Ο Γέρος του Μωριά: Τι κοινό υπάρχει με το Νίκολα Τέσλα και τον Έλον Μασκ!

του Δρ. Νίκου Μπογονικολού*

Ο Γέρος του Μωριά ξέφυγε από την καταπίεση των Τούρκων, έκανε το άλμα για την εποχή του πήγε στα Επτάνησα έμμισθος στον Αγγλικό στρατό. Δεν δίστασε να αποκτήσει διέξοδο στην ζωή του με κάτι που άλλοι θαρραλέοι δεν τόλμησαν. Τι πιο εύκολο για αυτόν να γίνει Αρματωλός, έστω ελεύθερος αλλά υποτακτικός των Τούρκων και να καλοπερνά αλλάζοντας επίπεδο εξουσίας. Δεν ήταν ούτε διανοούμενος ούτε κοσμοπολίτης. Τις επιλογές του με την βοήθεια του Θεού τις οδηγούσε πρώτα η καρδιά του και η πίστη του. Κανένας δεν τον διόρισε Αρχιστράτηγο του αγώνα μας. Κέρδισε τον τίτλο είτε με τις πρώρες νίκες του είτε με την επαναφορά του μετά την άδικη φυλάκισή του και επανάληψη των στρατιωτικών επιτυχιών. Δεν είναι σκοπός μου ούτε να γράψω την ιστορία του Κολοκοτρώνη που τόσο συνέβαλε να ζούμε σε ένα ανεξάρτητο κράτος που λέγεται Ελλάδα παρά μόνο να εκφράσω σκέψεις γιατί τον θαυμάζω. Είπαν κάποιοι και αν δεν ήταν η Επανάσταση του 1821 θα γινόταν ανεξάρτητο κράτος π.χ. το 1900 και μετά. Ε, λοιπόν ακόμα και αν γινόταν αυτό ο Κολοκοτρώνης συνέβαλε να ζήσουν σε Ελεύθερη Ελλάδα από το 1821 2-3 γενιές Ελλήνων.

Δρ. Νίκος Μπογονικολός.

Όταν κυριαρχούσε η δειλία και το προσκύνημα στον Ιμπραήμ. Οι Ορθόδοξοι Προσκυνούμε μόνο την Αγία Τριάδα και τους Αγίους μας. Τότε γιατί έτσι καταλαβαίνει συχνά αυτή η ράτσα με το σύνθημα «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» δια του φόβου και του δέους ανέτρεψε την τάση υποταγής στον Ιμπραήμ.

Όταν ανέφερε ότι το μεγάλο του πρόβλημα κατά την πολιορκία της Τριπολιτσάς ήταν ό,τι έπρεπε να πηγαίνει τούμπι τούμπι και να δίνει οδηγίες, γιατί οι Έλληνες δεν άκουγαν κανένα αξιωματικό του παρά μόνο τον ίδιο, εξέφρασε τι σημαίνει να είσαι Ηγέτης. Ναι αυτό θαυμάζω, να μην διστάζεις να βγαίνεις στην πρώτη γραμμή, να οδηγείς και να είσαι πρωτοπολεμιστής σε κάθε αγώνα. Και η μοίρα του Ηγέτη είναι να δυσκολεύεται να περάσει το μήνυμά του, το όραμά του σε όσους διοικεί ή επηρεάζει.

Να ένα κοινό σημείο κάθε καινοτόμου, κάθε ηγέτη, κάθε οραματιστή. Απέχει πολύ μπροστά από τους άλλους και αυτό δικαιολογημένα δημιουργεί αμφιβολίες και δυσκολίες. Σε άλλες εποχές, άλλους τόπους και άλλες συνθήκες αυτό το βλέπουμε από τον Κολοκοτρώνη, τον Τέσλα και τον Μασκ. Μη λεει κάποιος σιγά «ο Μασκ έγινε δισεκατομμυριούχος είναι τόσο σημαντικός». Θα του απαντήσω πόσοι τον παίρνουν στα σοβαρά για τους υπόγειους αυτοκινητόδρομους – Hyperlook – ή την εποίκιση του Πλανήτη Άρη.

