ΛΑΜΠΡΟΥ: «Να στηρίξουμε τις δράσεις πολιτισμού. Να προβάλλουμε την ταυτότητα του δήμου»

104

Μετά από πολύ καιρό «γκρίνιας και αρνητικής αντιμετώπισης» ο Δημοτικός Σύμβουλος Ερμιονίδας Τάσος Λάμπρου (επικεφαλής ομάδος συμβούλων της δημοτικής παράταξης ΠΡΟ.ΣΥ.ΕΡ), έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά αξιόλογων προτάσεων που στοχεύουν στην αναβάθμιση και εξωστρεφή προβολή της πολιτιστικής παρουσίας του Δήμο Ερμιονίδας.

Προτείνει την σύνδεση των Πολιτιστικών εκδηλώσεων με την ανάπτυξη του Τουρισμού, την επέκτασή τους για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, την δημιουργία Τοπικής ταυτότητας και την εξωστρεφή οπτική τους.

Θεωρεί πως οι εθελοντές των Συλλόγων και Φορέων πρέπει να τύχουν κάθε δυνατής συμπαράστασης. Αναφέρεται στην ανάγκη να υπάρξει ένας κεντρικός δημοτικός σχεδιασμός και προτείνει τη δημιουργία ανάλογου δημοτικού Οργανισμού. Επισημαίνει την ύπαρξη ελλείμματος πολιτιστικών δράσεων στο Κρανίδι και ζητά την καθιέρωση του θεσμού «Πολιτιστικός Αύγουστος» που Εβδομάδας.

Αυτά και πολλά άλλα μπορείτε να διαβάσετε στην, ομολογουμένως, μελετημένη δημόσια πρότασή του προς την Δημοτική Αρχή και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, για αξιοποίηση του πολιτιστικού δυναμικού με στόχο την προβολή του Δήμου και την προσέλκυση επισκεπτών υψηλών εισοδηματικών και πνευματικών δυνατοτήτων.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑΜΠΡΟΥ

Τάσος Λάμπρου

«Μετά από 3 χρόνια λόγω πανδημίας απολαύσαμε ξανά τις χαρές του πολιτιστικού καλοκαιριού με εκδηλώσεις σε όλες τις Κοινότητες του Δήμου μας, με πολιτιστικές προτάσεις για όλα τα ενδιαφέροντα των δημοτών μας, αλλά και των επισκεπτών του τόπου μας, της όμορφης Ερμιονίδας.

Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στις Κοινότητες του Δήμου μας ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην αποστολή τους, διοργάνωσαν και διοργανώνουν μέχρι σήμερα σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, δημιούργησαν νέους πολιτιστικούς «θεσμούς» με εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Από την άλλη πλευρά ο Δήμος μας επικουρικά στήριξε τις περισσότερες από τις παραπάνω εκδηλώσεις, ήταν συνδιοργανωτής και διαμόρφωσε ένα πλαίσιο συνεργασίας όπως αυτό έχει καθιερωθεί τα τελευταία 20 χρόνια στα πλαίσια των Δήμων Κρανιδίου – Ερμιόνης και στην συνέχεια στο Δήμο Ερμιονίδας.

Αξίζει να επισημάνω πως όταν συγκροτήθηκε το Νομικό Πρόσωπο Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στην φάση του «Καλλικρατικού» Δήμου Ερμιονίδας 2010-2014, κύριοι σκοποί ήταν να στηρίξουμε με κάθε τρόπο τις ερασιτεχνικές πολιτιστικές δημιουργίες, μέσα από τα τοπικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά σχήματα και να αναδείξουμε νέους δημιουργούς σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και αναζητήσεις.

Επίσης να στηριχθούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις των συλλόγων, όλα τα είδη πολιτιστικής έκφρασης, π.χ. θέατρο, παραδοσιακοί χοροί, μουσική, εικαστικά κλπ, με κύριο στόχο να διαμορφωθεί μία κοιτίδα πολιτιστικής έκφρασης: στον τόπο μας, στην Ερμιονίδα μας, άρα να πετύχουμε την σύζευξη του πολιτιστικού με το τουριστικό αγαθό.

