Προτεραιότητα στα έργα οδοποιίας στο Τεχνικά πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου

85

Τα βήματα για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος και του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2023 εξετάστηκαν στην υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, στην Τρίπολη.

Στην σύσκεψη μετείχαν -δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης- οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, αρμόδιοι θεματικοί ομόλογοί τους, όπως επίσης υπηρεσιακά στελέχη από τις Διευθύνσεις Οικονομικών, Τεχνικών Έργων.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα έρθει προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Δευτέρα 28 τρέχοντος Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου θα αποτελέσει μοναδικό θέμα συζήτησης σε ειδική συνεδρίαση του σώματος την Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Παν. Νίκας επισήμανε, όσον αφορά στο Τεχνικό Πρόγραμμα, ότι προωθούνται τα συνεχιζόμενα έργα. Για όσα δεν σημειώνουν πρόοδο θα πρέπει να εξεταστεί αν είναι δυνατόν να έχουν εξέλιξη -κι αν αυτό δεν προκύπτει από τα στοιχεία, οι πιστώσεις θα κατευθυνθούν σε άλλα έργα.

Τόνισε ότι, στα νέα έργα που θα προταθούν, προηγούνται οι ασφαλτοστρώσεις και οι διαγραμμίσεις, με στόχο την βελτίωση της ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας. Ο Παν. Νίκας ζήτησε να υπάρξει έλεγχος και εισήγηση σχετικά με τον οδοφωτισμό, όσον αφορά στον αριθμό των λαμπτήρων -προκειμένου να είναι όλοι led, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας και οικονομία.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες να είναι έτοιμες για τη δημοπράτηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα έργων οδικής ασφάλειας με συνολικό προϋπολογισμό περί τα 20 εκ ευρώ -μεταξύ των οποίων οι κόμβοι στην Κορινθία, η σύνδεση της Αργολίδας με τον αυτοκινητόδρομο “Μορέας”, όπως και σημαντικές παρεμβάσεις στα οδικά δίκτυα της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας. Τόνισε δε ότι υπάρχει γενική βελτίωση του οδικού δικτύου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που φθάνει στο 30% “και αυτό πρέπει να πιστωθεί και στις Τεχνικές Υπηρεσίες”

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για το 2023, ο περιφερειάρχης επισήμανε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει πρόβλεψη για την σίτιση μαθητών των Ειδικών Σχολείων όπως και των νηπίων στα Νηπιαγωγεία -για όσες από αυτές τις δομές δεν έχουν ενταχθεί στο κεντρικό πρόγραμμα- καθώς η αρμοδιότητα αυτή περνά στις Περιφέρειες.