Η πιο σπουδαία αρετή του Δημήτρη Καμπόσου

409
Δημήτρης Καμπόσος

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Αυτές τις ημέρες, στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης, φιλοξενήθηκαν εκτενείς αναφορές για την πόλη του Άργους. Πιο συγκεκριμένα, για τον πολιτισμό και την ηγεμονική θέση της Πόλης –Κράτους κατά την αρχαιότητα. Ειδικότερα οι αναφορές επικεντρώθηκαν στην πολεμική ανδρεία και επιτηδειότητα των Αργείων καθώς και στην κορυφαία εξειδίκευση που τους διέκρινε στην επεξεργασία του μετάλλου.

Αφορμή για τις αναφορές αυτές υπήρξαν δύο σπουδαίες δράσεις με αφετηρία τα ορειχάλκινα αγάλματα των Πολεμιστών του Riace. Αντίγραφα αυτών των αγαλμάτων, που αποδεδειγμένα κατασκευάσθηκαν στο Άργος, κοσμούν ήδη την μία πλευρά της πλατείας Δημοκρατίας, στο πίσω μέρος του Δικαστικού Μεγάρου, λίγες μόνον δεκάδες μέτρα από το Αρχαιολογικό Μουσείο, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

Η πρώτη δράση έγινε από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καταλονίας το οποίο φιλοξένησε την έκθεση Bronzes of Riace με φωτογραφίες του Luigi Spina  οι οποίες απεικονίζουν τα δύο χάλκινα αγάλματα των γυμνών πολεμιστών (του 5ου αιώνα π.Χ.) που ανασύρθηκαν από την θάλασσα στο Riace (σημερινό Κώμο).

Η δεύτερη δράση έγινε από το Φιλανδικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, στην Αθήνα, με παρουσία πολλών και σημαντικών αρχαιολόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα πορίσματα της οποίας θα δημοσιευτούν στο Ιταλικό επιστημονικό περιοδικό του University of Messina . Ομιλητές της σχετικής Εσπερίδας 4 διακεκριμένοι αρχαιολόγοι, 2 Έλληνες και 2 Ιταλοι, οι Κωνσταντίνος Τζιαμπάσης, Χρήστος Πιττερός, Daniele Castrizio, και Antonio Corso. Όλοι μίλησαν για τα μπρούτζινα μοναδικά αγάλματα των Πολεμιστών του Riace (Ονομάσθηκαν έτσι γιατί ανελκύσθηκαν από βυθισμένο αρχαίο πλοίο έξω από το λιμάνι του Riace).

Ας αναρωτηθούμε τώρα, τι σχέση έχουν όλα αυτά τα σπουδαία νέα για τον Δήμο Άργους Μυκηνών με τον τίτλο του άρθρου μου. Είναι απλό.

Όλη αυτή η δημοσιότητα, υπενθυμίζει στον κόσμο (Έλληνες, Ευρωπαίους κλπ) την ύπαρξη και την σημαντικότητα της περιοχής, προκαλώντας τους την επιθυμία να την επισκεφθούν. Και βεβαίως, επισκεπτόμενοι, να δουν δείγματα πολιτισμού και ιστορίας. Να τα αναπαράγουν φωτογραφικά και να τα διαδώσουν στους κύκλους τους αναπτύσσοντας τάσεις φιλελληνισμού και επισκεψιμότητας του Δήμου Άργους Μυκηνών. Με απλά λόγια, να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη μέσω του Τουρισμού, όπως είχε σχεδιάσει (από την πρώτη στιγμή) και υλοποιούσε (βήμα βήμα) ο Δημήτρης Καμπόσος, “χτίζοντας” τις αναγκαίες υποδομές.

Η τοποθέτηση αγαλμάτων πασίγνωστων στον κόσμο με πρωτοβουλία του Δημήτρη Καμπόσου (όπως ο Ηρακλής και οι Πολεμιστές του  Riace) υπηρέτησαν αυτόν ακριβώς το σχεδιασμό.

Οι εξελίξεις δικαιώνουν τη στρατηγική, τον σχεδιασμό και τις ενέργειες του Δημήτρη Καμπόσου. Και να σκεφτεί κανείς ότι, η αγορά των δύο αντιγράφων που απέκτησε το Άργος κόστισε μόνον 25.000 ευρώ!

Ο Δημήτρης Καμπόσος ήταν ο Δήμαρχος που διέθετε πολλές αρετές. Άλλες μοναδικές και άλλες αναπτυγμένες σε ύψιστο βαθμό. Η σπουδαιότερη όμως αρετή του ήταν ότι, έλεγε αλήθειες στους Δημότες και τηρούσε το λόγο του σε ότι τους υποσχόταν.

Μία από αυτές τις υποσχέσεις του ήταν πως θα διακοσμήσει την πόλη με αγάλματα και μνημεία, δημιουργώντας “γωνιές επισκεψιμότητας” και “αφορμές διάδοσης της ιστορίας”. Κράτησε το λόγο του! Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ήδη πραγματικότητα. Όταν το ανακαινιζόμενο Μουσείο ανοίξει τις πόρτες του, η επισκεψιμότητα στο Άργος θα εκτιναχθεί. Αρκεί η νέα δημοτική αρχή να φροντίσει για χώρο στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

Η κρίνη του Καλλέργη, η προτομή του Πανανά, το μνημείο του Κώστα Μπιτζή, το μνημείο των Ελλήνων θυμάτων γενοκτονίας, μαζί με τους Πολεμιστές του Riace, το άγαλμα του Ηρακλή, το συντριβάνι με τις Δαναΐδες και τα μοντέρνα παγκάκια συντροφιάς κ.α., είναι μια πτυχή της δημαρχίας Καμπόσου που θα θυμίζει πάντοτε στους Δημότες ότι «Η πιο σπουδαία αρετή ενός πολιτικού είναι να κρατάει το λόγο του». Και αυτό έκανε ο Καμπόσος στα χρόνια της Δημοτικής του Αρχής «Έδωσε το λόγο του, στους Δημότες, και τον κράτησε»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σεβαστείτε τους ψηφοφόρους κ.κ. Υποψήφιοι ΕΔΩ

ΑΥΡΙΟ: Ο Γιάννης Ανδριανός δεν στηρίζει κυβερνητικές επιλογές και τα αιτήματα της κοινωνίας