Η Ιταλία τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

39

Η Ιταλία τίμησε και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας με σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών.

Από τις σημαντικότερες εκείνη που φιλοξένησε από την Τετάρτη το πανεπιστήμιο της ιταλικής πρωτεύουσας «Roma Tre»όπου, μαθητές λυκείου, καθηγητές, νεοελληνιστές και Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι της Ιταλίας επέλεξαν και ανέλυσαν την σημασία μιας λέξης της γλώσσας μας, από την «αγάπη», μέχρι την «θεραπεία» και την «ποίηση».

Παράλληλα σε διάλογο και μέσω διαδικτύου, «οι λέξεις των Ελλήνων» απασχόλησαν αρχαιολόγους, διανοούμενους, βυζαντινολόγους από το Αβετσάνο της κεντρικής Ιταλίας, την Ρώμη, αλλά από την Σικελία, με την συνεργασία των τοπικών ελληνικών κοινοτήτων.

Στο Τορίνο οργανώθηκαν τριήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες ονομάστηκαν «dalla α all’ ω», (από το α μέχρι το ω). Η πρωτοβουλία ήταν το ελληνικού άμισθου προξενείου του Τορίνο και του ιταλοελληνικού μορφωτικού συνδέσμου «Microkosmos».

Χθες, το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης, η Μόλε Αντονελιάνα, φωταγωγήθηκε με τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας. Παράλληλα, οργανώθηκε ανάγνωση ποιημάτων με έμπνευση από την ανθρώπινη και, μοναδική, καλλιτεχνική μορφή της Μαρίας Κάλλας. Στην πλατεία Καστέλλο, ο σύνδεσμος Πεδεμόντιο- Ελλάδα αφιερωμένος στον Ιταλό φιλέλληνα Σαντόρε Ντι Σανταρόζα παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της χώρας μας, ενώ στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Τορίνο οργανώθηκε συναυλία με βυζαντινή μουσική από το μουσικό σχήμα «Ιrini Pasi».