Τώρα ξυπνήσατε; Επί δεκαετίες οι Τούρκοι διαφήμιζαν με τουριστικούς χάρτες ότι το μισό Αιγαίο είναι Τουρκικό

81
Φωτογραφία από την εφημερίδα ΣΤΟΧΟΣ της εποχής

Γράφει ο Παύλος Δαγρές*

Δεκαετίες πριν η Τουρκία είχε ιδρύσει και συνεχίζει να λειτουργεί στην Άγκυρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου δυστυχώς κάποιοι Έλληνες καθηγητές των Ελληνικών Πανεπιστημίων δέχθηκαν να τους ανακηρύξουν οι Τούρκοι  ΕΠΙΤΙΜΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.

Ένας εξ αυτών ήταν ο καθηγητής Πανεπιστημίου ΘΡΑΚΗΣ!!! ο Ανδρέας Πολιτάκης.

Ένας άλλος Έλληνας καθηγητής Πανεπιστημίου ο περιβόητος Δημήτρης Κιτσίκης προσέφερε τις υπηρεσίες του ως ειδικός σύμβουλος στον τότε Τούρκο Πρόεδρο ΟΖΑΛ.

Όταν μάλιστα το 1987 στις 17 Αυγούστου ο ΟΖΑΛ βρισκόμενος στην Προύσα είχε δηλώσει:

«Εμείς δεν θα αφήσουμε ήσυχους τους Βούλγαρους και τους Έλληνες όσον αφορά τη δική μας μειονότητα στη ΘΡΑΚΗ, θα τους πιέζουμε συνεχώς και στο κάτω – κάτω της γραφής θα βρούμε λύση αυτού του προβλήματος όπως κάναμε στην Κύπρο!!!»

Παύλος Δαγρές

Αυτά ο ΟΖΑΛ όταν τα έλεγε για τη Θράκη είχε σύμβουλο Έλληνα καθηγητή Πανεπιστημίου. Αργότερα ο Τούρκος Πρόεδρος ανακήρυξε ο ίδιος σε τελετή άλλον Έλληνα καθηγητή Πανεπιστημίου Θράκης, τον Ανδρέα Πολιτάκη, ως επίτιμο καθηγητή του Τουρκικού Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Είχε το θράσος ο Πολιτάκης να υποβάλλει μήνυση σε εκδότη Εφημερίδας επειδή  τον αποκάλεσε ΠΡΟΔΟΤΗ!!!

Θα αναφερθώ στη δίκη αυτή που έγινε τον Μάιο του 1991 όπου συμμετείχα ως μάρτυρας για να υπενθυμίσω ότι παρόμοιες προκλήσεις που κάνει η Τουρκία σήμερα για Θράκη και Αιγαίο έκανε και τότε.

Η δίκη του Μαΐου 1991 έγινε μετά από αναβολή λόγω διακοπής. Στην πρώτη δίκη εισέβαλαν στην Αίθουσα των Δικαστηρίων μαυροφορεμένες μανάδες από Κύπρο που είχαν χάσει τα παιδιά τους στον πόλεμο, μετά την εισβολή των Τούρκων. Οι εξαγριωμένες  αυτές Μανάδες επετέθηκαν στον Πολιτάκη και τον περιέλουσαν με μπογιές των χρωμάτων της Ελληνικής  σημαίας. Κινδύνευσε τότε και ο συνήγορός του ο Φώτης Κουβέλης. Το ποιος τον προστάτεψε δεν θυμάμαι …. Ίσως ο ίδιος να θυμάται.

Αυτό που θυμάμαι είναι η δήλωσή του ότι:

«Τι θα πω στα παιδιά μου όταν γυρίσω σπίτι ότι ήρθα να υπερασπισθώ έναν …. Και ότι παραιτούμαι από συνήγορος  του Πολιτάκη».

Από Κύπρο για την δίκη αυτή είχαν έρθει πάνω από 200 Μαυροφορεμένες Μανάδες.

Η επόμενη δίκη τον Μάιο του 1991 έγινε σε κλίμα ηρεμίας όπου ο κατηγορούμενος Εκδότης του «ΣΤΟΧΟΥ» Γεώργιος Καψάλης αθωώθηκε πανηγυρικά.

Μάλιστα ο Εισαγγελέας της έδρας του Δικαστηρίου μεταξύ των άλλων είχε δηλώσει:

«Αν  κάνεις Τούρκο φίλο κράταγε και ένα ξύλο».

Εγώ ως μάρτυρας παρουσίασα στο Δικαστήριο Τουρκικούς Τουριστικούς χάρτες που κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό  και έδειχναν το μισό Αιγαίο Τουρκικό.

Άρα, οι Τούρκοι δεκαετίες πριν εμφάνιζαν και επίσημα μάλιστα χάρτες που περιείχαν το μισό Αιγαίο Τουρκικό.

Την ίδια περίοδο που οι Τούρκοι κυκλοφορούσαν στο εξωτερικό χάρτες με το μισό Αιγαίο Τουρκικό Έλληνας Υφυπουργός δήλωνε από την Άγκυρα όπου είχε μεταβεί για συναυλία, ότι το Αιγαίο δεν είναι μόνο Ελληνικό  ανήκει και στην Τουρκία. Ο τότε δε Πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι: «έχει εκλείψει  ο εξ ανατολών κίνδυνος»!

Επίσης, την ίδια περίοδο, Έλληνας καναλάρχης χρηματοδοτούσε εκδηλώσεις Γκρίζων Λύκων δια μέσου Τράπεζας που διέθετε στο εξωτερικό.

Μήπως δεν φταίνε μόνο οι Τούρκοι; Μήπως;

* Ο Παύλος Δαγρές (6943570958)

είναι εκπρόσωπος του Σωματείου

«’Ενωση Πολιτών ενάντια στη Διαφθορά»