Πρώτη αιτία θανάτου για τους άνω των 65 ετών

51

Στην Ελλάδα σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Είναι η πρώτη αιτία θανάτου για την ηλικιακή ομάδα από 65 μέχρι 74 ετών. Κάθε χρόνο διαγιγνώσκονται περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ο καρκίνος αποτελεί και για τη χώρα μας τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αργολίδας, αρωγός σε κάθε προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα πρόληψης και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, τονίζει την ανάγκη υιοθέτησης προληπτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο. «Δεν ξεχνάμε, δεν αμελούμε τις ετήσιες προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία και τεστ ΠΑΠ για τις γυναίκες, PSA για τους άνδρες) αλλά και κολονοσκόπηση μετά τα 55 έτη, την εξέταση κάθε νέου δερματικού ευρήματος και φυσικά ενημερώνουμε τον οικογενειακό μας ιατρό για οποιοδήποτε νέο σύμπτωμα μας απασχολεί», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

Το 40-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί με μέτρα όπως η υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, αποφυγή-διακοπή του καπνίσματος, του αλκοόλ και της ζάχαρης, η μεσογειακού τύπου διατροφή σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και ο εμβολιασμός έναντι ιών (ηπατίτιδας B και C, ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV).