Η Σολομώντειος λύση που έδωσε η Νέα Δημοκρατία στο πρόσωπο του υποψηφίου για την Περιφέρεια Πελοποννήσου

339

γράφει ο Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η επιλογή του Δημ. Πτωχού ως υποψηφίου Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ήταν η Σολομώντειος λύση την οποία βρήκε η Νέα Δημοκρατία για να επιλύσει το πρόβλημα που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε, με επίκεντρο τον πεισματάρικο χαρακτήρα του Παναγιώτη Νίκα και το εγώ του Αντώνη Σαμαρά.

Πολύδωρος Ιππ. Δάκογλου

Η απόφαση Μητσοτάκη να μην διακινδυνεύσει μία ήττα στις Περιφερειακές εκλογές και να μην επιτρέψει τον διχασμό της εκλογικής της βάσης, με άμετρες επιπτώσεις στους Δήμους της Πελοποννήσου, ικανοποιεί όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα λιγότερο ή περισσότερο και, κυρίως, δίνει οδούς διαφυγής ή υποχώρησης σε όποιους εξ αυτών είχαν εκτεθεί στο περιβάλλον τους.

Η εναλλακτική του Βλάσση, ως λύση  “επεβλήθη” στον Αντώνη Σαμαράς ο οποίος, παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε ικανοποιημένος (Επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στην Πελοπόννησο και “έφαγε” τον Παν.  Νίκα). Ο Βλάσσης αποδέχθηκε (θέλοντας και μη) την επιβολή της λύσης Πτωχού την οποία και δεσμεύτηκε να υποστηρίξει κερδίζοντας “λόγο” στα της Πελοποννήσου. Ο Νίκας θα καλυφθεί πίσω από το ότι “έκοψε τον Βλάσση”  και την παλαιότερη δήλωσή του ότι «εγώ είμαι στρατιώτης της Νέας Δημοκρατίας και θα υποστηρίξω ότι αποφασίσει το κόμμα». Τέλος ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την κυριαρχία του στο κόμμα και προώθησε ως Περιφερειάρχη ένα σύγχρονο στέλεχος που δεν επηρεάζεται στα θέματα άσκησης διοίκησης από προσωπικές εμμονές, δεδομένου ότι η επόμενη 5ετία θα απαιτήσει την προώθηση επενδύσεων που βρίσκονται «εκτός οπτικής του Παναγιώτη Νίκα» και εντός οπτικής Σαμαρά και άλλων κυβερνητικών παραγόντων.

Συγχρόνως, αποκαθίσταται η ισορροπία  στον Δήμο Άργους, με τον Καμπόσο να μην χρειάζεται να απασχολείται πλέον με την εμφανή και ανεπίτρεπτη στήριξη του Περιφερειάρχη προς τον εκλεκτό του υποψήφιο και Πρόεδρο του Περ. Συμβουλίου. Συγχρόνως αποκαθίσταται η ισορροπία  και στο χώρο των δημοσιογράφων της Αργολίδας που είχαν ξεσηκωθεί για την ακατανόητη και προκλητική προτίμηση Νίκα προς μία εξ αυτών η οποία εμφανιζόταν ως μεσάζων της οικογένειας.

Το προνουτσιαμέντο των αντιπεριφερειαρχών προς το περιβάλλον Μητσοτάκη δεν είχε καμία τύχη. Αντιθέτως, δόθηκε η ευκαιρία να τους εξηγηθεί πώς «το κόμμα αποφάσισε και τέλος»

Η επίσημη ανακοίνωση της επιλογής του Δημήτρη Πτωχού θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της συγκρότησης του ψηφοδελτίου, κορμός του οποίου θα είναι οι εν ενεργεία Περιφερειακοί Σύμβουλοι της σημερινής Περιφερειακής Αρχής, εμπλουτισμένος με αξιόλογα νέα στελέχη που ξεπήδησαν μέσα από τις κοινοβουλευτικές εκλογές (π.χ. Γιάννης Μπούνος).

Η λύση την οποία επέλεξε η Πειραιώς σε συνεργασία με το Μαξίμου στηρίζεται εν πολλοίς και στον κομματικό πατριωτισμό των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με πρώτους υποστηρικτές τον Κων. Βλάσση και τον Παν. Νίκα. Θεωρείται δε ως χαμηλού ρίσκου και υψηλής συσπειρωτικής δυνατότητας ή και ανάπτυξης συνεργασιών.