως αποδεικνύει ότι είναι τεχνικά εφικτό ένας παλιός Η/Υ να είναι πολύτιμα χρήσιμος. Μάλιστα, με χρήση ανοικτού λογισμικού LINUX και Open office δεν υπάρχει ανάγκη δαπάνης αγοράς λογισμικού (Από τη φύση του το ανοικτό λειτουργικό δεν προϋποθέτει την απόσυρση Η/Υ γιατί π.χ. η MICROSOFT έβγαλε νέα έκδοση που αχρηστεύει ένα μηχάνημα λειτουργικό και χωρίς βλάβες συνήθως).

Μία κάποια συντήρηση ίσως να χρειάζεται πριν από την επαναχρησιμοποίησή τους! Όμως, αν η ανακύκλωση παρέχει το 20% των υλικών ενός Η/Υ η επαναχρησιμοποίηση -πολύ απλά- παρέχει 100% και γίνεται άμεσα και απλά.

Για μια μεγάλη εταιρεία ή Οργανισμό, που είναι υποχρεωμένη να χρησιμοποιεί λογισμικό Microsoft (και αυτοί είναι οι περισσότεροι), η επαναχρησιμοποίηση τους δίνει την ευκαιρία για να συμβάλουν στην κάλυψη αναγκών πληροφορικής  σε ευαίσθητες ομάδες και να κάνουν πράξη την προστασία του περιβάλλοντος με μηδενικό ρύπο!

Είναι τόσο απλό που μοιάζει σχεδόν παράλογο γιατί δεν γίνεται μαζικά.

Να που η πρωτοβουλία του VSTORE.gr και της SOCIALPOLIS ΚΟΙΝΣΕΠ δίνει αυτή τη λύση επαναχρησιμοποίησης ηλεκτρονικών υπολογιστών!

Θέλω να τονίσω ότι η χρήση ανοιχτού λογισμικού συστήματος LINUX είναι πλέον μια παγκόσμια τάση ειδικά από Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Οργανισμούς αλλά και Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το ίδιο και το open office αντί για το Microsoft office.

Οι προκαταλήψεις για δυσκολίες στη χρήση κλπ είναι ένας μύθος και σήμερα, το 2024, ένας Η/Υ με ανοιχτό λογισμικό είναι εξαιρετικός για εκπαιδευτικές χρήσεις ή άλλες απλές χρήσεις γραφείου!

Τελικά, σε κάθε τομέα υπάρχουν ιδέες και λύσεις κυκλικής οικονομίας που είναι εξαιρετικές.

Έτσι, για τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, επαναχρησιμοποίηση τώρα.

*Ο Dr. Νίκος Μπογονικολός είναι Μαθηματικός.

Κάτοχος MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov.

Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT).