Η αποχή δεν είναι θεραπεία

81
Γιάννης Κουριαννίδης

του Γιάννη Κουριαννίδη*

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στον Δήμο Αθηναίων ο Χάρης Δούκας έλαβε ποσοστό 14,19% επί ποσοστού ψηφισάντων 32,32%, δηλαδή τον ψήφισαν οι Αθηναίοι σε ποσοστό 4,59%. Στον Δήμο Θεσσαλονίκης ο κ. Στέλιος Αγγελούδης έλαβε ποσοστό 25,74% επί ποσοστού ψηφισάντων 40,95%, δηλαδή τον ψήφισαν οι Θεσσαλονικείς σε ποσοστό 10,54%.
Κι όμως, οι άνθρωποι που ψηφίστηκαν με τέτοια περιορισμένα ποσοστά θα έχουν στα δημοτικά συμβούλια των πόλεών τους πανίσχυρες πλειοψηφίες του 60% των δημοτικών εδρών, για να αποφασίζουν χωρίς ντροπή για το 100% των πολιτών.

Κι αυτό επιμένουν να το ονομάζουν «δημοκρατία» και το σύστημα «αντιπροσωπευτικό»!
Δεν προχωρώ στην ανάλυση των ποσοστών της δεύτερης Κυριακής, αφού η παθογένεια είναι ακόμη μεγαλύτερη λόγω της περαιτέρω γιγάντωσης της αποχής. Εξάλλου το πολιτικό μήνυμα δόθηκε ήδη από την πρώτη Κυριακή. Κι αυτό δεν ήταν η πρωτιά των εκλεκτών της Ν.Δ., ούτε όμως και η εν συνεχεία ανατροπή. Το μήνυμα ήταν αναμφισβήτητα η αποχή. Η κραυγαλέα δηλαδή περιφρόνηση των πολιτών για μια διαδικασία που τους εμπαίζει και τσαλαπατά βάναυ/σα την αξιοπρέπειά τους.

Η απόσυρση από τα κοινά εκατομμυρίων σκεπτόμενων και προβληματισμένων πολιτών, που αποτυπώθηκε είτε με την αποποίηση του δικαιώματος του εκλέγειν είτε με την απαξίωση της συμμετοχής τους στο εκλέγεσθαι, αποτελεί ένα σοβαρότατο σύμπτωμα πολιτικής νοσηρότητας που δεν μπορεί να το αγνοήσει κανείς.

Για τον προκλητικά αντιδημοκρατικό νόμο Βορίδη, που στέρησε την εκλογή παρατάξεων που θα μπορούσαν να εκπροσωπηθούν στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, τα γράψαμε και την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό που δεν είχαμε προβλέψει ήταν το μέγεθος της οργής των πολιτών για τον εμπαιγμό τους αυτό, που οδήγησε στην ακόμη μεγαλύτερη αποχή τους από την εκλογική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, παρά την απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους εκλεκτούς της, αυτοί καταποντίστηκαν, αφού όχι μόνο έχασαν την εκλογή τους, αλλά απώλεσαν και μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων! Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, ο οποίος απώλεσε κατά τη δεύτερη Κυριακή παραπάνω από το 1/3 των ψηφοφόρων του, δηλαδή πάνω από 50.000!

Οσοι ανησυχούν και προβληματίζονται για την απαξίωση των πολιτικών θεσμών από τους πολίτες ήδη άρχισαν μια συζήτηση στην οποία τίθενται και η επαναφορά της υποχρεωτικότητας της ψήφου και η επιβολή κυρώσεων σε όσους απέχουν εφεξής αδικαιολόγητα. Μάταιος κόπος! Το εμβόλιο για την καταπολέμηση της πολιτικής νόσησης θα είναι αναποτελεσματικό, όπως αποδείχθηκε και του κορονοϊού, αφού δεν θα παράσχει ανοσία. Η νόσος θα μεταλλαχθεί και η αποχή θα μετατραπεί σε «λευκό» ή «άκυρο».

Ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η υγεία στο πολιτικό σκηνικό της πατρίδας μας είναι η αυτοκάθαρσή του. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη δημιουργία μιας εναλλακτικής πολιτικής πρότασης, με πρόσωπα άφθαρτα, που δεν θα αυτοπροβάλλονται ως οι καταλληλότεροι διαχειριστές μιας νοσηρής πραγματικότητας, αλλά θα υπερασπιστούν αξίες ικανές να εξυγιάνουν την κοινωνία και να επαναφέρουν μια διοικητική κανονικότητα προς όφελος της πατρίδας. Μέχρι να γίνει αυτό, θα είμαστε καταδικασμένοι να βιώνουμε τη χυδαιότητα στην καθημερινότητά μας, την απαξίωση των προτύπων μας και την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας.

* Ο Γιάννης Χ. Κουριαννίδης είναι Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική»
[email protected]

(Αναδημοσίευση από την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ της 20/10/2023)