Η ευθύνη τριών Δημάρχων της Πελοποννήσου για τις καταστροφές λόγω των πυρκαγιών

661

Ξεκίνησε πάλι η κουβέντα για το «τι και ποιος» προκειμένου να μην καίγονται δασικές εκτάσεις, καλλιέργειες, σπίτια, αυτοκίνητα και άνθρωποι. Ο καθένας εκφέρει την άποψή του.

Καταγράφω τρεις αράδες μόνο από την άποψη ενός πιλότου της πολεμικής αεροπορίας με 25 χρόνια εμπειρία στην καταπολέμηση των πυρκαγιών.

«Μόνο αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια πυρκαγιά στα πρώτα 15 λεπτά μπορεί να γίνει κάτι καλύτερο. Ίσως θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πιο έγκαιρη αναγνώριση πυρκαγιάς με δορυφορικό σύστημα εντοπισμού». (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ –ΑΚΙΣ 22-7ου).

Στον καιρό όπου από ένα δορυφόρο μπορούμε και βλέπουμε τι παπούτσια φοράει ένας διαβάτης, εμείς επιμένουμε να εντοπίζουμε τις εναύσεις δασικών πυρκαγιών ή τους σπινθήρες από τα δίκτυα της ΔΕΗ με μεθόδους που εθεωρούντο πρωτοποριακές την προηγούμενη 50ετία.

Παρεμπιπτόντως, μου έρχονται στο μυαλό τρεις δήμοι της Πελοποννήσου (ένας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και δύο στην Δυτικής Ελλάδος) που κατακάηκαν το 2021 και κατακαίονται και το 2022 γιατί -ίσως- οι δήμαρχοί τους θεώρησαν μεγάλη τη δαπάνη 60.000 ευρώ για την προμήθεια ενός εξελιγμένου συστήματος δορυφορικού εντοπισμού, άμεσου συναγερμού με τηλεφωνικό μήνυμα σε όσα άτομα και υπηρεσίες εμπλέκονται, με προσδιορισμό της έντασης και της κατεύθυνσης των ανέμων, με αναφορά καταστροφών και πλήθος άλλων δεδομένων.

Τι θα συμβεί, αν ποτέ δοθούν στην δημοσιότητα τα ονόματα των δήμων αυτών, το χρονικό των επιδείξεων που τους έγινε, οι εκφράσεις θαυμασμού των ιδίων και κάποιων εκ των συνεργατών τους για το σύστημα και τα αποτελέσματά του;

Και όμως, η τελική απάντηση ήταν ΟΧΙ, με επίσημη αιτιολόγηση γιατί, «δεν έχουμε χρήματα» (όταν ήδη είχαν χρηματοδοτηθεί, και συνεχίζουν να χρηματοδοτούνται, με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ο καθένας για δράσεις πρόληψης).

– Θα υπάρξει κάποιος να παραιτηθεί;

– Θα υπάρξουν τοπικοί δημοσιογράφοι να αποκαλύψουν τις ευθύνες τους;

– Θα υπάρξουν κάτοικοι να τους καταγγείλουν;

– Θα υπάρξει Εισαγγελέας που θα ερευνήσει το θέμα;

Νικηφόρος Λυκίδης

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Για την ιστορία καταγράφω μια δήλωση του δημάρχου Πύργου Ηλείας (Δυτική Ελλάδα) που έγινε τον Αύγουστο του 2021. Ο Δήμαρχος κ. Αντωνακόπουλος είχε δηλώσει τότε στο Notospress

«Για άλλη μια φορά φάνηκε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ποσοτική επάρκεια αλλά είναι και η διαχείριση των δυνατοτήτων που έχουμε. Δηλώνουμε ως χώρα οργανωτική αδυναμία, εμμονή στις παθογένειες, εμμονή της κωλυσιεργίας και της ατέρμονης διαδικασίας. Μιας άγονης υποκριτικής παραπλανητικής τυπολατρίας της νομιμότητας και εν τέλει αδιαφορίας για την αποτελεσματικότητα! Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως είναι οι πυρκαγιές, προέχει η αποτελεσματικότητα και η διαφύλαξη της ζωής των πρωταγωνιστών της μάχης.