Η δολοφονία του φοιτητή Κίτσου Μαλτέζου παραμένει αιτία και αφορμή διχασμού μεταξύ των απογόνων των συντρόφων του γιου του Γιάννη Μαλτέζου, που έλαβε χώρα την 1η Φεβρουαρίου 1944.
Όπως καταγράφεται στη Wikipedia ο Κίτσος Μαλτέζος–Μακρυγιάννης (απόγονος του στρατηγού Μακρυγιάννη) την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, έγινε μέλος της ΕΟΝ. Κατά τη διάρκεια της κατοχής εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ, στο ΕΑΜ νέων και μετέπειτα στην ΕΠΟΝ απ’ όπου αποχώρησε το 1943 διαφωνώντας με τη λειτουργία της. Το ίδιο έτος, εντάχθηκε στην εθνικιστική οργάνωση Ρ.Α.Ν. και ξεκίνησε να έχει αντιεαμική δράση.
Εκτελέστηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1944 από μέλη του ΕΛΑΣ Σπουδάζουσας, κίνηση που επικρίθηκε σφοδρά από τον αστικό χώρο.
Στην πλούσια αναφορά του ιστότοπου, ΕΔΩ κατονομάζονται οι δολοφόνοι, τα αίτια και τα επακόλουθα.
Εμείς θα σημειώσουμε ότι, η περίπτωση του Κίτσου Μαλτέζου έρχεται να ενισχύσει την άποψη κορυφαίων ιστορικών ότι «αρχικώς το ΕΑΜ και οι άλλες οργανώσεις πλαισιώθηκαν από μέλη της Μεταξικής ΕΟΝ που ήταν διαμορφωμένα Πατριωτικά. Όταν η κομμουνιστική καθοδηγητική ομάδα επέβαλε αλλαγή του στόχου, από αγώνα κατά των κατακτητών σε εμφυλιοπολιτικές σφαγής Ελλήνων Πατριωτών, η πλειοψηφία αποχώρησε και αδρανοποιήθηκε ή προσχώρησε σε μικρές εθνικού χαρακτήρα οργανώσεις».
Η γνώση της ιστορίας και η δράση των πρωταγωνιστών της πρέπει να είναι αντικείμενο σπουδής των Ελλήνων.
Το δελτίο που κυκλοφόρησε αναφέρεται σε Εορταστικές εκδηλώσεις από την Π.Ε. Αργολίδας για το νέο…
Τα διαστρεβλωμένα στοιχεία για την ΚΕΔΑΜ που επιχείρησε να περάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Γιάννης…
Η απάντηση του επανεκλεγέντος Προέδρου του Επιμελητηρίου Αργολίδας, Φώτη Δαμούλου, στην ανακοίνωση του Θοδωρή Βασιλόπουλου…
Με ανακοίνωσή της η παράταξη «Αναπτυξιακή Δύναμη» του Θοδωρή Βασιλόπουλου γνωστοποίησε την προσφυγή της στο…
Η εκδήλωση βράβευσης των μαθητών του Δήμου Επιδαύρου που ολοκλήρωσαν την Δευτεροβάθμια εκπαίδευσή τους κατά…
Ένα απρόσμενο “Χριστουγεννιάτικο δώρο” επεφύλασσε το τέως στέλεχος του Δήμου Ναυπλιέων Θανάσης Κολιάσης προς τον…