Το πολιτιστικό μας έργο, οι σύγχρονες προτάσεις μας και οι ευχές μας για το τριήμερο της Αποκριάς

66
Τάσος Λάμπρου

Γράφει ο Αναστάσιος Λάμπρου*

Με αφορμή τις αποκριάτικες εκδηλώσεις, μου ήρθαν στο μυαλό ορισμένες σκέψεις και επιθυμώ να τις μοιραστώ μαζί σας.

Είχα την μεγάλη χαρά και τιμή να έχω συμμετοχή αρχικά τόσο στην διοίκηση του  Καποδιστριακού Δήμου Κρανιδίου όσο και στην συνέχεια στην διοίκηση του Δήμου Ερμιονίδας, με Δήμαρχο τον κ. Δημ. Καμιζή, που καθιερώσαμε σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις στην διάρκεια όλου του έτους και δημιουργήσαμε πολιτιστικές θεσμούς και δομές με τις οποίες υλοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση σε όλους τους τομείς της πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας.

Στον Καλλικρατικό Δήμο Ερμιονίδας, την πρώτη περίοδο 2010-2014, έγινε και το σημαντικότερο βήμα με την ίδρυση του Ενιαίου Νομικού Προσώπου Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διαμορφώθηκε ο φορέας που θα είχε και έχει την ευθύνη να σχεδιάσει και υλοποιήσει μια ευρύτατη πολιτική για τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού του.

Το κορυφαίο έργο όμως αυτής της μεγάλης περιόδου ήταν η ανάπτυξη του εθελοντικού κινήματος που στήριξε αυτές τις μεγάλες πολιτιστικές δομές που δημιουργήθηκαν (Λαογραφικά κέντρα Κρανιδίου και Διδύμων, χορευτική ομάδα, Λαογραφικό εργαστήρι, Δημοτικές βιβλιοθήκες, ομάδα κοινωνικής αλληλεγγύης, φιλαρμονική, δράσεις σχολικών μονάδων κτλ).

Τα επόμενα χρόνια οι επόμενες Διοικήσεις από το 2014 μέχρι σήμερα 2023 και με την παράλληλη την εμφάνιση της υγειονομικής κρίσης ακολούθησαν απλά τα προβλεπόμενα,   να υλοποιήσουν τόσο το προγραμματισμό των πολιτιστικών εθελοντικών ομάδων όσο και να διοργανώσουν τις ετήσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους κοινωνικούς φορείς.

Εμείς είμαστε εδώ να προτείνουμε ότι, και σε αυτό τον τομέα απαιτείται να γίνουν οι απαραίτητες αξιολογήσεις, να τολμήσουμε όπως πάντα τις μεγάλες αλλαγές, να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρέμβασης, να σχεδιαστούν νέοι στόχοι για την επόμενη προγραμματική Δημοτική περίοδο 2024-2028. Χρειαζόμαστε μια νέα  πολιτιστική πρόταση επίκαιρη και προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις της τοπικής μας κοινωνίας.

Αυτό που χρειάζεται πέρα από το παραδοσιακό πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων είναι να  αποκτήσουμε ένα σύγχρονο μηχανισμό χάραξης και υλοποίησης πολιτιστικής πολιτικής.

Ο τόπος μας απαιτείται να αναδείξει μια ολοκληρωμένη πολιτιστική ταυτότητα και να αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα πού θα το προβάλει στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία.

Πιστεύω ότι χρειάζεται να ιδρυθεί μια Κοινωφελής Δημοτική Εταιρεία Πολιτιστικής Ανάπτυξης με σκοπούς, με πόρους, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, με επίσημες και νόμιμες χορηγίες που θα λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία που θα μπορεί υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πολιτιστικής ανάπτυξης για την τοπική μας κοινωνία. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ένα εργαλείο σχεδιασμού και υλοποίησης της πολιτιστικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην τοπική μας κοινωνία.

Εμείς θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στο δημόσιο διάλογο με προτάσεις με ιδέες και θα τολμάνε να λέμε πάντα αλήθειες.

Να ευχηθώ ένα καλό τριήμερο Αποκριάς με υγεία και χαρά σε όλο τον κόσμο.

ΚΡΑΝΙΔΙ 22/02/2023

* Ο Τάσος Λάμπρου είναι Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας και Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης