Το Δρομικό Κίνημα

142

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Το Δρομικό Κίνημα στην Ελλάδα ξεκίνησε τιμώντας τους σπουδαίους δρομείς της αρχαιότητας που διέτρεξαν αποστάσεις δεκάδων και εκατοντάδων χιλιομέτρων για να μεταφέρουν μηνύματα νίκης. Ο Μαραθώνιος και το Σπάρταθλον αντιστοίχως.

Η φροντίδα για μαζικό αθλητισμό από τους Δήμους, καθιέρωσε τον Μαραθώνιο δρόμο τάδε, τον Ορεινό δρόμο τάδε, τον ειδικό δρόμο τάδε…

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Στην Αργολίδα, οι Δρομικοί αγώνες χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα είδαμε να καθιερώνονται με δημοτικές και ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Ο Μαραθώνιος του Ναυπλίου και ο Δρόμος των Κάστρων είναι ίσως οι πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες. Επικρίθηκαν για υπερβολικό κόστος και φιγουρατζίδικη λειτουργία αλλά θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι συνέβαλαν στην προβολή του Ναυπλίου, στην πρόκληση του ενδιαφέροντος απλών ανθρώπων για συμμετοχή και στον σύγχρονο τρόπο προβολής και διοργάνωσης.

Η Ιστορική διαδρομή από τα ανάκτορα των Μυκηνών μέχρι το Άργος, ήταν δημοτική πρωτοβουλία. Την ξεχωριστή, όμως, διαδρομή από Μυκήνες μέχρι Προσύμνη την οφείλουμε σε έναν ιδιώτη. (Ο ξεχωριστός αυτό Πολίτης τιμήθηκε μόλις με 13 ψήφους στις πρόσφατες εκλογές).

Δρομικές διαδρομές όπως αυτή του Ερασίνου, του Αργολικού κόλπου, της Καραθώνας, είναι καθαρά ιδιωτικές πρωτοβουλίες με άρτια οργάνωση και ελάχιστο κόστος που καλύπτεται από χορηγίες.

Μόνο ελάττωμα η ξενομανία κάποιων διοργανωτών που προσβάλλοντας την Ελληνική φύση και την Ελληνική γλώσσα μας πετάνε ονομασίες του τύπου Frousiouna Run, αντί του Ελληνικότατου Ορεινός δρόμος Φρουσιούνας.

Δρόμοι ενταγμένοι σε αγώνες τρίαθλου, δρόμοι νυχτερινοί, δρόμοι για παιδιά, δρόμοι για αναπήρους, δρόμοι μικρών ή μεγάλων αποστάσεων, δρόμοι υπέρ κάποιου σκοπού, δρόμοι στις μεγαλουπόλεις και σε μικρά ορεινά χωριά ή ιστορικούς τόπους,  εκατοντάδες –κυριολεκτικά- Δρομικά δρώμενα δίνουν την ευκαιρία σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους να ξεκολλήσουν από τον καναπέ και την ουζοποσία και να ξεσκουριάσουν λίγο τη μηχανή του σώματός τους.

Ιδιαίτερα στην Αργολίδα η παρουσία και η προσπάθεια του Συλλόγου “Μαραθωνοδρόμοι Δρομείς Αργολίδας” θα πρέπει να προβληθεί δεδομένης της πολυσχιδούς δράσης του και των εξαιρετικών αποτελεσμάτων που πετυχαίνει χωρίς επιβάρυνση του δημοτικού κορβανά.

Εν ολίγοις, το Δρομικό Κίνημα πρέπει να το αγκαλιάσουμε και να το στηρίξουμε. Τα όποια οργανωτικά μειονεκτήματα να τα βλέπουμε με θετική ματιά και προσπάθεια βελτίωσης. Nα τιμάμε τους διοργανωτές αλλά να μην επιτρέπουμε την κομματική και πολιτική εκμετάλλευσή του και… βεβαίως να αξιοποιούμε όλα τα παράπλευρα οφέλη που προκύπτουν από την ανάπτυξή του.