Ο  προσωπικότητα και η ιστορία είναι συνυφασμένη με τα προβλήματα του Έλληνα. Του νέου Έλληνα που συνέβαλε ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης να ανακτήσει υπόσταση πολίτη ελεύθερου κράτους. Νιώθω αλληλεγγύη γιατί τα έχω υποστεί στην χώρα που λέγεται Ελλάδα. Θυμάμαι που άνοιξη 2009 με ειρωνευόταν για τον Οβολό! Τώρα με τα κρυπτονομίσματα τι να λένε οι ίδιο;. Αντίστοιχα, το 2007 που έκανα χρήση δορυφορικών δεδομένων για τις πυρκαγιές, έγραφαν ειρωνικά στον τύπο στην Λαμία (!!) ο Μπογονικολός θα στείλει αστροναύτες να σβήσουν τις φωτιές. Τόσο καταλάβαιναν!

Αιτία του θαυμασμού μου στον Κολοκοτρώνη ειδικά αυτές τις μέρες για μένα είναι και η ηλικία των αγώνων και νικών του. Γέρος του Μωριά για την εποχή του ήταν στο όριο ζωής σαν να λέμε ένας 75χρονος σήμερα. Αυτό είναι η Ελπίδα μου ότι με βοήθεια του Θεού δεν γνωρίζουμε τι και πόσο έχουμε να προσφέρουμε κατά την επίγεια παρουσία μας. Ας προσέξουμε πόσο πιο όμορφη ακούγεται αυτή η ζωή μας με τη φράση επίγεια παρουσία μας! Δόξα το Θεό τα πάντα εν Θεία Τυχαιότητα φτιαγμένα. Ο Κολοκοτρώνης, Αρχιστράτηγος ενός μικρού Επαναστατημένου Έθνους των Ελλήνων στα γεράματα του κατάφερε να μην είναι Γέρος αλλά Γερός!

(Αύριο το τρίτο μέρος Ο ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΕΣΛΑ)

*Ο Νίκος Μπογονικολός είναι Μαθηματικός.

Κάτοχος MSc στην Κυβερνητική και διδακτορική διατριβή στο Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Kharkov.

Συγγραφέας βιβλίων και άρθρων σχετικά με τις Τεχνολογίες Πληροφορικής (Blockchain, AI, IoT).

 

Share
Δημοσιεύτηκε από
akromolio

Recent Posts

Ένα ακόμα χρυσό στη συλλογή του Τάσου

Ο Ναυπλιώτης πρωταθλητής Ευρώπης Τάσος Κολιγκιώνης, μας έκανε και πάλι περήφανους καθώς κέρδισε το Χρυσό…

% μέρες πρίν

Τι γνωρίζουν οι Γερμανοί για τον Βαρουφάκη που αγνοούμε εμείς;

Οι Γερμανικές αρχές απαγόρευσαν την είσοδο του Γιάννη Βαρουφάκη στην χώρα καθώς και κάθε πολιτική…

% μέρες πρίν

Το camp της Βαλένθια και του Οίακα στο Ναύπλιο έληξε με μεγάλη επιτυχία

Ένα σπουδαίο μπασκετικό τριήμερο έφτασε στο τέλος του ! Με μεγάλη επιτυχία , με συμμετοχές…

% μέρες πρίν

Το αχρείαστο, η αχρείαστη και ο αχρείαστος!

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ Το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία και το επίδομα μητρότητας…

% μέρες πρίν

Ο Αντιπρόεδρος της ΝΙΚΗΣ στον εορτασμό του Αγίου Πέτρου

Ο Αντιπρόεδρος του κόμματος ΝΙΚΗ (βουλευτής Λάρισας) Γεώργιος Ρούντας, εκπροσώπησε το κόμμα συμμετέχοντας στον εσπερινό…

% μέρες πρίν

Ακαδημία Αριστέα Άργους 6η στο Elite Neon (Διεθνές Τουρνουά)

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ Η ΕΚΤΗ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ ΑΡΓΟΥΣ ΣΤΟ ELITE NEON ΣΤΗΝ…

% μέρες πρίν