ΝΑΥΠΛΙΟΝ: Παλιά και κακοσυντηρημένα κτίρια με διαλυμένα προαύλια, χωρίς εξόδους κινδύνου,  με σχολικές αίθουσες σε κοντέινερ

61
Φωτογραφία αρχείου

Την εβδομάδα, προ των εκλογών, αντιπροσωπία του ΔΣ της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ναυπλίου πραγματοποίησε συνάντηση με την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου κα Μαρία Ράλλη και έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν τους συλλόγους γονέων σε σχέση με τις κτηριακές υποδομές και τις υλικοτεχνικές ελλείψεις των σχολικών μονάδων.

Πολλές σχολικές μονάδες λειτουργούν σε παλιά και κακοσυντηρημένα κτίρια με διαλυμένα προαύλια, χωρίς εξόδους κινδύνου,  με σχολικές αίθουσες σε κοντέινερ.

Είναι προβλήματα που χρονίζουν και οι σύλλογοι γονέων τακτικά επισκέπτονται τη Δημοτική Αρχή και ζητούν την επίλυση τους, χωρίς όμως να εισακούονται. Η Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών κα Μαρία Ράλλη στην πρόσφατη συνάντησή της με το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ναυπλίου ξεκαθάρισε ότι  «η ικανοποίηση αιτημάτων των σχολικών μονάδων είναι ζήτημα προτεραιοτήτων».

Όπως αναφέρουν οι γονείς, σε ανακοίνωση που έδωσαν στην δημοσιότητα

«Προτεραιότητα όλων  μας είναι τα σύγχρονα ασφαλή σχολεία που θα καλύπτουν πλήρως τις σύγχρονες μορφωτικές απαιτήσεις των παιδιών μας, σχολεία που θα κάνουν τη σχολική ζωή ευχάριστη και δημιουργική. Σχολεία που θα εξασφαλίζουν με τις υποδομές τους όλα όσα χρειάζεται ένα μαθητής για ολοκληρωμένη μόρφωση (πχ αθλητική δραστηριότητα, καλλιτεχνική δραστηριότητα, σύγχρονα εργαστήρια πληροφορικής – χημείας-φυσικής, κ.α.). 

Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα των σχολικών μονάδων είναι μακριά από αυτό που τα παιδιά μας έχουν ανάγκη.

Η συντήρηση και ο εξοπλισμός των σχολείων είναι ευθύνη του Δήμου, η χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επίτροπων έχει υποβαθμίσει τα σχολικά κτήρια.

Ζητήσαμε από την πρόεδρο της σχολικής επιτροπής να αναλάβει η Δημοτική Αρχή τις ευθύνες που της αναλογούν, και να πάρει τα αντίστοιχα μέτρα ώστε οι σχολικές μονάδες του Δήμου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών.

Αναφέραμε συγκεκριμένα προβλήματα σχολικών μονάδων που λειτουργούν σε παλιά και κακοσυντηρημένα κτίρια με διαλυμένα προαύλια, χωρίς εξόδους κινδύνου,  με σχολικές αίθουσες σε κοντέινερ. Προβλήματα που χρονίζουν και οι σύλλογοι γονέων τακτικά μεταφέρουν στο Δημοτική Αρχή και ζητούν την επίλυση τους, αλλά δυστυχώς δεν λύνονται, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η πρόεδρος η ικανοποίηση αιτημάτων των σχολικών μονάδων είναι ζήτημα προτεραιοτήτων.

Ζητήσαμε επιπλέον να γίνει πλήρης έλεγχος και συντήρηση όλων των σχολικών μονάδων του δήμου (αντισεισμική θωράκιση, στατικότητα κτιρίων, ηλεκτρολογικός έλεγχος, έλεγχος συστήματος θέρμανσης, πυρασφάλεια κ.α.) και να δοθούν πιστοποιήσεις στατικότητας κτηρίων, πυρασφάλειας, όπως οφείλει κάθε σχολική μονάδα να έχει.

Τέλος μεταφέραμε το πάγιο αίτημα των γονέων για τη λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης των παιδιών με ευθύνη του Δήμου, με  ενιαίο,  επιστημονικά  καταρτισμένο  πρόγραμμα  ανάλογα με τις  ηλικιακές  ανάγκες  των  παιδιών,  με  δωρεάν  πρόσβαση  για όλους τους μαθητές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οπού οι εργαζόμενοι γονείς βρίσκονται σε αδιέξοδο και το κόστος των ιδιωτικών καμπ είναι δυσβάσταχτο. Για το ζήτημα αυτό έχει προγραμματιστεί να γίνει ακόμα μία συνάντηση, ώστε να δρομολογηθεί η επίλυσή του».

Για την προώθηση της επίλυσης των προβλημάτων που χρονίζουν, το ΔΣ της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Ναυπλίου καλεί «όλα τα μέλη της Ένωσης και γονείς και κηδεμόνες σε γενική συνέλευση τη Δευτέρα 29 Μαΐου στις 7μμ στην αίθουσα πολλαπλών  χρήσεων του 2ου Γυμνασίου Ναυπλίου για να συζητήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τα σχολεία μας και να οργανώσουμε τις δράσεις μας».