(αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ)
Δώδεκα τουλάχιστον σημεία που καταγράφουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική κοινωνία, στο Έθνος αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση περιελάμβανε η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια του Ιδρύματος που φέρει την ονομασία του. Μια ομιλία που δικαίωσε όσους πιστεύουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς στο μέλλον θα είναι φάρος που θα φωτίζει τα προβλήματα του τόπου όσο κανένας άλλος και θα αποτελεί έναν σημαντικό θεματοφύλακα αξιών που είναι απαραίτητες για την πορεία επιβίωσης του Έθνους.
Τα δώδεκα σημεία που ξεχωρίσαμε από την ομιλία σίγουρα αναδεικνύουν τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα, οριοθετούν τις κόκκινες γραμμές απέναντι σε εχθρικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα και δίνουν μία μοναδική ευκαιρία για ένα Εθνικό διάλογο που θα δώσει απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα που κυριαρχούν στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αντώνης Σαμαράς που δεσμεύθηκε ότι παραμένει ενεργός πολιτικός αποτελεί σίγουρα την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον.
Τα δώδεκα σημεία της ομιλίας που καταγράψαμε είναι τα εξής:
- Ο πολιτισμός δεν είναι απολίτικος. Στο χώρο του πολιτισμού γίνεται μάχη ιδεών. Τη μάχη των ιδεών όμως, εμείς εδώ στην Ελλάδα την έχουμε εγκαταλείψει πολλά χρόνια. Και είναι κρίσιμη
- Προσπαθούν να μας πείσουν ότι η παράνομη είσοδος είναι υπέρτατο δικαίωμα. Θέλουν να μας πείσουν ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι το άκρον άωτον της προοδευτικότητας.
- Θέλουν να αντικαταστήσουν και ιερά πρόσωπα όπως ο πατέρας και η μητέρα με τα «γονέας 1» και «γονέας 2». Κάποιοι προσπαθούν να το φέρουν και εδώ αυτό, δεν μπορεί όμως να περάσει, η κοινωνία είναι κατηγορηματικά αντίθετη και έχει δίκιο.
- Ζούμε σε μια παράδοξη εποχή που η κρίση έχει γίνει κανονικότητα. Πίσω από όλες τις κρίσεις κρύβονται ψευδαισθήσεις που καταρρέουν με πάταγο. Αναφέρομαι σε ψευδαισθήσεις πολλών πολιτικών ηγεσιών.
- Το ρώσικο πετρέλαιο θα ξεπλένεται από τρίτες χώρες και θα φτάνει στην Ευρώπη ακριβότερο. Η Ευρώπη δεν θα αγοράζει απευθείας, αλλά η Ρωσία θα πουλάει στην Ινδία ή στην Κίνα που θα πουλάνε σε εμάς σε ψηλότερες τιμές. Μιλάμε για φαρσοκωμωδία. Πιστεύω ότι δεν είναι η Ευρώπη που θέλουμε. Βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, μπερδεμένη
- Υπογράψαμε τη συνθήκη του Μάαστριχτ, όμως πλέον θα το πω καθαρά. Πιστεύω για να μη διαλυθεί η Ευρώπη από τις αγκυλώσεις της και τις αντιφάσεις της, χρειάζεται νέα συνθήκη επανίδρυσης. Που θα ανατρέξει τα αδιέξοδα μιας υπέρ το δέον γιγαντιαίας γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Έχει χαθεί το κοινό όραμα.
- Θέλουν να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία για να μοιράσουμε τα δικά μας. Θέλουν να μας σύρουν σε Πρέσπες του Αιγαίου, δεν θα τους το επιτρέψουμε. Και σήμερα μπορούμε να το αποτρέψουμε.
- Πρέπει ως έθνος να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας. Για την πρωτογενή παραγωγή. Σωστά οι αγρότες μας λένε ότι γίνεται λίγη συζήτηση. Στην Ολλανδία γίνεται μια αληθινή κοινωνική εξέγερση. Ανατρέπεται η σχέση του παραγωγού με τη γη του. Θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες στην Ευρώπη; Ελπίζω η κυβέρνηση να παρακολουθεί τις εξελίξεις
- Το κορυφαίο πρόβλημα της χώρας είναι το δημογραφικό. Απαράδεκτη η άποψη ότι η λύση του μπορεί να συνδέεται με το μεταναστευτικό. Απαιτείται εθνική πολιτική για περισσότερα παιδιά. Σημαντικά βήματα και πρωτοβουλίες για την Παιδεία έχουν γίνει, δεν φτάνουν όμως. Το Σύνταγμά μας, προβλέπει σαφώς και ρητά ότι έχει σκοπό την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής του συνείδησης. Βλέπουμε κάτι τέτοιο; Ή μήπως όλο και κάτι χάνεται από την εθνική συνείδηση και την θρησκευτική παράδοση; Αναφέρομαι διαχρονικά σε μακροχρόνιες παθήσεις της Παιδείας
- Έρχομαι στο Σκοπιανό. Όταν το ’19 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε τη συμφωνία των Πρεσπών, που ορθώς η παράταξη καταψήφισε ως εθνικά επιζήμια, είχα προβλέψει στη Βουλή ότι βάσει αυτής θα ζητήσουν κάποτε κάποιοι να ιδρυθούν φορείς που θα διαδίδουν τη λεγόμενη Μακεδονική γλώσσα. Αυτό συνέβη προχθές στη Φλώρινα. Τα Σκόπια έχουν υπογράψει με τη Βουλγαρία ότι είναι βουλγάρικο ιδίωμα. Η συμφωνία έχει ανατραπεί και εμείς κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ενώ έχουν πέσει κυβερνήσεις και στα Σκόπια και στη Βουλγαρία. Μετά από λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε μακεδονική μειονότητα στη χώρα μας.
- Η Δημοκρατία είναι τρόπος ζωής. Για μας τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι σημαία ευκαιρίας αλλά προτεραιότητα. Κοινωνική δικαιοσύνη είναι να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες στο ξεκίνημά τους και αξιοκρατία στη διαδρομή τους. Η δημόσια ασφάλεια είναι υποχρέωση και όχι εμμονή. Για μας η πατρίδα δεν είναι παλιομοδίτικη αλλά η φωνή της συνείδησής μας.
- Η Τουρκία χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ έχει ευθυγραμμιστεί με τον Πούτιν. Η Σαουδική Αραβία υποβάλλει αίτημα να μπει στους BRICS. Γεωπολιτικό παράδοξο να έχουν ρίξει τη Ρωσία στην αγκαλιά της Κίνας. Συσπειρώνεται σημαντικό μέρος του μη Δυτικού κόσμου γύρω από Ρωσία και Κίνα. Δεν πρόκειται για ψευδαισθήσεις αλλά για κενό ηγεσίας χωρίς προηγούμενο. Είμαι στη Βουλή από το ’77 και είναι πρωτοφανής η φτώχεια. Ηγέτες τύπου Μιτεράν ή Θάτσερ δεν υπάρχουν. Αντί για σύγκλιση υπάρχει απόκλιση. Και ο Ευρωπαίος αισθάνεται απροστάτευτος.