Γνωριμία με την Ελληνική Ζωγραφική

65

Το Παράρτημα Ναυπλίου της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Αργολίδας συνεχίζουν τον κύκλο διαλέξεων ομιλιών στο πλαίσιο γνωριμίας με σπουδαίους ζωγράφους της νεοελληνικής τέχνης.

Οι συμμετέχοντες, παρακολουθώντας την ομιλία της Λαμπρινής Καρακούρτη θα αποκομίσουν μια σφαιρική εικόνα της εξέλιξης της ελληνικής ζωγραφικής, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως το πέρας του Μεσοπολέμου, κατανοώντας τις αλλαγές της τεχνοτροπίας των έργων με το πέρασμα του χρόνου, και κυρίως τις μορφοπλαστικά ιδεολογικές αναζητήσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών από τα τέλη της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα.

Λίγα λόγια για την Ομιλήτρια Λαμπρινή Καρακούρτη

Λαμπρινή Καρακούρτη

Η Λαμπρινή Καρακούρτη σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Συντήρηση Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, στο ΤΕΙ Αθήνας.

Κατέχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.), στην επιστημονική περιοχή «Προστασία Μνημείων», Μεταπτυχιακό Τίτλο στον τομέα της «Διοίκησης Πολιτισμικών Μονάδων» (ΔΠΜ), του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (Ε.Α.Π.) και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (ΜΔΕ) στη Θεωρία και Ιστορία της Τέχνης, στις γνωστικές περιοχές «Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής» και «Φιλοσοφία της Τέχνης και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Έχει λάβει μέρος σε Πανεπιστημιακές Ανασκαφές και έχει οργανώσει το Εργαστήριο Συντήρησης Γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης.

Έχει διδάξει Ιστορία Τέχνης, Αρχές Συντήρησης Έργων Τέχνης και Σχεδιασμό Εκθέσεων στην Ανώτατη Σχολή Ξεναγών στη Ρόδο, στο ΤΕΙ Πάτρας και σε διάφορα ΔΙΕΚ.

Από το 2004 έχει αναλάβει τη Διεύθυνση του Παραρτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης στο Ναύπλιο και έχει επιμεληθεί εκθέσεις ιστορικού και εικαστικού περιεχομένου, έχοντας συγγράψει συγχρόνως τους καταλόγους των εκθέσεων.