Ένα χωριό προσφύγων στην Ηλεία-Κάτω Παναγιά Κυλλήνης
Η Κάτω Παναγιά Κυλλήνης είναι ένα χωριό που δημιουργήθηκε από Πρόσφυγες του 1922. Από την ιστοσελίδα της (katopanagia.gr) αντλούμε πολύτιμα στοιχεία της Ιστορίας του χωριού.
Η Κάτω Παναγιά, η γενέτειρα των προγόνων των σημερινών κατοίκων βρίσκεται στη χερσόνησο της Ερυθραίας Μ. Ασίας, στο δυτικότερο άκρο της, το ακρωτήριο Άργεννον, στην αρχαία Ιωνία. Η μικρή αυτή κωμόπολη στην παραλιακή ζώνη της Κρήνης (Τσεσμέ), βλέπει απέναντι την Χίο και κατοικούνταν μόνο από ελληνικό πληθυσμό. Μέχρι την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 αριθμούσε 7.000 ψυχές, όλοι Έλληνες. Το χωριό βίωσε και τα γεγονότα του 1821, ενώ λειτούργησε και Κρυφό Σχολείο στην περιοχή του για Ελληνικά γράμματα, με υπεύθυνο τον Χριστόδουλο Πανταζή (μέλος της Φιλικής Εταιρείας, συνεργάτη του Ρήγα Φεραίου).
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΩΓΜΟΙ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ
Το χωριό είχε δοκιμασθεί ήδη προ του 1920. Εδώ ήλθε και ο υπεύθυνος των τουρκικών διωγμών κατά των Χριστιανών, ο Γερμανός Στρατηγός Λίμαν φον Σάντερς, το 1914. Πολλοί φεύγουν τότε για να σωθούν. Στις 28-10-1919, κι ενώ Ελληνικός Στρατός είχε παρουσία στην περιοχή, αρχίζει η επιστροφή στην πατρίδα και ολοκλήρωση το Φεβρουάριο του 1920.
Τις μνήμες του τόπου της Ιωνίας αναβιώνουν κάθε χρόνο τον Αύγουστο, τα Παναγιούσικα.
Γεώργιος Διον. Κουρκούτας- Φιλόλογος / Ιστορικός /Συγγραφέας
Οι κατηγορίες τις οποίες απευθύνει δημοσίως η Δημοτική Παράταξη “Ναύπλιο Επόμενη Μέρα” κατά της διοίκησης…
Με αφορμή την παράλυση των μηχανισμών παροχής υπηρεσιών προς τους Δημότες, από τη διοίκηση Μαλτέζου,…
Διαβάστε τι είπε η Ευρωβουλευτής Αφροδίτη Λατινοπούλου απευθυνόμενη προς την Oλομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και αναφερόμενη…
γράφει ο Α.ΛΗΘΙΝΟΣ Κάντε ένα κόπο. Ανατρέξτε να δείτε πόσο ήταν το δημόσιο χρέος ως…
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Νεκτάριος, από τον χώρο της Αίθουσας Τέχνης «Μέγας Αλέξανδρος» στο Άργος ανέπτυξε το βαθιά πνευματικό…
Τους άλλαξε τα φώτα των Αργείων ο Γιάννης Μαλτέζος και καμαρώνει γι’ αυτό. Όπου σταθεί…