Προειδοποίηση αναστολής λειτουργίας του Σταθμού Μεταφ. Απορ/των λόγω χρεών. Το Ναύπλιο χρωστά σχεδόν 2.000.000

319
Κινδυνεύουμε να ξαναδούμε τέτοιες εικόνες στους δρόμους του Ναυπλίου

Μπορείτε να φανταστείτε το Ναύπλιο με τα σκουπίδια να ξεχειλίζουν στους δρόμους μέσα στο Καλοκαίρι και στην αιχμή της τουριστικής περιόδου; Αυτή η δυστοπική εικόνα, δυστυχώς, δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ίσως και λιγότερο από 15 ημέρες.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, «με τον τρόπο της» προανήγγειλε τη διακοπή του Σταθμού Μεταφόρτωσης καθώς ο Δήμος Ναυπλιέων χρωστά ένα τεράστιο ποσόν, περίπου 2.000.000 ευρώ που κωλυσιεργεί να πληρώσει. Η οφειλή των άλλων δήμων ξεπερνά τις 500.000 ευρώ.

Δεδομένων των δύο διαδοχικών αυξήσεων κατά 90% συνολικά που επιβλήθηκε στα Δημοτικά Τέλη από την πλειοψηφία των συμβούλων της παράταξης Κωστούρου, προκύπτει εύλογα τα ερωτήματα «Γιατί τόσο μεγάλη και συνεχώς αυξανόμενη οφειλή;  Τι θα γίνει αν διακόψει την λειτουργία του ο ΣΜΑ; Πέραν της τουριστικής δυσφήμισης θα υπάρξουν και προβλήματα Δημόσιας Υγείας»;

Η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου, απ’ όπου αντλήθηκαν οι σχετικές πληροφορίες, δημοσιεύεται ολόκληρη κατωτέρω:

“Δυστυχώς υπάρχουν τα χρέη των δήμων προς την διαχειρίστρια εταιρεία των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο πλαίσιο της ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση -και αυτά έχουν ξεπεράσει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Αλλά δεν έχουν καταστεί ακόμα όλα τα χρέη ληξιπρόθεσμα -όπως άλλωστε έχουμε τονίσει και στην σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, από τις αρχές του τρέχοντος Αυγούστου. Όμως το μέλλον είναι τα χρέη των δήμων που ναρκοθετούν το έργο”.
Στην πιο πάνω δήλωση προέβη ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, αναφορικά με τη συνεχιζόμενη μη καταβολή, από ορισμένους δήμους, των οφειλών τους προς την εταιρεία διαχείρισης.
Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Αυγούστου, η Περιφέρεια δημοσιοποίησε τις τότε οφειλές των δήμων οι οποίες της είχαν κοινοποιηθεί από τον ΦοΔΣΑ και οι οποίες ανέρχονταν τότε 5,4 εκ ευρώ, από τα οποία 3,5 είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα, ενώ τα υπόλοιπα -όπως σημειωνόταν- “θα καταστούν σε ένα μήνα περίπου”.
Στις 14 του μήνα, επικαιροποιημένη ανακοίνωση του ΦοΔΣΑ ανέφερε ότι το ύψος της συνολικής οφειλής ήταν 4,7 εκ ευρώ, μετά την καταβολή μέρους της οφειλής τους προς την διαχειρίστρια εταιρεία από τους Δήμους Αργους – Μυκηνών, Νότιας Κυνουρίας, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, Σικυωνίων και Τρίπολης.

ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ;

Γυρνάει την πλάτη στα προβλήματα και φεύγει;

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα εξ άλλου, το μεσημέρι χθες, στα γραφεία της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα, ο Π. Νίκας επανέλαβε ότι το χρέος των δήμων έχει ξεπεράσει τα 5 εκ ευρώ, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που ο ΦοΔΣΑ κοινοποιεί στην Περιφέρεια:
“Ο ΦοΔΣΑ μας κοινοποιεί τον πίνακα και εμείς ως Περιφέρεια είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώνουμε, αν δεν το κάνουμε ‘τρέχουν’ τόκοι υπερημερίας που πρέπει να αποδώσουμε στην εταιρεία, η οποία από την πλευρά της επικαλείται τις οφειλές και δεν ολοκληρώνει τα έργα” τόνισε ο περιφερειάρχης.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι εξετάζεται να ανασταλεί η λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης στην Αργολίδα καθώς -όπως είπε- οι δύο μεγαλύτεροι δήμοι του εν λόγω νομού οφείλουν στην διαχειρίστρια εταιρεία περί τα 2,5 εκ ευρώ.
Ο περιφερειάρχης παρατήρησε ότι ευθύνη για την κατάσταση υπάρχει και στον ΦοΔΣΑ, ο οποίος θα πρέπει να συγκεντρώνει τα χρήματα από τους δήμους -“χρήματα που οι δημότες έχουν πληρώσει όμως”
σημείωσε ο Π. Νίκας, για να σημειώσει καταλήγοντας: “Η αφερεγγυότητα για την αυτοδιοίκηση είναι ό,τι το χειρότερο”.