Τα μουσεία δεν γεμίζουν κόσμο, με αυτόματο πιλότο

64

Στο Δ.Σ. Πύργου της Δευτέρας 21 Φεβρουαρίου 2023 το πρώτο θέμα ημερήσιας διάταξης είχε τίτλο: « Συζήτηση σχετικά με το ωράριο λειτουργίας του Μητροπολιτικού Μουσείου Πύργου και την έλλειψη προσωπικού-λήψη απόφασης».

Ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα και προτάσεις από όλες τις πλευρές. Τα πάντα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία του Μουσείου και να συμπαρασύρει έτσι την τοπική αγορά και το brand name της πόλης.

Εκείνο όμως που ΔΕΝ ακούστηκε ήταν το γιατί ο αρμόδιος φορέας (Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου) ΔΕΝ έχει κάνει μια σειρά από ενέργειες, έτσι ώστε να ξε-μπλοκάρει το λιμάνι μας από το χάος και την αναρχία που επικρατεί εκεί και να μπεί σε κανονική αναπτυξιακή λειτουργία, έτσι ώστε τελικά να εναρμονιστεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με τις ΔΙΕΘΝΕΙΣ διατάξεις και ΚΑΝΟΝΕΣ που θα του αποφέρουν ΚΕΡΔΟΣ (για τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μόνο από το εισιτήριο που χάνονται κάθε χρόνο, θα απολογηθεί κάποιος άραγε;) και θα το εντάξουν μέσα στα μελλοντικά λιμάνια προορισμού (η είδηση είναι ότι θα απενταχθεί σύντομα εφόσον ΔΕΝ εναρμονιστεί).

Η πρόταση η δική μας είναι ότι εφόσον η σχέση λιμένα Κατακόλου-Μουσείου είναι αυταπόδεικτη (άλλωστε ΜΟΝΟ από εκεί έρχονται τουρίστες), τότε τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να την έχουν ΜΟΝΟ ΕΙΔΙΚΟΙ στο θέμα αυτό. Άλλωστε πληρώνουμε ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΥΡΩ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες», χωρίς να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα. Το αντίθετο είδαμε στους ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ πίνακες (χάσαμε 2 θέσεις).

Επίσης, το να μπει στο «πετσί» του γηγενή κάτοικου του Δήμου η ύπαρξη ενός τέτοιου σημαντικού χώρου (Μουσείο) γίνεται ΜΟΝΟ με την συνεννόηση του Δήμου και της Περιφέρειας σε επίπεδο επιτροπών εκπαίδευσης. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1 ΦΟΡΑ ανά εκπαιδευτικό έτος ΟΛΑ τα τμήματα των σχολείων (από νηπιαγωγείο μέχρι και Λύκειο), να προγραμματίζουν μια μονοήμερη εκδρομή τους στο Μουσείο. Φανταστείτε το βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθρεσμο ωφέλιμο αποτύπωμα που θα παραχθεί. Αυτόματα φτιάχνουμε τους καλύτερους «πρεσβευτές» του Μουσείου και της Πόλης και μορφώνουμε τα δικά μας παιδιά με Ελληνική Παιδεία.

Τέλος ας πάψει ο Δήμος να σπαταλά (όπου να ναι) για μικροπολιτικούς λόγους ατέλειωτα χρήματα σε «φίλια» σωματεία και συλλόγους και ας επενδύσει χρήματα ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ για μια ΣΥΝΟΛΙΚΗ τουριστική προβολή του Δήμου με σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Μεταξύ άλλων ας συμμετάσχει επιτέλους σε μια διεθνή έκθεση τουρισμού με ανθρώπους εγνωσμένης αξίας και γνώσης του είδους και του αντικειμένου. Μια προβολή που θα εκτείνεται από το Κατάκολο-Άγιο Ανδρέα-Λεβεντοχώρι-Σκαφιδιά…μέχρι τον Άγιο Ιωάννη ασκητή στο Γούμερο. Μια προβολή του Δήμου ως τουριστικό-παραθεριστικό-γαστρονομικό-εκκλησιαστικό-πολιτιστικό προορισμό κλπ…

Όλα αυτά που λέμε θέλουν οργάνωση-αναπτυξιακό πνεύμα- ματιές στο μέλλον κλπ κλπ, πράγματα άγνωστα για Δημοτικές αρχές που συνεχώς διεκδικούν το «αλάθητο του Πάπα» και πλαισιώνονται από ένα σωρό ευκαιριακούς «τύπους» που μας «αγάπησαν» ξαφνικά, για ένα πρόσκαιρο όφελος…

Προτείνουμε τέλος να κόψετε τα «τσιμεντάκια», τα «χαλικάκια» και άλλα τέτοια (που προφανώς γίνονται από κάτι 15αρια χιλιάρικα που ήταν για αλλού και από το συγκεκριμένο τμήμα του Δήμου) και όλα αυτά τα λεφτά να τα κάνετε έργα για όλους και όχι για αυλές και λιοστάσια μερικών…

Τα Μουσεία ΔΕΝ γεμίζουν με αυτόματο πιλότο και η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ έχασε το δρόμο της για να έρθει ΑΥΤΟΜΑΤΑ στο Δήμο μας…

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ θέλει ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ-ΟΡΑΜΑ-ΣΤΟΧΟ και ΣΚΟΠΟ και ΚΥΡΙΩΣ Θέλει ανθρώπους με επίπεδο, που θα δουλέψουν για το ΜΕΛΛΟΝ και όχι λαϊκισμούς -τσαλαβούτι  «ότι αρπάξει η νύφη στην καβάλα»….