Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΩΝ MΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ

209

Γράφει η Θέκλα Μεταξά.Ερευνήτρια-αστρολόγος

Έχοντας εξαντλήσει τις βασικές μας προβλέψεις για τα θέματα του Νοεμβρίου, θα ήθελα να γράψω κάτι για να ενημερώσω για τη μεγάλη σημασία των αστερισμών και των απλανών αστέρων.

Για την ασπίδα του Αχιλλέα μπορεί να γραφτεί ολόκληρο βιβλίο. Οι απεικονίσεις, οι συμβολισμοί, τα χαράγματα, τα υλικά, και όλα όσα συνέθεσαν αυτή την ασπίδα, δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν παρά μόνο για το γιο της νύμφης Θέτιδος, τον ισόθεο Αχιλλέα.

Η ασπίδα είχε 5 μεταλλικά στεφάνια, που πάνω τους απεικονίζονταν σκηνές από μια ειρηνική ζωή αλλά και σκηνές πολεμικές, με μάχες, σφαγές, καταστροφές. Απεικονίζονταν τα 12 ζώδια, ο Ήλιος, η Σελήνη, αλλά και κάποιοι αστερισμοί στους οποίους ο Ήφαιστος φαίνεται πως έδινε ιδιαίτερη σημασία. Είχε απεικονίσει τις Πλειάδες, τις Υάδες, τον Ωρίωνα και τη Μεγάλη Άρκτο. Γιατί επέλεξε αυτούς τους αστερισμούς μέσα από τόσους άλλους;

Οι Πλειάδες ήταν 7 στον αριθμό, κόρες της Πλειόνης και του Άτλαντα που κουβαλούσε στους ώμους του τον ουρανό. ΠΛΕΙΟΝΗ ή ΠΛΕΙΩΝΗ και ΠΛΕΙΑΔΕΣ από το πλεύσις, πλέω, αλλά και πλείστος, πλέον, πλείστα και πολλές άλλες λέξεις. Τα αρχαία χρόνια οι ναυτικοί δεν έπλεαν αν οι Πλειάδες δεν ήταν ορατές στον ουρανό, για να τους δείχνουν το δρόμο. Κάποιοι ποιητές ανέφεραν πως οι Πλειάδες είχαν μεταμορφωθεί σε περιστέρια και πως για 5 χρόνια έφευγαν προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον κυνηγό Ωρίωνα. Για την ιστορία αυτή θα αναφερθώ παρακάτω.

Υάδες, επίσης κόρες της Πλειόνης, με πατέρα ή τον Άτλαντα ή τον Ύαντα της Βοιωτίας. ΥΑΔΕΣ από το ρήμα ΥΩ δηλαδή βρέχω. Οι Υάδες θρηνούσαν και έκλαιγαν τον πατέρα τους Ύαντα, όταν αυτός σκοτώθηκε σε κυνηγετικό ατύχημα.

Πλειάδες και Υάδες αποτελούν σμήνη αστέρων που βρίσκονται στο κεφάλι του αστερισμού του Ταύρου. Ο αστερισμός του Ταύρου κοιτάζει απειλητικά έναν άλλο αστερισμό, εκείνον του Ωρίωνα.

ΩΡΙΩΝ Η ΟΡΙΩΝ, από το ΟΡΟΣ αλλά και ΟΡΙΟ. Ο Ωρίων έπρεπε να γνωρίζει τα όριά του. Τα παρέβλεψε και τιμωρήθηκε .Ο Ωρίων είχε πολλές περιπέτειες στη ζωή του και περιέπεσε σε πολλά λάθη. Η απερισκεψία του τιμωρήθηκε από το δηλητηριώδες δάγκωμα ενός γιγάντιου Σκορπιού, που έστειλε η Θεά Άρτεμις.

Μεγάλη και Μικρή Άρκτος. Δυο αστερισμοί που ποτέ δεν δύουν, έτσι ονομάζονται αειφανείς αστέρες, πάντα δηλαδή φαίνονται. Αυτό οφείλεται στην τιμωρία που επέβαλε η Θεά Ήρα. Δείχνουν πάντα το δρόμο προς το Βορρά. Η Μεγάλη Άρκτος συμβολίζει την Καλλιστώ, την πανέμορφη κόρη του βασιλιά της Αρκαδίας Λυκάονα, την οποίαν ερωτεύτηκε ο Δίας, και απέκτησε μαζί της ένα γιο, τον Αρκάδα Ο Ήφαιστος αφηγείται μια ολόκληρη ιστορία. Δίνει στον Αχιλλέα ένα μήνυμα. Προσπαθώντας να αποσυμβολίσω τις απεικονίσεις, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι, ο Ήφαιστος αφηγήθηκε στον Αχιλλέα ολόκληρη τη ……ζωή αλλά και το τέλος του. Όλη η δύναμη και το κάλλος μαζεμένο (Μεγάλη Άρκτος). Άδικος πόλεμος, αθώες ψυχές (14 νύμφες μεταμορφωμένες σε περιστερές, κυνηγημένες άδικα από τον γιγάντιο κυνηγό). Υάδες, δάκρυα για τον άδικο χαμό τόσων ψυχών. Τιμωρία του κυνηγού- Αχιλλέα : δηλητηριώδες δάγκωμα Σκορπιού, σταλμένου από Θεούς.

Πολλά ερωτήματα θα μείνουν αναπάντητα ίσως για πάντα, η σημασία όμως των αστερισμών είναι διαχρονική και οι αστερισμοί δεν πρέπει να παραλείπονται από καμία πρόβλεψη για το μέλλον.