Με βαθιές ρίζες στην κοινωνία το ΕΚΝ-Ε

132
Φωτογραφία αρχείου. Ο Ραφαήλ Μπαρού (στο μέσον) με τον Αλέξη Μητρόπουλο (αριστερά) και τον αείμνιστο Γιώργο Ρωμανιά (δεξιά)

Γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ

Παρακολουθώ τη λειτουργία και τις δράσεις του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίας Ερμιονίδας, περίπου τριάντα χρόνια. Από τη εποχή που, όπως όλα τα Εργατικά Κέντρα, έκανε συμβατικές δράσεις  υπό την καθοδήγηση στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Η απόφαση, ο σχεδιασμός και η μάχη για ανατροπή, στην διοίκηση του κορυφαίου φορέα του Εργατικού Κινήματος, έγινε από μια πολύ σπουδαία ομάδα στελεχών, με Πατριωτικό –Δεξιό προσανατολισμό, που ανέθεσαν την αρχηγία του αγώνα σε ένα νεοεμφανιζόμενο τότε συνδικαλιστικό στέλεχος τον Ραφαήλ Μπαρού.

Οι καινοτόμες ιδέες, τα νέα στελέχη που στράτευσε, το Πατριωτικό και ακομμάτιστο περιεχόμενο των αγώνων που σχεδίασε ό βέρος Ναυπλιώτης έφεραν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίας Ερμιονίδας, με αποφασιστική συμβολή των μελών του από τον Ξενοδοχειακό κλάδο και από την περιοχή της Ερμιονίδας, όπου οι βιομηχανικοί εργάτες και οι ξενοδοχοϋπάλληλοι αγκάλιασαν τη νέα Ηγετικά Ομάδα, ήταν από τα πρώτα (στην Ελλάδα) που οι ιδέες της καθαρής δεξιάς κέρδισαν τη μάχη από τις παρακμάζουσες αριστερόστροφες ομάδες.

Οι Λαϊκοί αγώνες που οργάνωσε, πρωτοστατώντας και κατεβάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους στους δρόμους, (Συλλαλητήρια για τις φυλακές, το μνημόνιο, τη Μακεδονία, την ακρίβεια κ.α.) συνδυάσθηκαν και με παροχή γνώσεων στα μέλη του και στην κοινωνία για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

Η μέριμνα για τα μέλη του και τους εργαζόμενους εκδηλώθηκε με γιορτές και δώρα για τα παιδιά, με παροχή υγειονομικής φροντίδας, με οικονομική στήριξη όπου χρειάσθηκε, με ψυχαγωγικές εκδρομές, με φιλοξενία παιδιών του πολέμου από την Γιουγκοσλαβία, με προώθηση τροφίμων σε τιμές κάτω από την χονδρική, και με συμμετοχή σε μεγάλες Λαϊκές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Από την πρόσφατη εκδρομή, με 2 πούλμαν, στα Τρίκαλα

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίας Ερμιονίδας, με δεκάδες σωματεία στις τάξεις του και χιλιάδες μέλη οργανωμένα στα σωματεία, θυμίζει κάθε χρόνο την παρουσία του με συναυλίες δημοφιλών καλλιτεχνών, με Χορευτικά Φεστιβάλ, με εκδηλώσεις για την πρωτομαγιά και με Ημερίδες όπου οι εκλεκτοί Εργατολόγοι και Φοροτεχνικοί, διαγκωνίζονται για να συμμετέχουν.

Τριάντα χρόνια Ηγεσίας των εργαζομένων δεν κούρασαν τον Ραφαήλ Μπαρού. Η συλλογική Ηγεσία του φορέα ανανεώνεται αλλά ο ίδιος παραμένει στο τιμόνι ανανεώνοντας συνεχώς τους στόχους και μεταφέροντας, τα τελευταία χρόνια, το κέντρο βάρους στον τομέα της μέριμνας (Διανομές δωροεπιταγών, τροφίμων κ.α.).

Η πρόσφατη Ημερίδα που οργάνωσε στην Ερμιονίδα η ακούραστη αντιπρόεδρος Μαρκέλλα Μπίμπα, ήρθε να κουμπώσει στην ψυχαγωγική εκδρομή στα Τρίκαλα (2 πούλμαν), στην αποστολή βοήθειας στη κατεστραμμένη Θεσσαλία (20μετρη νταλίκα), στην διάθεση 4 τόνων τροφίμων σε εργαζόμενους με τιμές εντυπωσιακά χαμηλές και την υψηλής στάθμης Ημερίδα στο Ναύπλιον για τις νέες εξελίξεις στα μισθολογικά, τα συνταξιοδοτικά και τα φορολογικά θέματα που ανέλυσαν ερχόμενοι με δικά τους έξοδα σπουδαίοι καθηγητές όπως ο Αλέξης Μητρόπουλος και ο Γιώργος Χριστόπουλος.

Από το Φεστιβάλ χορών, στην πλατεία Συντάγματος

Κι όλα αυτά σε δύο μόλις μήνες!

Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Ναυπλίας Ερμιονίδας δοκιμάζονται από την ακρίβεια, την ασυδοσία κάποιων κακών επιχειρηματιών και την αδράνεια των δημοτικών αρχών. Παρ’ όλα αυτά, διαθέτουν τον χρόνο τους και ανταποκρίνονται στις προσκλήσεις “του στρατηγείου της 25ης Μαρτίου”, στην Πρόνοια Ναυπλίου, που σφύζει από ζωή και δείχνει στους κυβερνώντες το δρόμο της σωστής υπηρέτησης του Λαού και των Ελληνικών αρχών.

Το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου Ερμιονίδας και η Ηγετική του ομάδα είναι ένας από τους λίγους πυρήνες αντίστασης στα κελεύσματα υποταγής των κέντρων που υπηρετούν την “πολιτική ορθότητα” και την αντίληψη ότι οι «εργαζόμενοι διαφέρουν από τους δούλους μόνο στο ότι δεν φέρουν αλυσίδα με μπάλα στο πόδι».

Περιμένουμε να δούμε τις νέες προγραμματισμένες δράσεις για το 2024.