Ολοκληρώθηκε ο 11ος Ολύμπιος Δρόμος υπεραποστάσεων. Συνδιοργανωτής και ο Δήμος Άργους Μυκηνών

50

Ο Διεθνής Σύλλογος Αγώνων Δρόμου Υπεραποστάσεων ‘‘ΑΕΘΛΙΟΣ’’ σε συνδιοργάνωση των Δήμων Νεμέας, Άργους – Μυκηνών, Τριπόλεως, Γορτυνίας και Αρχ. Ολυμπίας, Α.Σ. Νεμέας, Εφορείες Αρχαιοτήτων Κορινθίας, Ηλείας, διοργάνωσε στις 19 – 20 Μαΐου 2023 τους αγώνες:

* 11ος Ολύμπιος Δρόμος 180 χλμ Αρχ. Νεμέα – Αρχ. Ολυμπία

** Αγώνας Δρόμου 62 χλμ. Αρχ. Νεμέα – Λεβίδι
Οι δύο αγώνες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα στην ίδια διαδρομή και με κοινό σημείο εκκίνησης από το Αρχ. Στάδιο της Αρχαίας Νεμέας.
Η διαδρομή για τον ΟΛΥΜΠΙΟ ΔΡΟΜΟ είχε απόσταση 180 χλμ και διάρκειας είκοσι οχτώ ωρών. Από την Αρχ. Νεμέα μέχρι την Αρχ. Ολυμπία διέθετε με είκοσι βασικούς σταθμούς ανεφοδιασμού και ελέγχου. Αποτελούσε συνδυασμό ασφάλτινων και χωμάτινων διαδρομών.
Η διαδρομή για τον αγώνα των 62 χλμ είχε διάρκεια δέκα ωρών. Από την Αρχ. Νεμέα μέχρι το Λεβίδι, όλοι οι σταθμοί ελέγχου και ανεφοδιασμού ήταν κοινοί με του ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΡΟΜΟΥ και ήταν σημεία αποκλεισμού.
Οι δρομείς, ξεκίνησαν από το Στάδιο της Αρχ. Νεμέας διερχόμενοι από τη “Φλιάσια χώρα”(Νεμέα) με τη μακραίωνη ιστορία και τα εκπληκτικής ομορφιάς πεδινά και ορεινά ανάγλυφα των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας και Ηλείας.

Οι δρομείς, με την υπερπροσπάθειά τους συνέδεσαν τα δύο διασημότερα στάδια της αρχαιότητας (Νεμέας – Ολυμπίας), και ακολούθησαν τα χνάρια των αρχαίων αθλητών που διψούσαν για το κλέος που τους πρόσφερε, έπειτα από έναν νικηφόρο αγώνα στο ιερό του Διός, ο τίτλος του Ολυμπιονίκη.
Ιστορικές πληροφορίες

Η διαδρομή είχε την κατεύθυνση της αρχαίας οδικής αρτηρίας που οδηγούσε τους πέραν του Ισθμού στην Κεντρική Αρκαδία και Ολυμπία μέσω Φλιούντος Ορχομενού και συνδέεται συμβολικά με τον αγώνα αρματοδρομίας Πέλοπος – Οινόμαου. Ο νικητής του αγώνα Πέλοπας, κέρδισε τόσο την κόρη του Οινόμαου Ιπποδάμεια όσο και το βασίλειο της Ήλιδας, γεγονός που του έδωσε το δικαίωμα να χαρίσει στην Πελοπόννησο το όνομά του (Πέλοπος νήσος)
Νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Δημουλάς στα 180 Κλμ.

Ο έμπειρος υπερμαραθωνοδρόμος έφτασε στην Αρχαία Ολυμπία, όπου ήταν ο τερματισμός και χρειάστηκε 18 ώρες, 54 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα για να φτάσει στη νίκη.

Στον αγώνα των 62 χιλιομέτρων, μπήκαν σε θέση εκκίνησης 48 δρομείς. Εξ αυτών στον τερματισμό κατάφεραν να φτάσουν οι 40, ενώ την πρώτη θέση πανηγύρισε ο Γιάννης Μάστορας που ολοκλήρωσε την προσπάθειά του σε 5:14:01.

Τέσσερα λεπτά αργότερα τερμάτισε ο Γιώργος Πατεράκης (5:18:45), ενώ τρίτος ήταν ο Νίκος Σταθακόπουλος με 5:36:00.

Νικήτρια ήταν η εκπληκτική Μάτα Κλησάρη, η οποία τερμάτισε σε 6:44:21 κατακτώντας παράλληλα την 7η θέση στη γενική.

Δεύτερη ήταν η Κατερίνα Κωνσταντινίδου με 7:09:22, ενώ ήταν 10η στη γενική και τρίτη η Έλενα Καρατζά με 7:14:04μ ενώ ήταν 12η στη γενική.

Να υπενθυμίσουμε ότι την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ο Διεθνής Σύλλογος Αγώνων Δρόμου Υπεραποστάσεων «ΑΕΘΛΙΟΣ» με τη συνδιοργάνωση ή υποστήριξη των Δήμων Νεμέας, Άργους – Μυκηνών, Τριπόλεως, Γορτυνίας και Αρχ. Ολυμπίας, Α.Σ. Νεμέας, Εφορείες Αρχαιοτήτων Κορινθίας και Ηλείας.