Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων: «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται»

119

Ο επίλογος της ανακοίνωσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων είναι σαφής «Καταδικάζουμε απερίφραστα οποιαδήποτε μορφή βίας από όπου και αν αυτή προέρχεται».

Όποιος όμως πιστέψει ότι η ανακοίνωση, με αυτόν τον επίλογο, έχει σαν αφορμή τις 22 παραβατικές και βίαιες ενέργειες του, καθ’ ομολογίαν δράστη, απερχόμενου δημάρχου Δημήτρη Κωστούρου, θα έχει κάνει λάθος. Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την απόδοση ευθυνών προς τα στελέχη της αστυνομίας για τον πρόσφατο ξυλοδαρμό των ιατρών του Νοσοκομείου Ναυπλίου από Ρομά.

Και ας μη βιαστεί κάποιος να πει ότι η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων δεν πολιτεύεται. Όταν η κοινωνία βοά για τις ντροπιαστικές πράξεις και, εις αντίδραση, ο παμπόνηρος Κωστούρος βγάζει στο αέρα ως υποψήφιους δύο αστυνομικούς, τότε, η έλλειψη αντίδρασης μαρτυρά ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκείας».

Ακόμα και αν οι Αστυνομικοί που μπαίνουν υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο ενός καθ’ ομολογίας παραβατικού ατόμου (αιωρούνται και κατηγορίες για γκαζάκια και απειλητικά σημειώματα), δεν έχουν την κατάλληλη πολιτική παιδεία για να αποφύγουν μια τέτοια απαξιωτική για το σώμα ενέργεια, θα όφειλε το Συνδικαλιστικό τους όργανο να κάνει τις σχετικές υποδείξεις προσωπικά και δημοσίως. Διαφορετικά, οι φύλακες του νόμου καταγράφονται στην κοινή συνείδηση ως ρέποντες προς τον καιροσκοπισμό ή ακόμα χειρότερα ότι διακατέχονται από την αντίληψη «έλα μωρέ και τι έγινε». Με συνέπεια, οι φύλακες του νόμου να χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα που πρέπει να τους διακρίνει.

Το ερώτημα που τίθεται δημοσίως προς τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης είναι: «Δικαιούνται να ισχυρίζονται (όπως γράφουν στην τελευταία φράση της ανακοίνωσης), «συνεχίζουμε το συνδικαλιστικό μας έργο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα»;

Υστερόγραφο: Αναρωτιέται κανείς αν και κατά πόσον μια τέτοια ευθύνη υπόδειξης έχουν και οι υπηρεσιακά ανώτεροι στην ιεραρχία.