«Ότι δεν μας ενώνει μας χωρίζει». Βαγγέλης Λαμπρόπουλος, Nτίνα Καραγιάννη, Γιάννης Τζιαρίμας και η “άγνωστη” Σοφία Ξύδη

1515

γράφει ο Ε.Π.ΜΟΝΟΣ

Τα μέλη της παράταξης “Ανάπλι εμπρός”, του πιο οργανωμένου κομματιού του συνασπισμού που κέρδισε τις εκλογές στο Ναύπλιον, συνεδριάζουν καθημερινά, προσπαθώντας να καταλήξουν στα άτομα που θα προωθηθούν για θέσεις ευθύνης στη νέα Δημοτική Αρχή. Συγχρόνως, δειλά δειλά καταγράφονται και οι άξονες κίνησής τους. Δεδομένης της απειρίας τους και της ανάγκης αποφυγής εμφανών συγκρούσεων με τις δύο άλλες ομάδες στελεχών, την Πασοκογενή και τη σκληρή δεξιά, γίνεται κατανοητό πως υπάρχουν διαφορές απόψεων και διαφωνίες.

Την ίδια στιγμή, οι άλλες ομάδες παρουσιάζουν εικόνα ατάκτων και καπετανέων που ετοιμάζονται να απελευθερώσουν την Τριπολιτσά, λίγο πριν ενωθούν υπό τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.

Η Δεξιά πτέρυγα της Νέας Δημοτικής Αρχής του Δημήτρη Ορφανού εκπροσωπείται από τον Βαγγέλη Λαμπρόπουλο, τον Γιάννη Τζαρίμα και τον Δημήτρη Δικαίο.

Ο Βαγγέλης Λαμπρόπουλος προσπαθεί να αποφασίσει ο ίδιος αν θα πρέπει να γίνει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου (λόγω εμπειρίας και επαγγέλματος) ή αν θα πρέπει να γίνει διοικητικός Αντιδήμαρχος με καθήκοντα αναπληρωτού Δημάρχου.

Ο Γιάννης Τζιαρίμας που είναι ο πιο έμπειρος αυτοδιοικητικά, μεταξύ όλων των εκλεγμένων, διστάζει για το αν θα αναλάβει αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τη Μιδέα ή αν θα θελήσει την αξιοποίησή του στον κεντρικό πυρήνα (π.χ. Πολιτική Προστασία).

Ο Δημήτρης Δικαίος, είναι ο νεώτερος της ομάδας, με μεγάλη συνεισφορά ψήφων από αχαρτογράφητες ομάδες ψηφοφόρων, θα υπηρετήσει σε όποια θέση επιλέξει ο αρχηγός του Συνδυασμού.

Προβληματική εμφανίζεται η κατάσταση με τι δύο σιδηρές κυρίες της Πασοκογενούς ομάδας. Την Κωνσταντίνα Καραγιάννη και τη Σοφία Ξύδη.

Η Κωνσταντίνα Καραγιάννη, πολυπράγμων σαν χαρακτήρας και με εκλογικές εμπειρίες σε νομαρχιακό επίπεδο (ήταν υποψηφία του Πέτρου Τατούλη στο παρελθόν), αναζητά την κατάλληλη ισχυρή θέση ευθύνης στον κεντρικό πυρήνα διοίκησης του Δήμου. Η συμβολή της στην κατάρτιση του συνδυασμού, η πολύ καλή συνεννόηση προσωπικά με τον Δημήτρη Ορφανό και  γενικότερα στις δημόσιες σχέσεις, σε συνδυασμό με την θέση που κατέλαβε στην σταυροδοσία των υποψηφίων, αναβαθμίζουν τον ρόλο της.

Η Σοφία Ξύδη Πιτσάκη, στέλεχος ισχυρής προσωπικότητας αλλά χαμηλού προφίλ, λέγεται ότι θα  ήθελε να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού προκειμένου στο τέλος της θητείας να καταγραφεί η σύγκριση του έργου της με αυτό της προκατόχου της (και εξαδέλφης της Μαρίας Ράλλη). Υπάρχει όμως το πρόβλημα της προσυμφωνημένης εκχώρησης των αρμοδιοτήτων Πολιτισμού σε στελέχη της παράταξης “Ανάπλι εμπρός”. Απομένει να δούμε τον βαθμό ισχύος της ιδίας και του συζύγου της που υπήρξε βασικός υποστηρικτής του συνδυασμού Όραμα Δημιουργίας.

Οι διαφορετικής πολιτικής αφετηρίας Δημοτικοί Σύμβουλοι, η ανισομέρεια εμπειριών που τους διακρίνει, οι εξωγενείς δεσμεύσεις που πιθανώς έχουν, και η διαφορετικότητα των χαρακτήρων τους, είναι μερικά από τα στοιχεία που θα λειτουργήσουν αρνητικά στη λειτουργία της νέας διοικούσας ομάδας που θα αναδειχτεί στον Δήμο Ναυπλιέων, την επόμενη διετία.  Οι οπτική των δεξιών συμβούλων της νέας Δημοτικής Αρχής είναι διαφορετική από τις αντιλήψεις της Πασοκογενούς πτέρυγας. Και σίγουρα –σε κάποια θέματα- τους χωρίζει  χάος από την πτέρυγα του “Ανάπλι εμπρός”.

Μένει να δούμε πως αυτό θα εκφραστεί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θα εμφανισθούν στην πορεία των πραγμάτων. Από την διοίκηση της ΔΕΥΑΝ και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, μέχρι τον βαθμό προτεραιότητας που θα δοθεί σε θέματα Περιβάλλοντος και αξιοποίησης Ιστορικών Μνημείων.

Στον κυβερνώντα συνασπισμό, σε επίπεδο στελεχών, θα υπάρξουν πολλά που θα τους χωρίζουν. Θα υπάρξει όμως και κάτι που θα τους ενώνει. Ο κοινός εχθρός (Κωστούρος) και ο κοινός σκοπός (Νομή εξουσίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Υπάρχει μέλλον για τον Δημήτρη Κωστούρο, την παράταξή του και τα στελέχη της; ΕΔΩ

ΑΥΡΙΟ: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Ναυπλίου. Το μεγάλο αγκάθι.