Τιμήθηκε η επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

130

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα το πρωί, Κυριακή 14 Μαΐου 2023, εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, με διοργανωτή την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και συνδιοργανωτές τα Ποντιακά Σωματεία και τον Δήμο Ναυπλιέων. Η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και τιμάται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου. (Δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους 353.000).

Στις 11 το πρωί της Κυριακής τελέσθηκε δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, ιερουργούντος του εφημέριου του Ναού Πρωτοπρεσβύτερου π. Παναγιώτη Κιντή.

Μετά το πέρας της  δοξολογίας πραγματοποιήθηκε ομιλία από τον απόστρατο αξιωματικό Π.Ν. Στέφανο Ανδρονικίδη.

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δημητρίου Υψηλάντη, στην πλατεία Τριών Ναυάρχων και απόδοση Τιμών από Άγημα του στρατού. Ακολούθησε εκδήλωση μνήμης (Χορευτικό) από τον Σύλλογο Ποντίων Αργολίδας “Η Παναγία Σουμελά”.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γ. Μαντζούνης, ο βουλευτής Αργολίδας Γ. Ανδριανός,  ο Δήμαρχος Ναυπλιέων Δ. Κωστούρος, ο τ. Δήμαρχος Ναυπλιέων Παν. Αναγνωσταράς, ο υπ. Δήμαρχος Ναυπλιέων Κων. Μάκαρης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Ρούτουλας, ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκος Μπικάκης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου Βαγγέλης Κατερινάκος, ο Πρόεδρος των Ποντίων Θ. Κοτανίδης μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων Αργολίδας, ο Πρόεδρος του  Συλλόγου Θρακών Αργολίδας Θ. Γαβρήλος, μέλη του Δ.Σ , εκπροσωποι του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας, πολλοί υποψήφιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ, η Εκπαιδευτικός Σοφία Ελευθεριάδη Πιτσάκη κ.α.

Από έλλειψη οργανωτικής φροντίδας, δεν κατατέθηκε στεφάνι Τιμής και Μνήμης από τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Ναυπλίου αν και ο νέος Πρόεδρος παρέστη στην Τελετή, για την οποία δεν του είχε αποσταλεί ούτε πρόσκληση.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

Α! Στις 19 Μαΐου 1919, κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα του Πόντου και δρομολόγησε τη δεύτερη και σκληρότερη φάση της Γενοκτονίας των Ποντιακού Ελληνισμού, η οποία έγινε στο πλαίσιο του Απελευθερωτικού Αγώνα των Τούρκων κατά των Δυτικών (Αγγλογάλλων, Ιταλών, Ελλήνων), που κατείχαν εδάφη της Μικράς Ασίας.