Ο κατευθυνόμενος τουρισμός καταστρέφει την πραγματική οικονομία

568
"Νεκρές¨ οι αγορές Κατακόλου και Ολυμπίας,

Το λιμάνι του Κατακόλου, διαφημίζεται ως η «πύλη της Αρχαίας Ολυμπίας» και στη πραγματικότητα είναι η μόνη πύλη σε αυτήν. Άλλωστε ως γνωστόν δεν υπάρχει κλειστός ή αξιόπιστος αυτοκινητόδρομος να προσεγγίσει κάποιος το λίκνο του Ολυμπισμού, ούτε από βορρά (Πάτρα), ούτε από το νότο (Καλαμάτα), ούτε εξ ανατολών (Τρίπολη).

Ο Δήμος Πύργου και Ολυμπίας προσδοκούν και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην επισκεψιμότητα από το τουρισμό και το οικονομικό όφελος που αφήνουν. Όμως η πραγματικότητα είναι μια «μαύρη εικόνα» και μόνο ελάχιστοι επωφελούνται. Σε αυτό ευθύνες έχουν φυσικά και οι άλλες αρχές, γιατί η «άγρα πελατών» και κυρίως ο «κατευθυνόμενος τουρισμός» καταστρέφουν την πραγματική οικονομία και το 95% των επαγγελματιών τουρισμού. Φυσικά αυτή η καταστροφή επηρεάζει πολύ δεκάδες άλλα επαγγέλματα, που εξαρτώνται άμεσα ή έμμεσα (τροφοδοσία-τεχνική υποστήριξη-προσωπικό κλπ). 

Δεν θα πούμε τίποτα παραπάνω για το φαινόμενο του «κατευθυνόμενου τουρισμού». Διαβάστε τις χαρακτηριστικές δηλώσεις 2 πολύ σημαντικών τοπικών παραγόντων στο χώρο του τουρισμού και της επιχειρηματικότητας.

ΝΙΚΟΣ ΖΑΡΟΚΩΣΤΑΣ

Νίκος Ζαρόκωστας: Επιχειρηματίας-  τ.Πρόεδρος Ε.Σ. Αρχ. Ολυμπίας «Είμαστε ένα βήμα πριν το τετέλεσται» (Δηλώσεις στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ- 30 Ιουνίου 2022)

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη μετά τον covid, μετά την λαίλαπα της ακρίβειας που έχει στοιχίσει κατά πολύ σε κάθε νοικοκυριό και ο τουριστικός κλάδος αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να εξετάσει σοβαρά η κυβέρνηση και το γνωρίζει είναι το θέμα της κατεύθυνσης που λαμβάνουν τα τουριστικά λεωφορεία κατά την διάρκεια που υπάρχει επισκεψιμότητα σε χώρο και μουσείο. Αυτά ‘’φυγαδεύονται…’’ και δεν μπαίνουν στην πόλη. Και αν θα μπουν στη πόλη θα είναι σε ορισμένα καταστήματα και πάντοτε στα ίδια. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να επιλυθεί άμεσα. Φεύγοντας από το παλιό προεδρείο άφησα παρακαταθήκη μία σοβαρή δουλειά με τον νυν Δήμαρχο, με τον οποίο είχαμε συναποφασίσει και είχαμε μιλήσει με τις τουριστικές εταιρείες να αφήνουν ανά οικοδομικό τετράγωνο ένα πούλμαν ούτως ώστε να υπάρχει μία ευρυθμία και μία ομοιομορφία στο θέμα της ταξινόμησης των πούλμαν. Είναι άδικο, ανήθικο να πηγαίνουν σε δύο-τρία καταστήματα είτε έσωθεν είτε έξωθεν της πόλης. Ο κόσμος πεινάει, έχει υποχρεώσεις. Όπως ξέρετε είναι δύσκολο να καλύψει τις υποχρεώσεις του, με το ρεύμα σε αυτές τις τιμές και με βενζίνη κοντά στα 2,5 ευρώ. Οι καταστάσεις αυτές είναι το ‘’άκρον άωτον’’ του παραλόγου. Δεν είναι ότι δεν προϋπήρχαν και επί δικών μου ημερών. Απλούστατα τώρα φαίνεται ότι είναι ότι είναι ‘’γυμνός’’ ο βασιλιάς. Δηλαδή έχουμε φθάσει ένα βήμα πριν το τετέλεσται»

ΠΑΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πάνος Αποστολόπουλος. Επιχειρηματίας-τ.Πρόεδρου Επιχειρηματικού Συλλόγου Κατακόλου (από τον Προσωπικό του λογαριασμό στο φβ )

«Τα λουκέτα που θα έρθουν και η καταστροφή των επαγγελματιών θα βαραίνουν αποκλειστικά και μόνο τις συνειδήσεις σας»

(ειρωνικό) «Καλά πήγε και σήμερα ευτυχώς που έγινε καλός σχεδιασμός και ζούμε το θαύμα της οικονομικής ανάπτυξης στο Κατάκολο»

(ειρωνικό) «Έλα και εσύ να ζήσεις το επιχειρηματικό σου όνειρο στο Κατάκολο την πύλη της Δυτικής Ελλάδας. Έλα και εσύ να νοιώσεις την οικονομική ανάπτυξη. Μπορείς»

«Πόσοι τουρίστες ήρθαν στην πόλη σήμερα ρε χαϊβάνια επαγγελματίες κλακαδόροι παλαμακιστές του συστήματος? Έχετε όφελος όμως ένα διμηνάκι, μια απευθείας ανάθεση, ένα σβησιματάκι κλήσης κλπ από το γνωστό γραφείο γι αυτό πάτε αμάσητο ότι σας σερβίρουν…όξω ρε οσφιοκάμπτες  λαμόγια»

(ειρωνικό) «Μνημόνια μέχρι να παγώσει η κόλαση»