Σε νέα έρημο Σακχάρα μετατρέπεται η Ερμιονίδα ενώ το νερό του Αναβάλου χάνεται και ποτίζει ….. τη θάλασσα

193

του Παύλου Δαγρέ

Τώρα που πολλοί λένε το νερό – νεράκι στην Ερμιονίδα, κάποιοι θυμήθηκαν τον Τάσο Σαλεσιώτη που ως Νομάρχης έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την οδική σύνδεση Ερμιονίδας – Ναυπλίας – Άργους δια μέσου του σύντομου δρόμου Ιρίων – Βουρλιάς κλπ. και παράλληλα την τοποθέτηση στην άκρη του δρόμου αυτού επιφανειακών σωλήνων που θα διοχέτευαν το νερό Αναβάλου σε ολόκληρη την Ερμιονίδα.

Η ευεργετική για τους κατοίκους Ερμιονίδας αυτή πρωτοβουλία του Σαλεσιώτη του κόστισε την επανεκλογή του ως Νομάρχη. Τον καταψήφισαν στην πλειονότητα και στην Ερμιονίδα αυτοί που προσπάθησε να ευεργετήσει.

Έτσι δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο αυτό ο τέως Νομάρχης παρότι είχε εγκριθεί η χρηματοδότησή του.

Δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή επαληθεύεται για μία ακόμη φορά ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν ως Πρόεδρος Δημοκρατίας το 1992 είχε δηλώσει:

«Για το κατάντημα του τόπου τεράστια ευθύνη φέρει και ο λαός με αυτούς που με την ψήφο του εκλέγει»

Σήμερα που το πρόβλημα λειψυδρίας οξύνεται συνεχώς και όχι μόνο στην Ερμιονίδα εκτιμούμε ότι ο Σαλεσιώτης έχει υποχρέωση να αποκαλύψει δημόσια τα ονόματα αυτών που εναντιώθηκαν για να μην αποκτήσει η Ερμιονίδα επάρκεια νερού.

Επίσης  ο Σαλεσιώτης έχει υποχρέωση να μας πληροφορήσει το πώς διαχειρίστηκαν οι επόμενοι από αυτόν νομάρχες τα κονδύλια που προορίζοντο για την σύνδεση Ερμιονίδας με το δίκτυο Αναβάλου που ήδη επί Σαλεσιώτη είχε φτάσει στα Ίρια.

Εάν δεν βρέξει αυτό το χειμώνα η Ερμιονίδα δεν θα έχει τίποτε να ζηλέψει από την Έρημο Σακχάρα.

Η κλιματική αλλαγή πολλά δεινά μας επιφυλάσσει.

Ο Ανάβαλος «Κεφαλάρι» αστείρευτου υπόγειου ποταμού (σύμφωνα με Πανεπιστημιακές μελέτες Ειδικών) αντί να αξιοποιηθεί δυστυχώς τα ¾ της ποσότητας του νερού αυτού χάνεται στη θάλασσα αντί να ποτίζεται ο έφορος κάμπος των Διδύμων καθώς και οι υπόλοιποι κάμποι Ερμιονίδας.

Σήμερα με την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης σε συνδυασμό με την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που συνεχώς θα επιδεινώνεται, θα φανεί ξεκάθαρα πόσο καθυστερεί και πόσο ήταν και είναι απαραίτητη η σύνδεση της Ερμιονίδας με το δίκτυο Αναβάλου δια του δικτύου Ιρίων.

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΡΕΣ

                         ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

       ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ

                                 ΤΗΛ. 6943570958