Συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη

73
Γιώργος Γαλανόπουλος με Κων. Κυρανάκη

Συνέδριο για την τεχνητή νοημοσύνη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στην αίθουσα «Χάρης Καρατζάς» της Νομικής Βιβλιοθήκης, στην Αθήνα. Το συνέδριο που διοργάνωσαν το Εθνικό Ινστιτούτο Δικαίου Τεχνητής Νοημοσύνης, Προσωπικών Δεδομένων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης (Rythmisis) και η Νομική Βιβλιοθήκη είχε ως θέμα «ΑΙ regulation and applications in Greece: Challengeaccepted»

Αναπτύχθηκαν διάφορες πτυχές της τεχνητής νοημοσύνης σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, το περιβάλλον, την ενέργεια και την επιχειρηματικότητα, την πνευματική ιδιοκτησία, τα προσωπικά δεδομένα κ.ά. αναδεικνύοντας τα οφέλη από τη χρήση τέτοιων τεχνολογιών, αλλά και τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες που τα συνοδεύουν.

Στις εργασίες συμμετείχαν διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, όπως ενδεικτικά ο Γιάννης Μανιάτης (ΠΑΠΕΙ), ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος (ΕΚΠΑ), ο Διονύσης Φιλίππου (ΔΠΘ), ο Χρήστος Καλλονιάτης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου) κ.ά., διαπρεπείς δικηγόροι, πληροφορικοί, ιατροί, datascientists, οικονομολόγοι, επιχειρηματίες- startupers.

Το συντονισμό των επιμέρους θεματικών ανέλαβαν οι καθηγητές Ευγενία Πρεβεδούρου (ΑΠΘ), Φερενίκη Παναγοπούλου -Κουτνατζή (Πάντειο), Αντώνης Καραμπατζός (ΕΚΠΑ), Βασίλης Τζέμος (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης ο διάλογος του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με την Πρόεδρο του Rythmisis, Μαρία -Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, για το μέλλον και τις προοπτικές της τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα.

Τέλος, ο τέως Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, κ. Ιωάννης Σαρμάς, στα συμπεράσματά του, αναφέρθηκε στο ότι η Ελλάδα δεν προσεγγίζει τεχνοφοβικά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά ως ένα καίριο εργαλείο ανάπτυξης, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το Ινστιτούτο Rythmisisθα μπορούσε να συντελέσει αποφασιστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων ο ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Πάνος Αλεξανδρής, ο Πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, κ.ά.

Στην οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου συμμετείχαν οι: Μαρία -Ωραιοζήλη Φ. Κουτσουπιά, Δικηγόρος PhD, Γεώργιος Ι. Γαλανόπουλος, Δικηγόρος LLM, Ελένη Μ. Παλιούρα, Δικηγόρος LLM, Γεώργιος Κοτλίδας Δικηγόρος, LLM, MA, Τερψιθέα Παπανικολάου, Δικηγόρος, LLM, Αναστάσης Παλιούρας, Φοιτητής Νομικής ΑΠΘ.
Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτισαν ο Διευθύνων Σύμβουλος της Νομικής Βιβλιοθήκης, Αντώνης Καρατζάς,ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, η Πρόεδρος του Δικτύου για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, πρ. Επίτροπος Ε.Ε. και πρ. Υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, και ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος.