Τιμώντας το Ιστορικό ΧΘΕΣ, «ανοίγουν» δρόμοι για το ΑΥΡΙΟ

189

Ο ΠΥΡΓΟΣ (μας) ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ

Τάκης Δόξας

Του κ. Γιώργη ΤάΚη Δόξα

«Εγκατέλειψα» σχεδόν πριν μισό αιώνα τον ΠΥΡΓΟ ΜΟΥ, την αγαπημένη Πόλη που με γέννησε, με εκπαίδευσε, με «ανέχτηκε» με τις αταξίες μου και με δίδαξε σοφά και ουσιαστικά δεδομένα για το προσωπικό και επαγγελματικό διάβα μου.

Γράφω αυτό το κείμενο για τις αναμενόμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, με την σαφή τοποθέτησή μου ότι οι προτάσεις ουδεμία ένδειξη για την οποιαδήποτε συμμετοχή στις Δημοτικές Επιλογές του Πύργου.

Γράφω γιατί είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το Δημιουργικό Αύριο της Πόλης μας δεν είναι μόνον τα (οποιαδήποτε) Έργα, αλλά στηρίζεται στον Σεβασμό (και γνωστοποίηση) του ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΤΕΣ. Στις περισσότερες Πόλεις της Ευρώπης ΤΙΜΟΥΝ / ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ και ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ (ποικιλόμορφα) το ΧΤΕΣ. ΓΙΑΤΙ; Μα είναι απόλυτα σαφές ότι ο Εσωτερικός και Εξωτερικός Τουρισμός με Αγάπη κι’ Ενδιαφέρον ανιχνεύει και μελετά τα ΓΕΓΟΝΟΤΑ (Τέχνη – Επιστήμη – Βιομηχανία – Αθλητισμός).

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΜΑΣ (πέρα από τα κακοήθη λόγια / εκφράσεις) κρύβει στα Ιστορικά «σωθικά» του σπουδαία ΓΕΓΟΝΟΤΑ και σπουδαίους ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. Προτείνω:

1. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΠΥΡΓΟΥ από το 1822 μέχρι σήμερα για να τιμηθούν οι «Χθεσινοί» και να ενημερωθούν οι σημερινοί και οι Αυριανοί που αν ερωτηθούν εκατό (100) νέοι που απολαμβάνουν τον καφέ τους στην Κεντρική Πλατεία Σάκη Καράγιωργα: ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο

ΚΟΡΚΟΛΑΡΟΣ ή Ο ΠΑΣΧΟΣ ή  Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΔΗΣ, είμαι απόλυτα βέβαιος ότι το 90-95% των ερωτηθέντων θα απαντήσουν αρνητικά.

Η πρότασή μου αναφέρεται σε Πολίτες που πρόσφεραν (από το μετερίζι τους) σημαντικές προσωπικές και επαγγελματικές Δράσεις. Τομείς που αξίζει – κατά την γνώμη μου – να προβληθούν είναι:

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟ – ΙΑΤΡΙΚΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΑ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ – ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ – ΤΕΧΝΕΣ. Δεν θα αναφέρω ονόματα γιατί αν αποφασιστεί από την ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ, ελπίζω να συγκροτηθεί Ερευνητική Ομάδα για να καταγράψει τους ΠΥΡΓΙΩΤΕΣ/ΙΣΕΣ που από το 1821 μέχρι σήμερα πρόσφεραν πολλά στην Πόλη Μας – έστω κι’ αν μέχρι Σήμερα «κατοικούν στο σκοτάδι» της ιστορικής ανυπαρξίας και προτείνω:

α. Το σημαντικό αυτό ΕΡΓΟ να οργανωθεί Ψηφιακά (Ελληνικά – Αγγλικά).

β. Να προβληθεί κυρίως από Δίκτυα πληροφόρησης (Διαδίκτυο).

γ. Συνεργασία με Συλλόγους / Σωματεία στην Ελλάδα για επίσκεψη του Μουσείου με ελάχιστο εισιτήριο τριών (3) ευρώ.

  1. ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΔΩΝ

Αναδιάταξη του πλάνου σηματοδότησης των Οδών του Πύργου με ονοματολογία σημαντικών Πολιτών (Γυναικών και Ανδρών) από το 1822 μέχρι Σήμερα με την εξής επισήμανση: Φωτογραφία του (της) Πολίτη και βιογραφικό περιληπτικό (Ελληνικά – Αγγλικά).

Ειλικρινά θυμώνω (για να μην αναφέρω κουράστηκα) όταν ακούω κακοήθειες που δεν αναλογούν στο «βαρύ πυροβολικό» του ΠΥΡΓΟΥ ΜΑΣ: το πολύμορφο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΤΕΣ, εκτιμώ δε, ότι ήρθε «το πλήρωμα του χρόνου» ΝΑ ΤΟ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ – ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ και ΔΙΚΑΙΩΣΟΥΜΕ.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΤάΚη ΔΟΞΑΣ

Αθήνα, Ιουλίου 7, Παρασκευή