Αυτονόητο η υγειονομική κρίση, λόγω της πανδημίας μας έφερε λίγο πίσω, όμως οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ερμιονίδας πέτυχαν να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να μας κοινωνικοποιήσουν ξανά πολιτιστικά και αξίζουν για μία ακόμη φορά τα συγχαρητήριά μας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να καταθέσω τις προτάσεις μας για τους νέους στόχους που απαιτείται να τεθούν τόσο από την πλευρά του Δήμου Ερμιονίδας όσο και από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του τόπου μας.

  • Να μην επικεντρωνόμαστε μόνο στο δίμηνο του Ιουλίου – Αυγούστου στις πολιτιστικές δράσεις, στόχος είναι η διερεύνηση αυτών και τους άλλους μήνες π.x Σεπτέμβριο, Ιούνιο, στα πλαίσια του στόχου της διεύρυνσης και της τουριστικής περιόδου.
  • Καλύτερος προγραμματισμός για να μην συμπίπτουν ταυτόχρονα οι πολιτιστικές δραστηριότητες, προτάσεις την ίδια μέρα, την ίδια ώρα σε διαφορετικές Κοινότητες.
  • Στην πόλη του Κρανιδίου, στην Κοινότητα Κρανιδίου απαιτείται να πραγματοποιηθεί ένα πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ένας «νέος Πολιτιστικός Αύγουστος» που θα ξαναζωντανέψει πολιτιστικά την πόλη του Κρανιδίου, μία εβδομάδα πολιτιστικής δράσης. Τέλος Αυγούστου, η καλύτερη εποχή με αφορμή τον εορτασμό του Πολιούχου της πόλης του Κρανιδίου, του Αγίου Ιωάννη και με τη βοήθεια των πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων της πόλης του Κρανιδίου.
  • Στην σύγχρονη εποχή απαιτείται να υπάρχει μία κοινωφελή επιχείρηση με πρόγραμμα δράσης που θα αναζητά έσοδα από πολλές πηγές. Η κοινωφελής Επιχείρηση Περιβάλλοντος και Αθλητισμού του Δήμου μας χρειάζεται να τροποποιήσει το καταστατικό της και να εντάξει δράσης πολιτισμού με ανάλογα πρωτογενή έσοδα, με πλήρη διαφάνεια (εσόδων – εξόδων) και σαφέστατο καθορισμό προτεραιοτήτων. Έχω επισημάνει πολλές φορές στο παρελθόν την αναγκαιότητα αυτή η Δημοτική Επιχείρηση να αναπτύξει πολλαπλές δραστηριότητες προς όφελος των Δημοτών μας και να αξιοποιήσει αδιάθετες χρηματοδοτήσεις  και νέους πόρους που υπάρχουν στον τομέα του Πολιτισμού.
  • Αυτονόητη η στήριξη όλων των δράσεων από Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου μας, η συνέχεια της συνεργασίας αυτών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Τέλος απαιτείται να αποκτήσουμε μία ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα, μία επώνυμη πρόταση για ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός με περιφερειακή, πανελλήνια και διεθνή εμβέλεια. Πολλές οι ιδέες, πολλοί ο χώροι, πολλές οι πολιτιστικές προτάσεις. Χρειάζεται να αξιοποιήσουμε ένα θεματικό συγκριτικό πλεονέκτημα κάθε φορά και να το προβάλουμε με κύρος και αποφασιστικότητα σε όλον τον κόσμο.
  • Τέλος η διαδημοτική συνεργασία μεταξύ κυρίως γειτονικών Δήμων και όχι μόνο κρίνεται επιβεβλημένη για ανταλλαγή πολιτιστικών προτάσεων και δράσεων, για εμπλουτισμό Ιδεών, για μια δημιουργική άμιλλα, για μια τόνωση της κοινωνικής και οικονομικής  δραστηριότητας όλο τον χρόνο.